RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5351|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Freex 機身負重問題

coolwily 發表於 2014-10-31 21:27:33 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位如果我在隻freex 上加了2粒3000mAh電池+雲台+cam+1粒1000mAh電池比個圖傳用,想問會唔會隻機過重?同想問freex有沒有講明負重可到多少磅?
spacekiller2069 發表於 2014-10-31 22:07:22 | 只看該作者
應該無問題,因為我同你差不多裝備,双電2700mah, 雲台+cam,圖傳發射,發射電1100mah, 已飛了4-5架次,大約8分鐘,不過明顯聽到馬達聲很大,不過都無乜大問題。
powis 發表於 2014-10-31 22:44:27 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-31 22:07
應該無問題,因為我同你差不多裝備,双電2700mah, 雲台+cam,圖傳發射,發射電1100mah, 已飛了4-5架次,大 ...

only 8 minutes even 2 batteries?
RivenMan 發表於 2014-10-31 22:49:11 | 只看該作者
我在找雙電版放電池的軟膠……淘x沒有只有台灣露x才有……
Oi FreeX 雙電池支架安裝教學:http://youtu.be/3gAEAa8y99s
spacekiller2069 發表於 2014-11-1 00:30:34 | 只看該作者
powis 發表於 2014-10-31 22:44
only 8 minutes even 2 batteries?

這也是FreeX的弊端,原裝單電都已經唔飛得耐,背雲台+cam, 如電己run in咗嘅話,飛8分鐘BB機(set3.7v)已响,當然唔理佢再飛多2分鐘都得嘅,不過會好傷電(跌至無嘅電臨介點3.6v),而双電又負載大咗,圖傳又要多舊電,8分鐘就保守D,10分鐘喇,若果又係唔怕傷電嘅,12-14分鐘都得。
spacekiller2069 發表於 2014-11-1 00:37:30 | 只看該作者
RivenMan 發表於 2014-10-31 22:49
我在找雙電版放電池的軟膠……淘x沒有只有台灣露x才有……
Oi FreeX 雙電池支架安裝教學:http://youtu.be/ ...

我就是用這双電架,要從台灣訂來,但這双電架是用3D printer印出來的,好〝削〞吓,不過都ok嘅,已飛了十次八次都無事
RivenMan 發表於 2014-11-1 00:40:47 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-11-1 00:37
我就是用這双電架,要從台灣訂來,但這双電架是用3D printer印出來的,好〝削〞吓,不過都ok嘅,已飛了十 ...

師兄,想問要點訂,是台灣露x之後集運?
spacekiller2069 發表於 2014-11-1 00:50:19 | 只看該作者
我諗應該可經順豐寄來港,我是我朋友托他在台灣的朋友買再帶來港的,其實仲有方法嘅,買phantom1双電架(yahoo拍賣有),裝在脚架上層。
 樓主| coolwily 發表於 2014-11-1 14:19:49 來自手機 | 只看該作者
唔該晒 多謝咁多位師兄的資料
littlestep 發表於 2014-11-1 15:01:03 | 只看該作者
其實FREEX  用華記5000MAH  係做到113~15分鐘
只係....電唔知點裝好O者...

我就好狼死咁成個肚打空佢裝電...
spacekiller2069 發表於 2014-11-1 15:48:36 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-11-1 15:01
其實FREEX  用華記5000MAH  係做到113~15分鐘
只係....電唔知點裝好O者...

即係底殼切開一大截? 唔裝雲台? Ching,有無相睇下點cut法?
littlestep 發表於 2014-11-2 00:16:31 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-11-1 15:48
即係底殼切開一大截? 唔裝雲台? Ching,有無相睇下點cut法?

係..完全本死式破壞...再在下面加上層板裝雲台.

其實你反過來念, 你當佢係架350PRO 或PHANTOM 咁玩就OK了.
因為便宜, 本死拿來玩下野O者.

事實上對佢係咪真係可以遠航而唔炒機真係唔知.

LamaV3 發表於 2014-12-4 19:56:05 | 只看該作者
請問FreeX支控有無得調較Elev/Ail 手感柔D呢, 因為用佢來教細路仔玩想set鈍D
spacekiller2069 發表於 2014-12-4 23:33:43 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2014-12-4 19:56
請問FreeX支控有無得調較Elev/Ail 手感柔D呢, 因為用佢來教細路仔玩想set鈍D

可以set低D個控嘅敏感度,D/R功能嘅1, 2值由100減至65-70(menu第6頁有教)
spacekiller2069 發表於 2014-12-4 23:36:21 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2014-12-4 19:56

但FreeX好似唔係幾啱俾細佬仔玩喎,有一定程度嘅危險性,小心小心!
LamaV3 發表於 2014-12-5 22:12:35 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-12-4 23:36
但FreeX好似唔係幾啱俾細佬仔玩喎,有一定程度嘅危險性,小心小心!

Hee...hee...我教既細路都中三啦
LamaV3 發表於 2014-12-5 22:14:23 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-12-4 23:33
可以set低D個控嘅敏感度,D/R功能嘅1, 2值由100減至65-70(menu第6頁有教)

因為本Manual比風吹走了搵唔返, 請問係要把支控連接電腦set D/R嗎??
spacekiller2069 發表於 2014-12-5 23:02:23 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2014-12-5 22:14
因為本Manual比風吹走了搵唔返, 請問係要把支控連接電腦set D/R嗎??

記住只要調低1,2值至65-70, 第4動則要保持100, 否則降落後是無法熄機!

spacekiller2069 發表於 2014-12-5 23:06:03 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2014-12-5 22:14

不需連接電腦
freexgroup 發表於 2014-12-16 15:32:30 | 只看該作者
原廠的大殼大腳和5400的電池都有了