RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8123|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Pixhawk in H 250 frame

daemon 發表於 2014-11-19 09:06:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

昨晚完成了這隻實驗機,把Pixhawk裝入250機架內,屋內試飛,props未平衡,PID未調,不過幾定,幾滿意。就咁鐘意咗Pixhawk
組裝詳情在此

rk2 發表於 2014-11-19 09:25:36 | 只看該作者
幾型喎,貴唔貴?
intellicc 發表於 2014-11-19 09:34:18 | 只看該作者
Cool!
ming392 發表於 2014-11-19 10:12:30 | 只看該作者
師兄,成部機幾錢?thx
ng3c 發表於 2014-11-19 10:15:49 | 只看該作者

幾過癮  不過未計搖控都要$11,379.60就好似...................................
ming392 發表於 2014-11-19 10:54:44 | 只看該作者
師兄,250喎?
陳真 發表於 2014-11-19 11:27:39 | 只看該作者
ng3c 發表於 2014-11-19 10:15
幾過癮  不過未計搖控都要$11,379.60就好似...................................

唔好玩~皮几野砌三只都得
ming392 發表於 2014-11-19 11:43:15 | 只看該作者
機仔都要皮幾野唔係掛
cocoaninja 發表於 2014-11-19 12:31:25 | 只看該作者
多謝分享,期待飛行影片
 樓主| daemon 發表於 2014-11-19 12:35:50 | 只看該作者

多謝大家關注。

唔計Pixhawk,約HK$2,300。如果唔計教飛控用CC3D就加約HK$250。總數是HK$2,550。組件清單在此
不過,要玩Pixhawk是原廠的就有點貴,飛控+GPS+Telemetry radios,要HK$4,500。不過玩淘寶$1200人仔,都有得玩。
一萬蚊個隻喺QAV500 v2,唔喺這一隻。佢嗰種「定」法,好吸引我。睇片
 樓主| daemon 發表於 2014-11-19 12:56:46 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-19 12:31
多謝分享,期待飛行影片

一定一定。等放假會出去試機,試片。到時請多多指教。
Jg1899 發表於 2014-11-19 13:39:08 來自手機 | 只看該作者
c兄,我都想自学你砌返部玩下,請教原廠pixhawk同你講$1200有咩大分别?仲有naza m v2係唔係唔一樣嘅飛控(可定高同飛),我想裝係黑到!
 樓主| daemon 發表於 2014-11-19 14:51:35 | 只看該作者
Jg1899 發表於 2014-11-19 13:39
c兄,我都想自学你砌返部玩下,請教原廠pixhawk同你講$1200有咩大分别?仲有naza m v2係唔係唔一樣嘅飛控( ...

1)由於Pixhawk是open source的,如果大陸廠跟足做,唔偷工減料或加鹽加醋,理論上是沒有分別的。至於手工與可靠度就比較難講。

2)naza是DJI公司的飛控,好多人用,聽說都易用易裝。不過我無用過,對於是否好用,提供不到意見。
我覺得Pixhawk與naza最大的分別是,naza沒有公開編碼,軟件要靠廠提供,Pixhawk提供源碼,甚至硬體也是公開的,有很多的developer會為它寫軟件,例如Mission Planner, QGroundControl, 在Android上的DroidPlaner, Andropilot等。

3)Sorry,你說的「黑到」是Blackout H250嗎?還是其他?

我也是個初學者,如有錯誤請指教。

chrisclw 發表於 2014-11-19 15:17:28 | 只看該作者
請問你用邊隻telemetry radio 俾Pixhawk 用?
 樓主| daemon 發表於 2014-11-19 15:46:19 | 只看該作者

我用咗原廠的3DR Radio Seto Set,也有用過Hobbyking的Telemetry,都work,價錢平一半有多。也在淘寶訂過這隻,不過中咗雷。
Jg1899 發表於 2014-11-19 17:39:56 來自手機 | 只看該作者
係黑羊,TBS discovery淘宝版,其實DJI有嘅所有功能是否pixhawk都有呢
 樓主| daemon 發表於 2014-11-19 20:36:03 | 只看該作者
Jg1899 發表於 2014-11-19 17:39
係黑羊,TBS discovery淘宝版,其實DJI有嘅所有功能是否pixhawk都有呢

哦,Disco!我都鐘意。等你砌嘅時候記住分享吓。
我未玩過DJI,所以答你唔到。Pixhaw啲功能真喺好多,基本的如:定高(AltHold),GPS定位(Loiter Mode),Auto Land,安全返航(Fail safe RTL),Waypoints mission,Fancy啲有:360度花式(Acro Mode),Follow Me等等。有心機可以參考這個表

cocoaninja 發表於 2014-11-19 22:08:48 | 只看該作者
Jg1899 發表於 2014-11-19 13:39
c兄,我都想自学你砌返部玩下,請教原廠pixhawk同你講$1200有咩大分别?仲有naza m v2係唔係唔一樣嘅飛控( ...
唔好意思插嘴, 小弟用 APM 上咗架番梘黑羊,效果接受到,如果學 daemon 師兄上 Pixhawk 應該重定
http://www.youtube.com/watch?v=6unlemke4fY

另外架本來上 Pixhawk 去另一架番梘黑羊,點知買咗 EMAX 40A ESC,同 Pixhawk 唔甲!!! 好慘。
http://www.youtube.com/watch?v=Ap8qlmRjzYc

但係見 daemon 師兄用 Pixhawk 飛 250, 呢家心思思
 樓主| daemon 發表於 2014-11-19 23:30:14 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-19 22:08
唔好意思插嘴, 小弟用 APM 上咗架番梘黑羊,效果接受到,如果學 daemon 師兄上 Pixhawk 應該重定
http://ww ...

C兄,
你啲片好正,我有follow到。
我行過將軍澳時都有想像過可唔可以响度飛,見到你條片時真喺覺得好正。我唸我幾時先敢咁飛?(啲路人有冇投訴危險?)

其實Pixhawk@250有啲過重,下次我想試直接裝PX4FMU + PX4IO,應該會輕啲。

cocoaninja 發表於 2014-11-19 23:47:16 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-11-19 23:30
C兄,
你啲片好正,我有follow到。
我行過將軍澳時都有想像過可唔可以响度飛,見到你條片時真喺覺得好正 ...

Hi Daemon 師兄,看完你的 250 配置,我真係流哂口水想做架玩。飛開 Naze32 心理上,會怕冇 rc signal 就死,所以飛唔遠,PX4FMU + PX4IO 真係吸引。
呢個係 Marco Robustini,Ardupilot 其中一個 developer/tester,佢之前既配置且你的都好似。你架機應該可以同佢架機有得 fight
https://www.youtube.com/watch?v=O5lEUo7w0bY

如果你怕重,可以轉用 1300mAh 電? 1300mAh 都飛到 7-8 分鐘。

將軍澳向海飛其實幾安全,最緊要係唔好向人頭上面飛。如果架機出事都係撞到 d 魚。反而元朗飛場,閒日都有人踩單車,出事撞人機會重大。
一飛咗出海就冇聲,係多花生友問 「架機幾錢」「可以飛幾耐」之類既問題。

嗰日見到有師兄玩 Dji P2 non-vision,另一個向對面河工地,又係玩 APM。( 向個 mon 到見到,同 channel。)

大家好似係有 consensus 你飛完到我飛