RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8347|回復: 39
收起左側

新手上路,CA-35 Indianapolis巡洋艦

python 發表於 2015-3-5 12:30:52 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
第一次整戰艦,難度比想像高,又唔夠位,獻醜了,尚有太多細部件都未砌好,已經去到400g重量,勁驚完成後變成潛艇一隻就無奈了。
radiant_star06 發表於 2015-3-5 12:55:12 來自手機 | 顯示全部樓層
1/350?
 樓主| python 發表於 2015-3-5 13:03:41 來自手機 | 顯示全部樓層
係呀
鍵仔 發表於 2015-3-5 16:00:06 | 顯示全部樓層
very   good  ...  
 樓主| python 發表於 2015-3-5 16:27:05 來自手機 | 顯示全部樓層
動力係用4個N20摩打仔,搭載1:5減速波箱,刻意在支控上cap細極速,使用14mm直徑螺旋槳,兩正兩反。N20摩打我都係首次使用,有冇師兄用過可以share一下comment?
Annie268 發表於 2015-3-5 17:22:06 來自手機 | 顯示全部樓層
So good.
glen6831 發表於 2015-3-5 22:25:10 | 顯示全部樓層
好好的示範,十卜
msl 發表於 2015-3-6 06:33:07 | 顯示全部樓層
vonklee 發表於 2015-3-6 10:55:45 | 顯示全部樓層
python 發表於 2015-3-5 16:27
動力係用4個N20摩打仔,搭載1:5減速波箱,刻意在支控上cap細極速,使用14mm直徑螺旋槳,兩正兩反。N20摩打 ...

睇樣可能會超排水!  小弟當年都改過隻1/350 巡洋艦, 用1MM軸行4車.... 都超重!

樓主| python 發表於 2015-3-6 12:05:01 來自手機 | 顯示全部樓層
我都浸過咗水線,好彩前後仍然平衡,冇沉尾或者昂頭,有些少傾側。
 樓主| python 發表於 2015-3-6 12:08:10 來自手機 | 顯示全部樓層
vonklee 發表於 2015-3-6 10:55
睇樣可能會超排水!  小弟當年都改過隻1/350 巡洋艦, 用1MM軸行4車.... 都超重!

或者遲D試完水之後拆走4個銅聯軸器改用硅膠喉管,不過可能船頭會重過船尾,因為粒鋰電在船頭
周百通 發表於 2015-3-6 13:57:00 | 顯示全部樓層
造哩D咁嘅細戰艦第一樣要解決係超重問題
 樓主| python 發表於 2015-3-6 14:28:43 來自手機 | 顯示全部樓層
周百通 發表於 2015-3-6 13:57
造哩D咁嘅細戰艦第一樣要解決係超重問題

係呀,細戰艦本身個內籠就唔算闊落,頂多係拆走接收同電變個外殼,用鋰電,反而唧返硅膠防水又重返些少,另外,又要造double deck, 好難預計重量。其實仲可以只用一個180摩打行單槳,但是又過唔到自己。假如落坑之前係買大和,密蘇里嗰D大戰艦的話,一定輕鬆得多,PT-109我超重,CA-35我又超重,唯有寄望下一架啦。
skyhawk 發表於 2015-3-6 15:09:23 | 顯示全部樓層

我就整緊個密蘇里, 但未做到去船倉, 搞緊甲板以上同埋可動炮搭..

睇到你個水密2nd甲板好有參考價值, 咁你會點封死個生口?  用防水膠布?

同埋, 上甲版係唔係用磁石固定呢??

估計師兄個減速組加重了, 點解唔直軸出??
zeda 發表於 2015-3-6 15:10:09 | 顯示全部樓層
may consider to use use 2 shaft and 2 motors only.
 樓主| python 發表於 2015-3-6 18:54:40 來自手機 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2015-3-6 15:09
我就整緊個密蘇里, 但未做到去船倉, 搞緊甲板以上同埋可動炮搭..

睇到你個水密2nd甲板好有參考價值, 咁你 ...

我用的N20摩打好細扭力,唔減速唔夠力。
 樓主| python 發表於 2015-3-6 18:55:53 來自手機 | 顯示全部樓層
zeda 發表於 2015-3-6 15:10
may consider to use use 2 shaft and 2 motors only.

之前有考慮過,兩支真軸兩支假軸,不過都係否決咗
zeda 發表於 2015-3-6 21:59:33 | 顯示全部樓層
I used 2 nos. 180 motors as power to drive my 1/350.  The speed is not bad
 樓主| python 發表於 2015-3-7 14:06:36 來自手機 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2015-3-6 15:09

睇到你個水密2nd甲板好有參考價值, 咁你 ...

封生口我用五金舖的噴油膠紙,甲板固定就用田宮工作樂的膠釘
imckit 發表於 2015-3-7 15:33:15 | 顯示全部樓層
隻船咁易改都變潛艇