RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: panerai
收起左側

* * * 2A6制作 * * *( 2015-10-31 初次出戰 )

樓主| panerai 發表於 2015-2-26 15:17:26 來自手機 | 顯示全部樓層
玩左一輪,較緊左些微履帶,行走開始順暢,正如sky師兄所指,用上35T 摩打之後,要打上PW mode 先夠像真速度轉向行走。
雖然已經用鋼內架及大量墜鉛增重,奈何原裝torsion bar 太硬,上落大障礙物時整體依然彈彈跳跳,下一步昇級會換金屬履帶,或者電滑添!
harrier8989 發表於 2015-3-24 21:10:06 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2014-11-11 11:01
Lower hull 噴塗沙漠色,刮漆舊化,
今晚再做滲線⋯⋯

師兄, 想請問你用幾多號0既噴鑵上沙漠色??? 之後用幾號色做 washing???
 樓主| panerai 發表於 2015-3-26 14:24:57 來自手機 | 顯示全部樓層
TS3, washing 只用 雙星 dark brown 滲線油溝thinner 做咋
harrier8989 發表於 2015-3-26 19:56:16 | 顯示全部樓層
謝謝指點.......師兄你部車真係搞得好靚! 請問成部車加埋你所述的保品, 要幾多錢?? 我係新手, 其實連"新手"都未係! 因為車都未有.....仍然在雙星與恆龍之間下不到決定呢?!      喜歡恆龍的一個款式是雙星没有的, 價錢平一些, 但不知它的電子東西及機械部件會不會很化學....! 雙星未有出那款式, 但砌開模型的都知它有一定品質, 師兄可否提供心得以作參考?
 樓主| panerai 發表於 2015-3-27 14:25:02 來自手機 | 顯示全部樓層

謝謝!小弟都只係入門級數,我未玩過HL 坦克,不過身邊好多高手朋友都有改裝黎玩,
原廠原品HL 好平!一千幾百搞掂,但模型鑄模品質相比田宮係相差頗遠,
不過如悉心改造及上色的話,外觀上基本上會同田宮無巨大差距。
至於HL原裝機械設計及原裝部件耐用程度個人認為唔太耐用,
外國各大坦克模型網有太量HL 改裝及強化部件出售。
我自己覺得HL 適合比高手發揮改裝改造,因為原裝價錢平,至於田宮設計、
鑄模及部件「相對地」品質較高,不過若用於高難度地理環境,如多碎石、雜草、
行走激烈崎嶇地勢既環境,田宮坦克一樣要買強化部件去維持行走耐用性,
否則一樣會打柴,只係田宮要細執既地方比HL較少。
小弟隻2A6 $5980, 各項鋼部件連同全車啤呤約$4000
連噴油、雜項 合共約$11000

harrier8989 發表於 2015-3-31 14:42:12 | 顯示全部樓層
多謝師兄指教,看來真的要有一部車在手才可以感受技術所需
Soba1983 發表於 2015-3-31 23:43:09 | 顯示全部樓層
師兄你架車真係好正,我係新手剛剛完成波箱,有個問題想請教,路輪啲細件用普通AA膠可以嗎?
我驚易爛始終係車look位。
 樓主| panerai 發表於 2015-4-9 09:14:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Soba1983 發表於 2015-3-31 23:43
師兄你架車真係好正,我係新手剛剛完成波箱,有個問題想請教,路輪啲細件用普通AA膠可以嗎?
我驚易爛始終 ...

Sorry C Hing
好耐冇上工房,而家才回覆...
師兄應該係指下圖圈起部分吧!
我首先用Tamiya Thin cement 將佢地細心融合,
Thin cement 可以將兩邊膠料表面溶解再與對方融合,令其一體化,但必須耐心等候其 完完全全 乾透,通常過一日一夜就ok !

之後我考慮到真車上該位置上係用燒焊溶合接駁,所以我用 epoxy AB 膠製作燒焊紋緊貼圍邊,作為像真及強化該受力位之用,效果不錯!頗硬淨!

