RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

hkfatcheong 發表於 2015-4-3 22:11:14 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-3 21:57
Welcome~

山狗有點重,仲要咩埋個罩,成17gram

隻山狗之前諗住玩航拍買來玩下, 而家砌左隻穿越念方便放上去玩下lor

個罩都係貪方便易拆易裝先用,唔知各位有冇其他意見點 hold 住隻山狗好?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-4 09:36:24 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-3 21:38
40% 油門起飛正常

我唔係用華記控 , 油門曲線係控度SET 0 35 65 80 100 , 10%轉 , 30%已起飛 , 起飛重量過600g 都唔超過35%就起飛 !!!
其實係咪華記控仲有咩要set ?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-4 10:45:55 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-3 21:48
Kim240最多只用5吋槳,我怕發揮唔哂 rcinpower 的威力

另外,rcinpower的話,法師是否用4s 電 ?

係無6吋升力咁強 , 但都好好飛 , 急速穿越絕對夠力 , 我有個老友最鐘意試爆上爆落 , 佢話銀燕要收皮咁話 ...
大把人用銀燕2206夾5吋飛 , 呢隻qav摩打仲慳電過銀燕 , 衰極有限呱 !
再講 , kim240 家陣出左加長臂組件 , 可用6吋槳 & 保持摺疊功能 ,
其實佢地國內近排就係追緊西人玩 4s , 聽聞4S 15A + 4S 摩打 + 6吋先夠爆 !!!!
黎緊得閒0既話我都搵一部改黎試試 , 還掂有3架240係度 XDD

simson99w 發表於 2015-4-4 11:18:49 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-4-4 09:36
我唔係用華記控 , 油門曲線係控度SET 0 35 65 80 100 , 10%轉 , 30%已起飛 , 起飛重量過600g 都唔超過35% ...

我冇set過油門曲線,遙控和cc3d都冇set過。起飛後40-45% 油門hover
simson99w 發表於 2015-4-4 11:26:40 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-4-4 10:45
係無6吋升力咁強 , 但都好好飛 , 急速穿越絕對夠力 , 我有個老友最鐘意試爆上爆落 , 佢話銀燕要收皮咁話  ...

好~ 俾你坑多次,下部機就用 rcinpower

另外,4cell 的話,我驚D膠槳頂唔住
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-4 12:25:55 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-4 11:26
好~ 俾你坑多次,下部機就用 rcinpower

另外,4cell 的話,我驚D膠槳頂唔住 ...

拿 , 我自己未試架 XDDDDD

4S電 , XX30 就難講 , XX40 XX45 就無問題 ,
玩4S , 主要係大地方玩高速飛行+打空翻爆上爆落咁玩 ,
我諗香港地都唔太實用 , 因為我有幾架240先諗住改一架試下咋 ,
因為一直想穿越+空翻 , 但好多時翻完平衡得唔靚會炸到左右D樹 ...
要多D練習 ....
zetaho2003 發表於 2015-4-6 18:07:27 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-4-4 09:36
我唔係用華記控 , 油門曲線係控度SET 0 35 65 80 100 , 10%轉 , 30%已起飛 , 起飛重量過600g 都唔超過35% ...

油門曲線可唔可以詳細講下點SET 新手睇唔明
isaac006 發表於 2015-4-6 18:23:51 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-4-4 12:25
拿 , 我自己未試架 XDDDDD

法師傅,你平時用咩 mode做空翻? rate 定 raltitude?
simson99w 發表於 2015-4-6 20:07:27 | 只看該作者
Kim240 喪飛廸欣湖
henry_lok 發表於 2015-4-6 20:10:32 | 只看該作者
hkfatcheong 發表於 2015-4-3 21:38
全靠各位分享了自己的經驗同心得,我既 Kim240 終於完成第一部份並且試飛成功。
雖然其間試過電調問題要成 ...

請問ching個山狗罩係咪跟機就有?
hkfatcheong 發表於 2015-4-6 23:48:35 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-4-6 20:10
請問ching個山狗罩係咪跟機就有?

