RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: skyhawk
收起左側

討論一下, 恆龍/田宮M4 改作Fury M4

patrick16 發表於 2014-11-9 17:37:53 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2014-11-9 13:08
我都剛入咗M4  本來話買紅外伸縮, 佢比咗個打彈... 頂... 大陸人做嘢就係咁求其, 而家同佢投訴, 否則負分

...

我個賣家好D, 佢已經比其他平, 仲要我係咁壓佢價佢都照做比我,
M26炮比M4支105粗D, 炮盾大D
不半身就唔好太高要求啦, 一千蚊既野同日本仔比跟本唔係個級
patrick16 發表於 2014-11-9 17:41:03 | 顯示全部樓層
l96a1 發表於 2014-11-9 15:40
HL好似無M4出紅外線版了,有都可能(可能)是舊貨。

有, 仲要比打彈貴
patrick16 發表於 2014-11-10 01:44:50 | 顯示全部樓層
叫做改左上去, 衰多手拎起罐之前用剩既綠色油噴左落去, 又要買過支油
 樓主| skyhawk 發表於 2014-11-10 10:20:31 | 顯示全部樓層
改咗又OK WOR, 下一步改埋大炮盾
hetzer 發表於 2014-11-10 17:07:46 | 顯示全部樓層
有得買
patrick16 發表於 2014-11-10 18:11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
岩岩去左偉哥見有兩部放左係樓上
 樓主| skyhawk 發表於 2014-11-11 13:45:58 | 顯示全部樓層

沉日要佢減返60比我去買返個伸縮波箱先算數..

暫時等D零件到就開工

首要係改炮盾, 伸縮炮, 換炮管.

之後加入easy 8 細節

原廠聲組實在太流..   遲下轉用TK22落去
patrick16 發表於 2014-11-11 19:15:04 來自手機 | 顯示全部樓層
我都想學下個炮盾點改,原本打算成組M26就直改,但點知M4要上螺M26唔洗,所以只好剩係Cut條管上去
patrick16 發表於 2014-11-11 19:17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
兩側裙邊我諗過買多幾個M4尾貨架痴上去就算,但屋企又有膠片可以用,心大心細中。。
 樓主| skyhawk 發表於 2014-11-12 19:55:48 | 顯示全部樓層
我就諗住用膠板, 等我D零件返齊晒再諗
patrick16 發表於 2014-11-12 20:03:00 | 顯示全部樓層
我都諗過係膠片屈左再批筆地噴油, 不過之前未試過, 等你跟你學下野
 樓主| skyhawk 發表於 2014-11-12 20:17:27 | 顯示全部樓層
patrick16 發表於 2014-11-12 20:03
我都諗過係膠片屈左再批筆地噴油, 不過之前未試過, 等你跟你學下野

大家研究下, 我都係亂咁來,.. 我想睇下用M26個炮盾諗諗計改一改..
patrick16 發表於 2014-11-12 21:19:05 來自手機 | 顯示全部樓層

m26炮盾背面無螺絲籠上螺絲,但m4個炮盾係要上螺絲固定

M26炮盾

M26炮盾
 樓主| skyhawk 發表於 2014-11-13 11:50:25 | 顯示全部樓層
patrick16 發表於 2014-11-12 21:19
m26炮盾背面無螺絲籠上螺絲,但m4個炮盾係要上螺絲固定

如果M26個炮盾係比較易改, 我打算用膠板加返個上螺絲位比佢, 咁就得

不過貨未到手, 得個講字..

patrick16 發表於 2014-11-13 14:04:34 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2014-11-13 11:50
如果M26個炮盾係比較易改, 我打算用膠板加返個上螺絲位比佢, 咁就得

不過貨未到手, 得個講字..

原全醒唔起用膠片整螺絲位添, 但M26支炮係一體成型, 如果改申縮唔知佢會唔會有出兩個版本, 再研究下先

樓主| skyhawk 發表於 2014-11-13 15:07:49 | 顯示全部樓層
patrick16 發表於 2014-11-13 14:04
原全醒唔起用膠片整螺絲位添, 但M26支炮係一體成型, 如果改申縮唔知佢會唔會有出兩個版本, 再研 ...

咁就麻煩D, 要斷咗支炮, 如果睇返個blue print , E8係如用唔晒成未M26炮管,

登錄/註冊後可看大圖

咁駁長佢再縮入少少見唔到駁口就易搞D

patrick16 發表於 2014-11-13 20:01:37 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2014-11-13 15:07
咁就麻煩D, 要斷咗支炮, 如果睇返個blue print , E8係如用唔晒成未M26炮管,

我個支M26炮係齊口切再痴返上原裝M4個炮盾到
 樓主| skyhawk 發表於 2015-6-12 11:30:21 | 顯示全部樓層
之前問咗個E8改件.. 成千銀... 我覺得太貴, 唔值,   但如果用膠板整, 真係好大工程.. 所以停工咗一排

前幾個月買咗個3D printer, 沉晚終於的起心肝, 試下設計個炮盾

今朝出到個試版, 配埋個M26炮管, 都叫OK, 不過要再修改一下, 今晚再出個第二版.  
3D printer真係偉大發明!!

hetzer 發表於 2015-6-18 18:14:56 來自手機 | 顯示全部樓層
用3d printer, 勁
JINROH 發表於 2015-6-18 20:16:41 | 顯示全部樓層

恆龍 3898-1 VVSS避震改套 ( 狂怒 HVSS改件 田宫 M4A3E8 1:16)
http://item.taobao.com/item.htm? ... &abbucket=18#detail

https://www.youtube.com/watch?v=xrPZwq6qYzA