樓主| panerai 發表於 2015-4-9 09:22:35 來自手機 | 顯示全部樓層
完成後既效果
Soba1983 發表於 2015-4-10 06:18:46 | 顯示全部樓層
明白哂,好詳細,師兄真係超級有心機,我就淨係用AA膠希望冇事,因為我驚我個暴力小朋友成個坐上去啲
輪頂唔住!! 題外話希望你唔好介意我抄襲你架車隻色,真係好靚同現代化啲!!
IPad 上傳唔到相完成日後再開post交流交流,多謝分享指點
 樓主| panerai 發表於 2015-4-10 19:35:48 來自手機 | 顯示全部樓層

言重喇師兄!難得你認同呢隻色,印象中現役只得加拿大既2a6有純沙色,
德軍本身冇既,所以有d超現實....
16vale 發表於 2015-4-11 01:43:04 | 顯示全部樓層
LEOPARD2A6 發表於 2015-4-17 21:20:40 | 顯示全部樓層
師兄,本人架2a6終於訂左新加坡間廠的idler arms parts,發覺換了之後架車終於係緩旋迴時沒有了不暢順的情況,因為現在可以收緊返條履帶,想問師兄鋼搖臂是否最好需要換埋?
 樓主| panerai 發表於 2015-4-18 01:22:05 | 顯示全部樓層
LEOPARD2A6 發表於 2015-4-17 21:20
師兄,本人架2a6終於訂左新加坡間廠的idler arms parts,發覺換了之後架車終於係緩旋迴時沒有了不暢順的情 ...

師兄你d原裝膠豬腳玩到而家都仲未有損壞真係犀利
如果師兄你接受到佢現時質感與重量既話,可以玩到爛先換,畢竟都已用左咁耐,
信人認為豬腳金屬與否只影響其耐用性,對行走像真度/暢順程度好似不太關聯。
其實既然搵玻仔訂idler parts, 何不一次過入埋金屬豬腳慳運費呢,因為玻仔郵費食水幾深吓
LEOPARD2A6 發表於 2015-4-18 08:49:40 | 顯示全部樓層

師兄, 你講得啱呢, 原來新加坡的運費都唔平, 好似我訂呢個idler parts都要成四十幾蚊港幣, 成本都幾高, 所以好似師兄你講總之一次過訂慳返些, 下次如果我會訂金屬腳之外會同埋訂佢個波箱俾我架Gepard用, 甘應該會化算d. 另外, 師兄我想問下你架2A6架車的車高是否正常高度, 因為我發覺我架2A6車高好似比其他見到的較低, 唔知是否torsion bar會老化彈性減少, 開始承受唔到車重, 其實這有無關係的呢?
 樓主| panerai 發表於 2015-4-18 09:27:19 來自手機 | 顯示全部樓層
其實何謂正常離地高度我都唔清楚,不過師兄你部2a6有冇加金屬料增重?
如果冇應該d torsion bar 冇咩問題,我不知幾想佢老化,因為我嫌佢太硬,感覺仍然彈彈跳跳。
相比我之前為Jagdpanther 安裝既 IMPACT torsion bar 柔順程度相差好遠!
一陣我量度吓離地高度影幅相比你參考參考
LEOPARD2A6 發表於 2015-4-18 09:52:11 | 顯示全部樓層

師兄, 因為我其實留意到其他2A6路輪與裙甲之間應該有一小段距離, 即是還可以見到小小避震筒個條柱仔, 但我個架路輪同裙甲已經好貼近, 所以覺得低左. 另外, 師兄你架2A6是不是會再加重係車內等個避震無甘彈? 同埋師兄你個impact避震系統好似好正.
 樓主| panerai 發表於 2015-4-18 10:01:12 來自手機 | 顯示全部樓層

由履帶裙邊底起計,離地約47.5mm
 樓主| panerai 發表於 2015-4-18 10:06:44 | 顯示全部樓層
師兄
小弟隻2a6已經增重約2.5kg,但感覺仍然 torsion bar 太硬。
IMPACT 套 torsion bar 係無敵柔順兼承托力一流
LEOPARD2A6 發表於 2015-4-18 10:22:55 | 顯示全部樓層
師兄, 謝謝你幅圖, 等我返屋企又度下先.