係呀

Btw, 有冇ching 用緊 AOMWAY 5.8G MINI 200mw 呢隻圖傳, 我想問下如果駁左電之後半分鐘已經好熱會唔會係有問題呢?
isaac006 發表於 2015-4-6 23:55:26 來自手機 | 只看該作者
hkfatcheong 發表於 2015-4-6 23:48
係呀

Btw, 有冇ching 用緊 AOMWAY 5.8G MINI 200mw 呢隻圖傳, 我想問下如果駁左電之後半分鐘已經好熱 ...

係咁架,我嗰隻都係,飛緊會有風吹住會冇咁熱
simson99w 發表於 2015-4-6 23:57:36 來自手機 | 只看該作者
200mw size 圖傳 零瀉熱,反而600mw只是暖手
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-7 09:35:10 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-4-6 18:23
法師傅,你平時用咩 mode做空翻? rate 定 raltitude?

Rattitude,set方向大過95就變rate,好易上手
taktaktt 發表於 2015-4-7 12:37:04 | 只看該作者
師兄我等一次砌機,可以發清楚點那個接電調同電的位給我看?謝謝
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-7 16:00:12 | 只看該作者
zetaho2003 發表於 2015-4-6 18:07
油門曲線可唔可以詳細講下點SET 新手睇唔明

我個控原裝油門曲線有5點 , 由0油門到100%油門係 ...
0%(最低) - 25%(油門杆1/4) - 50%(油門杆中位) - 75%(油門杆3/4) - 100%(油門杆最高)
但注意如果用無定高0既飛控 , 例如CC3D , 50% 油門唔代表係半空懸停 ,
飛行油門 同 飛機動力 會係電池不同電壓下有唔同表現 ,
所以玩CC3D , 就要不停的控制油門去KEEP住高度 ,
新電起飛可能20%就可懸停 , 但幾分鐘後可能要30%才可懸停 ,
因為電壓是一直的下降 !!!

油門曲線要點調先岩你用 ? 呢個問題要問你自己玩你架機時操作跟唔跟手 , 無得抄人的 !!!
有D人鍾意推少少就大上大落 , 有D人就怕推少少就急到似失控炸機 !!!
我個油門曲線就係我0既控作習慣及我架機0既表現而定 , 未必岩你有 , 但可試下 , 唔岩再SET過 !!!
因為我希望所有穿越動作都係油門杆一半以下做曬 , 而大約1/4油門或以下就可做倒起飛及懸停 ,
所以我將 25%(油門杆1/4) - 50%(油門杆中位) 呢2個數 , 改為 35% - 65%
睇數字你會知道 , 即係我推1/4油門 , 動力係比預設油門曲線多左 10% ,
而推油門杆中位 , 動力係比預設油門曲線多左 15% !!!
而有D人, 覺得油門要推到15%摩打先識轉 , 就不如將 0%(最低) 改為13% , 咁就推DD就起動了 !!!

樓主| 法師傅 發表於 2015-4-7 16:11:53 | 只看該作者
taktaktt 發表於 2015-4-7 12:37
師兄我等一次砌機,可以發清楚點那個接電調同電的位給我看?謝謝

請問係唔係KIM 240 機架 ?
henry_lok 發表於 2015-4-7 17:26:08 | 只看該作者
請問搖控用邊款鋰電好? taobao好似唔係太多種類

呢款得唔得呢?
http://item.taobao.com/item.htm? ... id=26794656071&
taktaktt 發表於 2015-4-7 17:45:09 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-4-7 16:11
請問係唔係KIM 240 機架 ?

係呀!唔該法師傅,塊板有BT1-7唔識點裝電調同電。謝謝幫忙
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-7 23:43:26 | 只看該作者
taktaktt 發表於 2015-4-7 17:45
係呀!唔該法師傅,塊板有BT1-7唔識點裝電調同電。謝謝幫忙

BT1 - BT6 , 可隨意接 電變 及 電池 (注意 +/-)隨左我呢個接法 , 亦可用BT1或BT6 接電池 , 2/3/4/5 接電變

而BT7 , 設計者KIM原意係FOR 圖傳用 , 付近果個獨立開關 S1 都係為佢而設
而 獨立開關 S2 , 係控制全機LED 0既開關 , 包括底板上原裝LED及前後比你另外焊接0既LED