RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2020|回復: 8
收起左側

又係APM baro Sensor 問題

chingfai_cm 發表於 2015-1-24 12:16:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
經過努力, 基本在兩米高度時都可以了. 但Landing時很奇怪, 每次都彈兩次才可以定下來. 下載Log睇下發現當差不多到地時,  baro Sensor就讀到負數, 我估計是因為這原因, 程序就加速, 機便升起.以前我砌過部450mm軸距, 也是用APM控制的. 當時Landing時都好正常(但當時不識睇Log), 當時是好像是用V3.1.2. 我這部是330mm軸距, 但是更新到V3.2版本. 就有這個問題, 想來想去都不知調什麼.
有沒有師兄都是用APM V3.2版本, 而且是正常Landing的. 而你們的 baro Sensor是否都不會見到負數的. 因為我現在只有一部用APM的機, 所以比較不到, 如果可以, 給我睇下正常Landing的 baro Sensor讀數 Graphic.

謝謝,

Landing Problem.jpg
kenl 發表於 2015-1-24 17:41:42 | 顯示全部樓層
從未試過落地彈跳,返家全自動降落也不跳,多數用手動降落,不論自穩 定高 定點模式也不會彈跳,比條曲綫你睇吓‧
 樓主| chingfai_cm 發表於 2015-1-24 23:58:07 | 顯示全部樓層

下午出去試過, 所有定高, RTL 等都正常, 只有Landing問題. 付影片就是降落時的情況.

上網睇, 都好多相同情況. 都是接近地面時氣流影響. 有人說是APM 板安裝在螺旋槳之下,
所以影響比較大. 有人說是Throttle的P太大. 有時間再試下.

kenl師兄, 你個Baro到地是沒有出現負數, 你是否軸距大, 所以降落時那氣流影響不到你的Sensor?

kenl 發表於 2015-1-25 14:31:08 | 顯示全部樓層
chingfai_cm 發表於 2015-1-24 23:58
下午出去試過, 所有定高, RTL 等都正常, 只有Landing問題. 付影片就是降落時的情況.

上網睇, 都好多相同情 ...

我架係山寨f450 總重1332g 你架機真係好彈喎,我真係未試過,在氣壓計上加塊海棉,睇下有冇改善
 樓主| chingfai_cm 發表於 2015-1-25 18:57:37 | 顯示全部樓層

我打算做兩件事, 1. 加高機腳, 好樣螺旋槳同地面距離增加, 減小到地前氣流的影響. 2. 就是你講的, 加強海棉(原來已經有海棉).做完話你知結果.
今日把一年前那部F450的Log找出來睇, 是沒有負數的. 當時是ArduCopter V3.1.2-rc1, 想問下kenl師兄你是用什麼版本的.

F450 Landing.jpg
kenl 發表於 2015-1-25 20:55:20 | 顯示全部樓層
我由2.9x版本至宜家3.2正式版,都未見有彈跳現像,我宜家都加高左對腳,但與彈跳無關,在草地起降必須加高.你可以在降落到地面時 將油門拉到底,睇下仲有無彈跳現象,apm 自穩 定高 定點 pohold 都可以起降的
 樓主| chingfai_cm 發表於 2015-1-26 07:55:52 | 顯示全部樓層
把油門拉到底, 是沒有彈跳現象. 我說的是Land 或 RTL mode 時出現的. 我知都其他mode都可以起降, 因為以前見過正常的, 所以好想解決這問題.
kenl 發表於 2015-1-26 20:19:12 來自手機 | 顯示全部樓層
睇下Z軸震動值大唔大
 樓主| chingfai_cm 發表於 2015-1-26 22:51:48 | 顯示全部樓層
Z軸震動值睇過, 是很好的. 付圖你睇下.  另外今日加高差不多10cm, auto Land時沒有彈, 證明氣流影響真係好大, 付影片你睇下.
F330 Measuring Vibration 20140124.jpg