RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4442|回復: 14
收起左側

CC3D安裝位置問題 , 起飛標童問題(已解決)

amlzeus 發表於 2015-1-25 15:36:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

想請教一下 , 係咪一定要將CC3D放響近機身重心位置 ??? 我最近想執一執部機D位置 , 為左空間問題 , 就將隻CC3D放響機頭 , 但攪掂之後 , 隻CC3D好似標左童甘 , 一解鎖比小小油 , 之後就算咩都唔做佢都會自己慢慢比油直到反機 , 又或者一比油佢就發傻 , 無論4定6軸都會隨機有D摩打唔郁 , 又或者突然某某摩打直接比滿油 , 我以為係電調同摩打未校正 , 拆哂佢直接一粒粒電調又試過 , 跟住CC3D裝機精靈校正又試過都係一樣標哂童甘, 上網爬下文 , 同樣情況既片就有 , 但就無解決辦法 , 但我睇到外國D片 , 一樣有CC3D裝機頭, 同埋我之前試過CC3D裝近機尾都無問題 ... 高手們請幫幫忙 , 我比隻CC3D玩到頭都爆 ... 唉 ...

P.S.: 我摩打 , 槳同線之類都無裝錯
henry_lok 發表於 2015-1-25 15:39:50 | 顯示全部樓層
我都有相似情況, 我隻cc3d放機尾, 解鎖後'有時'4個摩打會不斷自轉, 遙控按乜都冇反應, 最後要斷電.....一直都未飛到唔知係咩問題
cat5354 發表於 2015-1-25 19:21:56 來自手機 | 顯示全部樓層
點解唔放正中間?
henry_lok 發表於 2015-1-25 21:18:38 | 顯示全部樓層
試完cc3d放正中間 receive放機尾但都係....解鎖後'有時'4個摩打會不斷自轉
abyss 發表於 2015-1-26 00:04:28 | 顯示全部樓層
我的 CC3D 都係放機頭
只係對 Yaw 有小小影響

(標童) 可能是電子水平珠問題
你可以留意下當CC3D通電一刻Boot機 (藍色LED 快閃時) 盡量保持機身水平及不動
因為通電一刻如機身有晃動是會影響電子水平珠

CC3D 只是好一般產品
之前我也預到類似問題
最後都是換了一塊了事
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-26 00:15:50 | 顯示全部樓層
cat5354 發表於 2015-1-25 19:21
點解唔放正中間?

空間 , 空間 ... 一切都係地方淺窄既錯 ...
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-26 00:17:37 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-1-25 21:18
試完cc3d放正中間 receive放機尾但都係....解鎖後'有時'4個摩打會不斷自轉

HAHA ... CHING, 同病相憐 , 我岩岩線一怒之下將隻機化整為零 , 但結果都一樣 ...
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-26 00:35:41 | 顯示全部樓層
abyss 發表於 2015-1-26 00:04
我的 CC3D 都係放機頭
只係對 Yaw 有小小影響

THX , CHING ... CC3D可唔可以裝機頭呢個答案我真係搵左好耐都搵唔到 , 今次有實例可循 , 起碼個心都定D ... 想請教一下 , 咩情況會做瓜粒電子水平珠呢 ??? 因為我已經好小心對付隻CC3D , 又無出外面飛過 , 亦無大炒(因為我到而家都仲只係識得十字水平移動大法) , 同埋我兩隻機(兩隻都係250)3件CC3D , 全部試過交換黎裝 , 但結果都一樣 ...

P.S.: 我從來都只係5V單路電調比電隻CC3D , 從無用額外BEC或4路供電 , 隻QQ就試過4路供電 , 但就咩事都無 ... THX^^
abyss 發表於 2015-1-26 00:36:54 | 顯示全部樓層
其實解鎖後4個摩打會自轉?
是否設定問題?
應該話 解鎖後 (ARMED) 摩打最底轉數
我自已就會 set 會轉
您可以留意要 Output 內有一個叫
Motor spin at neutarl output ....設定是否有開
又或者可能您set 最底轉數 數值太大
abyss 發表於 2015-1-26 00:47:29 | 顯示全部樓層

壞個一塊
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-28 19:10:46 | 顯示全部樓層
真係攞我老命 , 估唔到小小一個剔號+10秒 , 竟然可以攪出甘大個大頭佛出黎 , 我既問題終於解決左 , 留低腳印 FOR 其他遇到一樣情況既CHING 或者係善忘既自己 ...

原來起飛標童既原因響樹 ...

呢個位唔好剔 , 同埋 ... 我一直唔知原來通電之後要由得佢靜思己過十秒 , 我之前因為淆底 , 所以次次通電之後基本都攪一大輪野先飛 , 從來無諗過原來果十秒隻機自己已經計緊數今舖會比我炒幾大而調節下自己 , 今次砌好兩隻機 , 基本上我都係隨便放響手上通電 , 跟手快過閃電就扔佢落地下 , 然後驚死佢走左去甘立即比油佢 , 我錯了 ... 斷左幾十隻槳 , 終於搵到問題所在 , 實在好值得盡快去飛兩三轉再斷幾十對賀賀佢 ... YEAH ~~~

henry_lok 發表於 2015-1-28 20:20:38 | 顯示全部樓層
即係通完電等佢bb~~等10秒先開始油門解鎖?
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-28 22:17:04 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-1-28 20:20
即係通完電等佢bb~~等10秒先開始油門解鎖?

係呀 ... 總知通左電之後就由得佢 , 唔好理佢 , 食返口煙 , 期間唔好踢佢打佢 ...
jackieleung 發表於 2015-3-31 08:51:37 來自手機 | 顯示全部樓層
Amlzeus,咁請問隻cc3d係咪可以放係機頭?
法師傅 發表於 2015-3-31 13:12:39 | 顯示全部樓層
留意通電後CC3D上粒燈會勁閃 , 勁閃唔會攪佢 , 位置盡量水平 ,
等佢轉為慢閃就可以飛