RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4348|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

航拍CP值最高是那款?

kslee30 發表於 2014-11-23 15:53:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
沒控遙控直升機很久很久了.
最近見到四軸航拍, 實在叫人讚嘆!

個人覺得最正是Phantom 2 Vision Plus v3! 太正, 好鍾意, 不過很貴, 看看別人用它來拍的Youtube影片就好了.

不知有沒有CP值高的航拍4軸飛行器? C Hing 可否推介一下? thank you.
spacekiller2069 發表於 2014-11-23 19:39:21 | 只看該作者
Free X 加山狗3算是性價比高的套裝航拍機組合(純粹個人曾擁有之用後意見)
ng3c 發表於 2014-11-24 10:05:03 | 只看該作者
比條數大家參考下,要幾多錢先埋到單開始有得玩?
spacekiller2069 發表於 2014-11-24 13:59:51 | 只看該作者
FreeX 2100, 華記2D雲台 600, 山狗3 500, 埋單$3200
powis 發表於 2014-11-24 20:12:19 來自手機 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-11-24 13:59
FreeX 2100, 華記2D雲台 600, 山狗3 500, 埋單$3200

圖傳和個mon呢?
 樓主| kslee30 發表於 2014-11-24 21:12:55 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-11-24 13:59

華記D機, 大風得唔得?
ng3c 發表於 2014-11-24 21:15:48 | 只看該作者
成套圖傳都未計數
spacekiller2069 發表於 2014-11-24 23:57:23 | 只看該作者
這只是基本目視飛行航拍裝備啫,又要圖傳又OSD, 起碼要再多2000,倒不如索性vision或者V+一步到位
 樓主| kslee30 發表於 2014-11-25 08:57:32 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-11-24 23:57
這只是基本目視飛行航拍裝備啫,又要圖傳又OSD, 起碼要再多2000,倒不如索性vision或者V+一步到位 ...

"索性vision或者V+一步到位"

請問一步到位, 可否詳述連價錢睇下?

ericlam 發表於 2014-11-25 09:11:13 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-11-24 23:57
這只是基本目視飛行航拍裝備啫,又要圖傳又OSD, 起碼要再多2000,倒不如索性vision或者V+一步到位 ...

C Hing, 你到位未?
software2 發表於 2014-11-25 10:05:29 | 只看該作者
試下諗下 Parrot Bebop Drone,$4000 有航拍有 FPV
powis 發表於 2014-11-25 10:41:41 | 只看該作者

Delete, wrong post
spacekiller2069 發表於 2014-11-25 12:13:19 | 只看該作者
kslee30 發表於 2014-11-25 08:57
"索性vision或者V+一步到位"

請問一步到位, 可否詳述連價錢睇下?

很奇怪?!你出post都已經自說好喜歡vision plus但好貴,那你還不知價錢嗎?除了大陸在双11搞優惠之外,DJI都差不多是公價貨品,隨便網上搜一搜都一目了然,價錢不會有太大差別喇
powis 發表於 2014-11-25 12:21:49 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-11-25 12:13
很奇怪?!你出post都已經自說好喜歡vision plus但好貴,那你還不知價錢嗎?除了大陸在双11搞優惠之外,D ...

咁大家"一步到位"的要求又未必一樣, 所以C Hing 先咁問姐.
 樓主| kslee30 發表於 2014-11-25 13:18:10 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-11-25 12:13
很奇怪?!你出post都已經自說好喜歡vision plus但好貴,那你還不知價錢嗎?除了大陸在双11搞優惠之外,D ...

因為我是全新手, 什麼也不懂, 只是無意中在Youtube看到D航拍影片勁過癮, 同時也看到這短片, 所以知道Phantom 2 Vision Plus v3好正 :

http://youtu.be/2EPte3VEvo0

其他就乜都唔識, 即管入黎問下C Hing們咩價, 睇下可唔可以負擔得起咁.

spacekiller2069 發表於 2014-11-25 14:33:08 | 只看該作者
對於引起各位誤解,我非常抱歉!其實最初看到kslee Ching出post問有沒有較為經濟的航拍四軸機適合新手呢,所以我才將我剛由玩四軸玩具機轉玩較便宜又性價比高的航拍機組合列舉出來,但後來卻有人說圖傳呢,價錢呢? 新手玩入門航拍不是應由基本目視飛行練好基本功先嗎?一來就飛FPV,不是對人對己都很危險嗎?總之我多言了,大家莫怪!
ericlam 發表於 2014-11-25 17:23:01 | 只看該作者
無事無事!最重要係玩得開心
 樓主| kslee30 發表於 2014-11-25 19:36:46 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-11-25 14:33
對於引起各位誤解,我非常抱歉!其實最初看到kslee Ching出post問有沒有較為經濟的航拍四軸機適合新手呢, ...

無問題。小弟多年前都由雙槳4通玩到九鷹隻單槳, 覺得無乜好玩, 就無再接觸遙控電直。
最近見到Youtube啲人航拍得咁壯觀, 以前要租直升機先拍到的東西, 現在用遙控4軸就可以, 真係讚嘆! 即管入黎請教下C Hing們FPV 航拍經濟咁玩下要幾多錢咁.

見到航拍飛越台北101大樓及香港國金中心, 真係趣味無窮, 如果太貴, 齋睇Youtube都勁過癮。

樓主| kslee30 發表於 2014-11-30 06:58:56 | 只看該作者
現在才知道DJI原來國內的公司, 我以為是外國品牌, 大陸生產。
一向遙控直升機好像都是項級品牌是外國牌子及科技, 大陸生產, 想不到領導世界航拍的DJI是大陸品牌, 從科技、研發到生產都是, 很意外, 怪不得C Hing說淘寶是公價了。

yuenwai 發表於 2014-11-30 21:51:03 | 只看該作者
吓DJI原來是我的祖國出的真是犀利,所以叫{banned}當之無愧呀