RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kAyue
收起左側

有冇葵青區朋友玩DIY四軸

法師傅 發表於 2014-12-15 20:00:18 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-12-13 19:36
Griant Power啲電太重,所為25C,其實無乜力,我有兩排2000mAh玩AR Drone,一般般...
...

之前用C子 , 好輕 , 不過電量唔足
之後轉用Griant Power (雷鵬) , 暫時都好滿意 , 35C玩250好狂野下 !!!
前後加埋買左藍色包裝0既 3S 35C 0既 1300 / 1500 / 1800 TOTAL 10粒 ,
另外有隻組色包裝0既  2S 3300 FOR 圖傳 & 7寸芒 , 唔錯呀 !!!

仲有咩電好介紹 ?
solaris8x86 發表於 2014-12-15 21:22:34 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-15 20:00
之前用C子 , 好輕 , 不過電量唔足
之後轉用Griant Power (雷鵬) , 暫時都好滿意 , 35C玩250好狂野下 !!! ...

花牌,我玩開嗰邊個場比較多人用,由其係對"大出力"有一定需求之機體。但由於足料,電會較重,4軸最好用25C,30C仲好力,但太重,4軸跟本唔須要。
法師傅 發表於 2014-12-16 13:06:35 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-12-15 21:22
花牌,我玩開嗰邊個場比較多人用,由其係對"大出力"有一定需求之機體。但由於足料,電會較重,4軸最好用2 ...

聽聞近年花牌好多假野
solaris8x86 發表於 2014-12-16 15:58:42 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-16 13:06
聽聞近年花牌好多假野

咁用flytown啦 (made in Shanghai),但好很貴,我部"玩具"一直用開。
 樓主| kAyue 發表於 2015-2-2 16:42:46 | 顯示全部樓層
今晚有冇朋友想放機
leung0323 發表於 2015-2-8 18:50:34 | 顯示全部樓層
我也是住荃灣的,剛剛裝好一部6軸550,最近去左一次南生圍,只夠薑飛到4至5米高,好多人響機下面走來走去,好淆底
 樓主| kAyue 發表於 2015-2-11 22:27:07 | 顯示全部樓層
leung0323 發表於 2015-2-8 18:50
我也是住荃灣的,剛剛裝好一部6軸550,最近去左一次南生圍,只夠薑飛到4至5米高,好多人響機下面走來走去, ...

南生圍真係幾多人,我味去過果度放但係都唔敢去果度飛,我都有部大四軸都係落球場飛過下,味出過遠門
 樓主| kAyue 發表於 2015-2-11 22:27:13 | 顯示全部樓層
我也是住荃灣的,剛剛裝好一部6軸550,最近去左一次南生圍,只夠薑飛到4至5米高,好多人響機下面走來走去, ...

南生圍真係幾多人,我味去過果度放但係都唔敢去果度飛,我都有部大四軸都係落球場飛過下,味出過遠門
 樓主| kAyue 發表於 2015-2-11 22:27:46 | 顯示全部樓層

maxto 發表於 2015-2-12 12:07:18 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-3 20:25
C 兄你們好,我住荃灣,平日會入南生圍放四軸,有興趣一齊玩
我之前在舊啟德機場玩飛機同450電直,近幾個月開始 ...

我都係平日去南生圍
ahchar 發表於 2015-3-31 14:49:25 | 顯示全部樓層
tsing yi 有咩好地方。
東北公園唔俾玩
法師傅 發表於 2015-3-31 15:59:10 | 顯示全部樓層
ahchar 發表於 2015-3-31 14:49
tsing yi 有咩好地方。
東北公園唔俾玩

tsing yi 玩底調D , 始終仲係飛機航線下
ahchar 發表於 2015-4-3 11:07:22 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-3-31 15:59
tsing yi 玩底調D , 始終仲係飛機航線下

青欣山ok嗎?
法師傅 發表於 2015-4-3 11:36:21 | 顯示全部樓層

睇民航處指引吧 !!!
http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html
主要係 ...

不得放飛模型飛機的地點
a)        不得在人多及擠迫的地方上空放飛模型飛機。
b)        不得飛越或飛近任何與之碰撞時會產生危險的物體或設施。
c)        不得在機場及飛機升降航道範圍附近放飛模型飛機。這些地方包括:
          * 香港國際機場;
          * 大嶼山北部沿岸地區;
          * 大欖涌至荃灣沿岸及青衣島一帶;
          * 維多利亞港的沿岸地區;和
          * 石崗一帶。

高度
操作高度不得超過地面以上300呎。
操作時間
模型飛機的操作時間只限白晝。

onlam99 發表於 2015-4-11 13:42:21 | 顯示全部樓層
飛海邊好D
 樓主| kAyue 發表於 2015-4-29 11:52:32 | 顯示全部樓層
我一般都係十點後冇人既公園球場
taktaktt 發表於 2015-5-1 00:50:26 | 顯示全部樓層
新手一名,葵青區的,放機可pm我
mugens 發表於 2015-5-10 00:36:03 | 顯示全部樓層
我都係葵青區,打算買機去旅行影片,請問買新機freex(約4700)好定二手p2v+(約5000)好?謝謝指教,得閒都可相約一齊放,有車去邊都無問題
taktaktt 發表於 2015-5-10 01:19:23 | 顯示全部樓層
mugens 發表於 2015-5-10 00:36
我都係葵青區,打算買機去旅行影片,請問買新機freex(約4700)好定二手p2v+(約5000)好?謝謝指教,得閒都 ...

p2v好好多
法師傅 發表於 2015-5-10 12:52:31 | 顯示全部樓層
mugens 發表於 2015-5-10 00:36
我都係葵青區,打算買機去旅行影片,請問買新機freex(約4700)好定二手p2v+(約5000)好?謝謝指教,得閒都 ...

全新 P2V+ 都唔洗 5.8K ...