RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 0315
收起左側

引擎問題

3dfxhuangfang 發表於 2015-1-17 20:39:33 | 顯示全部樓層
0315 發表於 2015-1-17 19:06
係咪姐係用剎車令到佢唔會走丫?

刹车时保持风门有1-1.5mm係为左刹车唔会死火。
raymondcmng 發表於 2015-1-17 21:13:29 | 顯示全部樓層

我在粉嶺區工作。
 樓主| 0315 發表於 2015-1-17 21:39:37 | 顯示全部樓層
raymondcmng 發表於 2015-1-17 21:13
我在粉嶺區工作。

那裏丫
jun9999 發表於 2015-1-17 22:07:18 | 顯示全部樓層

我地車局係葵涌區
 樓主| 0315 發表於 2015-1-17 22:17:00 | 顯示全部樓層
jun9999 發表於 2015-1-17 22:07
我地車局係葵涌區

樓主| 0315 發表於 2015-1-17 22:18:13 | 顯示全部樓層
3dfxhuangfang 發表於 2015-1-17 20:39
刹车时保持风门有1-1.5mm係为左刹车唔会死火。

關唔關支針事
3dfxhuangfang 發表於 2015-1-17 22:26:09 | 顯示全部樓層

你台车依家具体情况如何?
ckcgary 發表於 2015-1-17 22:59:44 | 顯示全部樓層
0315 發表於 2015-1-17 19:06
係咪姐係用剎車令到佢唔會走丫?

架車著咗有動力向前,係因為風門大,油針收得太多,可以先收風間到 1mm,鬆六分一圈細油針(反方向轉 10 分鐘角度)試下........當然,最好就係出嚟同啲師兄一齊試.......
 樓主| 0315 發表於 2015-1-17 23:12:49 | 顯示全部樓層
3dfxhuangfang 發表於 2015-1-17 22:26
你台车依家具体情况如何?

掃左牙
 樓主| 0315 發表於 2015-1-18 22:38:56 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2015-1-17 22:59
架車著咗有動力向前,係因為風門大,油針收得太多,可以先收風間到 1mm,鬆六分一圈細油針(反方向轉 10  ...

咁如果收緊曬細油針會唔會著唔到車
ckcgary 發表於 2015-1-19 00:33:10 | 顯示全部樓層
0315 發表於 2015-1-18 22:38
咁如果收緊曬細油針會唔會著唔到車

如果你部洗衣機收緊晒個水喉,有無水出可以洗衫?
你而家可以著到車,但會向前衝,唔緊要,起碼都著到車.........[size=13.63636302948px]如果我係你,我會 mark 低宜家兩支針嘅 settings,由宜家嘅針位置,數一數要收幾多圈先鎖到盡,咁就算你試到亂晒,只要回復宜家個針位,應該可以又再著到車(當然仲係向前衝),咁咪再試其它 settings 囉.........mark 低之後,大針放四圈,細針放三圈,而家應該好富油,試著車先,如果太濕就每次少少咁收啲大針試著車......要慢慢模清楚自己副機嘅特性針位........風門先開住 1.5-2mm 大少少先,著得順先每次少少咁收到 1mm.....總之著得唔順就鬆少少收細咗嘅.....
 樓主| 0315 發表於 2015-1-19 02:02:56 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2015-1-19 00:33
如果你部洗衣機收緊晒個水喉,有無水出可以洗衫?
你而家可以著到車,但會向前衝,唔緊要,起碼都著 ...

謝謝師兄
咁有冇方法可以令架車冇咁嘈架
ckcgary 發表於 2015-1-19 02:36:10 | 顯示全部樓層
0315 發表於 2015-1-19 02:02
謝謝師兄
咁有冇方法可以令架車冇咁嘈架

有......學其他師兄咁將架車油改電後就靜好多喇......
玩油車其中嘅樂趣係有聲有氣,無咁嘈有乜好玩?
 樓主| 0315 發表於 2015-1-19 02:42:07 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2015-1-19 02:36
有......學其他師兄咁將架車油改電後就靜好多喇......
玩油車其中嘅樂趣係有聲有氣,無咁嘈有乜好玩?: ...

因為我係夜晚先玩車
ckcgary 發表於 2015-1-19 03:05:03 | 顯示全部樓層
0315 發表於 2015-1-19 02:42
因為我係夜晚先玩車

遠少少去 jun9999 個車局,嗰度嘈都唔會點影響到人......
 樓主| 0315 發表於 2015-1-19 03:14:03 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2015-1-19 03:05
遠少少去 jun9999 個車局,嗰度嘈都唔會點影響到人......

我都係工業區玩
965 發表於 2015-1-19 03:52:02 | 顯示全部樓層
It is brand new, 要温吓個 Engine, 二三缸油啦,揾個風筒 Heat up 個 engine 先, rich 小小 (多d油).再 慢慢收油針...

開頭 rich (多油入)好d,個油門口太大啦,收細 d d

去 Traxxas 個 website, 睇吓個 nitro basic la...
965 發表於 2015-1-19 03:58:18 | 顯示全部樓層
https://traxxas.com/sites/defaul ... -Maxx-141030-OM.pdf

Download 尼 個 manual, 去 2.5 engine 果 part, 有好多 information... Traxxas 個 manual 比新人真係一流....
kay1926 發表於 2015-1-27 17:46:29 來自手機 | 顯示全部樓層
你整好未,未就小弟可幫吓你手,我住係粉嶺區,要就
p m 我。
 樓主| 0315 發表於 2015-1-27 21:07:19 | 顯示全部樓層
kay1926 發表於 2015-1-27 17:46
你整好未,未就小弟可幫吓你手,我住係粉嶺區,要就
p m 我。

未丫