RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

isaac006 發表於 2015-3-28 01:38:29 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-28 01:31
頂佢個獅子肺 !
所謂1300mah ,差滿只充倒 381mah入去

仲差緊,未滿... 應該有500
isaac006 發表於 2015-3-28 01:43:11 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-28 01:31
頂佢個獅子肺 !

你係用bb check電壓?會唔會係其中一cell唔平衡所以咁?同埋你呢個係假imax b6黎個喎,叉電應該冇咁好...真既應該有skyrc既 logo同可以上網對返個 serial number
simson99w 發表於 2015-3-28 08:29:35 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-3-28 01:43
你係用bb check電壓?會唔會係其中一cell唔平衡所以咁?同埋你呢個係假imax b6黎個喎,叉電應該冇咁好... ...

三粒都係 hover 3min only, 懷疑係假的獅子電

隻B6AC...真假唔知,鴨寮街貨
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-28 10:22:48 | 只看該作者
sims{banned}9w 發表於 2015-3-28 01:31
頂佢個獅子肺 !

獅子 , 我大半年前放棄左 , 得個平字 ,
電量預得7-8成 (標大數) ,
放電唔好少過3.6 , 好易大肚 !
放到 3.5左右會好大上落 (例如3S = 3.5 2.9 3.2) !!!

淨係重量都知咩事 !!!

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-28 10:38:54 | 只看該作者
sims{banned}9w 發表於 2015-3-28 08:29
三粒都係 hover 3min only, 懷疑係假的獅子電

放心 , 我係獅子代理買都係咁 , 一分錢一分貨 , 粗粗地玩住先 ! XDDDD

再講 , 240V2 粒電放係尾 , 建議用 3S 1300 -1500
你用緊獅子 1300 , 重量及電量其實只係得正常1300 0既 8成左右 ,
即係你可以用獅子 1500 當1300用 !!!

** 我大半年前用 獅子3S  1500 , 3.7落地 , 飛倒6分鐘
1806摩打 , 5030槳

simson99w 發表於 2015-3-28 12:22:27 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-28 10:22
獅子 , 我大半年前放棄左 , 得個平字 ,
電量預得7-8成 (標大數) , 放電唔好少過3.6 , 好易大肚 !
放到 3. ...

Thanks 法師,我留意下雷鵬先~
isaac006 發表於 2015-3-28 12:26:56 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-28 08:29

正版叉機應該係咁樣架,不過就算係正版我都覺得佢好似怪怪地,佢寫叉完4.20 4.20 4.20,用個BB check又只有4.19 4.14 4.20...
simson99w 發表於 2015-3-28 12:27:13 來自手機 | 只看該作者
鋁箱攪惦,好輕便
Ready to fly & ready to crash

尼緊要練無gps的fpv
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-28 12:51:06 | 只看該作者
sims{banned}9w 發表於 2015-3-28 12:22
Thanks 法師,我留意下雷鵬先~

同橙色EVO果隻比較過 , 雷鵬1500 輕十幾廿克 , 而飛行時間無咩分別 ,
1300-1800 TOTAL 我有12粒了 , 最耐果幾粒上年7月用到家陣都未大肚 ,
有2粒錯手放到 3.2 無力跌左落黎 , 之後有DD脹 , 但見佢無愈來愈脹 , 照用 !!!
反而獅子唔過放叉十幾次有D都會愈來愈脹 , 吹脹 !

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-28 13:00:46 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-3-28 12:26
正版叉機應該係咁樣架,不過就算係正版我都覺得佢好似怪怪地,佢寫叉完4.20 4.20 4.20,用個BB check又只 ...

無話正唔正版 , 聽閒都係一間廠反面拆左幾間出黎各有各做都係即IMAX , 聽閒用料係有DD分別 ,
好D果隻係 ... 聽閒 就係 skyrc 果隻 , 好多C兄都咁講, 我前排都入多隻緊急用 XDDD

isaac006 發表於 2015-3-28 13:33:05 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-28 13:00
無話正唔正版 , 聽閒都係一間廠反面拆左幾間出黎各有各做都係即IMAX , 聽閒用料係有DD分別 ,
好D果隻係 . ...

Reupload iMAX B6AC Original! vs. iMAX B6AC Fake!  | FULL HD | Deutsch:https://youtu.be/JacYAHJcjzo

唔洗聽佢講咩,"正版"同"老返"既分別可以自己睇度,假既啲 parts一係細啲,一係就消失埋

Btw imax b6可以set叉到幾多v架咩?教吓我呀 我想改
chung212 發表於 2015-3-28 13:45:01 | 只看該作者
各位師父近來有冇淘電池呢?
是否間間速遞都唔收電池呢?
isaac006 發表於 2015-3-28 13:58:33 來自手機 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-3-28 13:45
各位師父近來有冇淘電池呢?
是否間間速遞都唔收電池呢?

我冇試過淘唔度電池喎,佢地全部都係陸運過黎唔會唔得架,係上唔度飛機姐
chung212 發表於 2015-3-28 14:06:22 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-3-28 13:58
我冇試過淘唔度電池喎,佢地全部都係陸運過黎唔會唔得架,係上唔度飛機姐 ...

我買電池間鋪頭直情話順豐唔收呀!
isaac006 發表於 2015-3-28 14:11:07 來自手機 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-3-28 14:06
我買電池間鋪頭直情話順豐唔收呀!

邊間?有冇 link?我上次買三舊佢同我講包順豐tim 變相88折,咁多次淘野嗰次最抵
simson99w 發表於 2015-3-28 14:41:04 來自手機 | 只看該作者
早兩日先經 淘寶&順豐 買鋰電
simson99w 發表於 2015-3-28 14:47:35 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-28 13:00
好D果隻係 . ...

唔怪得,Balance charge ,差到 4.18~ 4.19 就停機

B6 最唔好係,鋰電discharge voltage為 3.5V,
3.5V 太低了~
simson99w 發表於 2015-3-28 14:54:03 來自手機 | 只看該作者

http://www.youtube.com/watch?v=v10XZb_I6oo

Prop Guard for beginner ~
isaac006 發表於 2015-3-28 15:00:48 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-28 14:47
唔怪得,Balance charge ,差到 4.18~ 4.19 就停機

B6 最唔好係,鋰電discharge voltage為 3.5V,

3.5?我嗰隻會 discharge到3.0個喎..... 如果storage就3.7..
isaac006 發表於 2015-3-28 15:04:06 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-28 14:54
http://www.youtube.com/watch?v=v10XZb_I6oo

Prop Guard for beginner ~

正喎,唔洗再比人話架機好危機... 唔知淘寶幾時有得賣?