RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4124|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1/16 e revo 2200kv motor

neil 發表於 2014-10-24 05:23:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
HIHI 咁多位C 兄
本人係玩緊1/16 E REVO
我想問一下有冇人2200KV MOTOR 用NIMH 電來玩GA
因為我見YOUTUBE 多數係用LIPO 來玩~
如果用NIMH 會唔會堆唔個MOTOR 好似浪費左?
因為玩左電車冇耐~都比較唔識控制個LIPO 電所以一直都是玩NIMH電
請各位C 兄幫忙解答! 謝謝!!!!
DLAM 發表於 2014-10-24 09:13:26 | 只看該作者
師兄,你果架1/16 E-Revo 係行380摩打定係540摩打?
 樓主| neil 發表於 2014-10-24 12:09:09 | 只看該作者
380...有咩關係?
965 發表於 2014-10-24 14:55:12 | 只看該作者
That is a 3500 or 3800 kv motor ...  for the little mini Revo .. the 2200kv is from the big Revo.

You can run Nimh no problem, either parallel with two 7.2 for super long run time, (still fast, ~ 40-50km/hr) or run in series @14.4v ...  very fast.. 80km/hr plus .. but hard to control, and heat up fast!

I guess for the design, it is better to run dual battery to add more weight and make it more balance, I like to run my 3s x2.

What do u mean "唔識控制個LIPO" ?
DLAM 發表於 2014-10-24 15:40:02 來自手機 | 只看該作者

1/16 E-Revo 原裝380摩打係4000kV(8T),
1/10 E-Revo 先係 2200kV Castle Creations 1515摩打
如果師兄果部係1/16, 最多只可行3S LiPo(11.1v)或串聯2排7.2v Nimh
行4S LiPo會燒電變。

老實講2S已經好好玩。
行3S LiPo同2排Nimh只可玩speed run,一轉彎就反。
 樓主| neil 發表於 2014-10-24 17:40:05 | 只看該作者
因為我都係去TRAXXAS 官網話要POWER UP 就要2200KV 點解?
定係佢預左你係用LIPO 電~唔係NIMH?
我而家玩緊1600 INTELLECT NIMH 電X6 兩排
965 發表於 2014-10-24 17:44:02 | 只看該作者
Power up (trade in) to 2200kv motor is not for 1/16 mini car...but 1/8

It is too much hassle to ship your motor all the way to traxxas, and let them ship u another one, that is a program for USA.

It should be quite fast and fun with nimh... U will get more speed with 2s lipo, and very fast with 3s!
 樓主| neil 發表於 2014-10-24 17:44:52 | 只看該作者
同埋如果我真係要加快的~而又用NIMH 電玩~有咩摩打可以用?
(超硬頸唔好意思! )
 樓主| neil 發表於 2014-10-24 17:53:20 | 只看該作者
其實主要係咁~我個摩打死左........所以打算一係唔換一換就換過比之前好D 的~
所以想知道邊隻快點好用點
gimsink 發表於 2014-10-24 19:52:08 來自手機 | 只看該作者
唔好用Nimh喇, 又重又唔夠力, 用Lipo电,行兩排並联, 不过票注意尺寸, 我就用兩排Trax, 兩排Venom, 兩排Duratex, 夠玩有凸!
 樓主| neil 發表於 2014-10-24 22:10:39 | 只看該作者
因為之前買左都幾多排NIMH 唔想浪費住....
同埋而家摩打死左點都係要買

965 發表於 2014-10-25 00:28:28 | 只看該作者
Ha? How did you kill the motor??
 樓主| neil 發表於 2014-10-25 00:47:46 | 只看該作者
唔好提 :'(:'(
C 兄我想快點整返佢~
幫幫忙解答下, 用咩MOTOR 好~
 樓主| neil 發表於 2014-10-25 01:27:44 | 只看該作者
但我見YOUTUBE 有人用4400 同5700 放得落1/16 度....
點解的????
_LOK_ 發表於 2014-10-25 08:09:53 | 只看該作者
原裝果隻已經好夠玩...
要upgrade摩打你首先要upgrade你d parts先...架車會頂唔順...
你要快轉個齒比行串聯已經好那快...

電果度無記錯好似有d parts裝左係可以放大電的...
gimsink 發表於 2014-10-25 09:35:11 來自手機 | 只看該作者
細E可以裝大摩打,540 size. 買個 540 摩打坐就得,到你唔玩細E個陣, 摩打可以用番落其他大車。
gimsink 發表於 2014-10-25 09:36:05 來自手機 | 只看該作者
gimsink 發表於 2014-10-25 09:35
細E可以裝大摩打,540 size. 買個 540 摩打坐就得,到你唔玩細E個陣, 摩打可以用番落其他大車。 ...

就係咁……
965 發表於 2014-10-25 12:48:45 | 只看該作者
Yeah...hobbywing 35a + 4300... Run 2 s is already damn fast .... Or ~3000kv with 3s
 樓主| neil 發表於 2014-10-25 13:15:08 | 只看該作者
其實我已經UPDATE 左D 齒輪~車都轉得7788 係金屬~
Hobbywing XERUN 120A Brushless System ESC V2.1 w/ YR 540 Sensored 13.5T Motor #Champion Combo Set 120A 13.5T
你地係唔係指LE 個? 13.5T 但個摩打坐係點GA?幾錢?
 樓主| neil 發表於 2014-10-25 13:17:29 | 只看該作者
但其實我有個問題~其實KV 係代表咩?
數值越大又代表D 咩?(越快)