RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5872|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

貴公司對客人成信及責任

Hccjoe 發表於 2015-3-17 19:34:17 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
事原今早在貴公司頂了一些貨品!在下午到貴公司提貨時才句知貨品冇貨!
在貴司得知是行使先到先得知發貨程序!
本人對貴司之發貨程序有以下問提!
貴司設立網店之意義?
為方便大衆享受網上購物便利及樂趣?
貴司對客人的成信?
本人一向對貴司網購信任及支持!貴司只是一副你死你事態度!真夠令人信任不再及極度失望!
貴司對客人責任?
如果貴司只用街舖做法去對待網購客人!你白行又唔係我白行!你時間又唔係我時間!咁㸃解仲要係貴司䐟物呢!仲要比多啲錢!

貴公司之網購真你得答笑!
1BM 發表於 2015-3-18 17:14:41 | 只看該作者
我唔覺得RCmart經常發生這情況 , 反而覺得近期請的後生仔接待walkin 客的態度不及以往舊職員 , 雖然客人上門取貨比錢 , 交易就算是完成 , 但在收錢找錢時說聲多謝行先也是一般禮貌 , 無論交易金額多與少 , 說聲 : 先生多謝你幾多幾多 , 好難為哥哥仔嗎? (我指新人) , 至於舊人無論哥哥仔/姐姐仔服務及禮貌好好
shing317 發表於 2015-3-18 18:16:28 | 只看該作者

我都未試過喎!會否是誤會一場,在網上下了單仲需要打電話去confirm,貨品才會hold給你,所以如遇上只有少量庫存的貨品,就要快快打電話去,佢會即刻在電腦睇,冇會告訴你。當然可能Ching已做了此動作仍然冇貨,我只是說自己未遇過。相反,曾經試過佢地出錯,但RCmart在電郵道歉又送返贈品比我,而且是並不平宜的贈品。又試過貨品有問題,佢即時再拆多幾件給我看,結果貨品質量係唔得佢仍然樂意退錢給我。買了成個月才發現有問題的,佢又叫我可拎返上去。基本上我現在是100%去RCmart買野,KWS只當陳列室。
ricksonchow 發表於 2015-3-18 18:54:53 | 只看該作者
冇錯, 如果要walk in , 落單之後打去confirm 返幾時去拎, 件貨就會hold 比你, 網頁上面都係咁寫
 樓主| Hccjoe 發表於 2015-3-18 19:12:44 來自手機 | 只看該作者
哈哈大家都有講要打去confirm order! 大家又古下我有冇做足佢哋買野嘅程序丫 ?其實我覺得係佢哋根本問題啦!上得網order就唔係walk in客喇係咪!
 樓主| Hccjoe 發表於 2015-3-18 19:16:58 來自手機 | 只看該作者
令外呀shing Ching confirm order 後會hold貨比我?sorry 我打去confirm時原全冇堤過冇貨同唔夠貨喎!
shing317 發表於 2015-3-18 20:46:50 | 只看該作者

Ching!請見諒,無意質疑,如已按足程序做,咁RCmart就要改進吓,因有時坐車過去取貨都會經過旺角,如早知是沒有,可先下車買完再去攞其它貨。

724811 發表於 2015-3-18 21:22:16 | 只看該作者

代理做起左要飲水思源,唔好步偉高後塵
1BM 發表於 2015-3-18 23:50:16 | 只看該作者
shing317 發表於 2015-3-18 18:16
我都未試過喎!會否是誤會一場,在網上下了單仲需要打電話去confirm,貨品才會hold給你,所以如遇上只有少 ...

我現在是100%去RCmart買野,KWS只當陳列室。
me too
 樓主| Hccjoe 發表於 2015-3-19 00:10:34 來自手機 | 只看該作者
就係咁囉!大家都信任佢哋先對佢哋有要求嘛!大家睇下依個post都出咗兩日喇rcmart都完全冇人出黎回應喇!佢哋對客人係掂你哋自己諗下喇
Dinballian 發表於 2015-3-19 12:25:13 | 只看該作者
收到師兄既投訴, 我司深感抱歉, 煩請師兄提供 order number 讓我司了解及跟進師兄既情況。
Peterchan 發表於 2015-3-19 16:03:07 | 只看該作者
一時時啦,我通常都係打左電話去,Confirm 100%有貨先去拎,可能師兄個別事件啦,係kws有時仲衰啦
btw rcMart 兩個四眼仔算好好嫁啦,你問佢野,佢地都會答
 樓主| Hccjoe 發表於 2015-3-19 19:42:04 來自手機 | 只看該作者
多謝貴司正視問題!order no.920992
 樓主| Hccjoe 發表於 2015-3-19 19:52:01 來自手機 | 只看該作者
Peter Ching !我大約都古到㸃解忽然冇貨事件喇!如果我冇古錯今次真係好個別嘅個別事件喇!難道個別事件就要接受?不過都係個句喇冇信心就冇要求係咪!
chacha 發表於 2015-3-19 21:32:56 | 只看該作者
我都有留意到,確認 order 後,該件貨品係網頁數量冇變,相信係取貨後先扣數。
可能樓主,去 rcmart 取貨路程比較遠,先會咁慶。
不過樓主唔使咁執著,放鬆 D 。
Dinballian 發表於 2015-3-20 10:59:55 | 只看該作者
為今次事件我司再次致歉, 了解事件後, 當天師兄於大約16:00致來confirm order, 我司亦立即安排執貨, 準備師兄order (會立即hold起貨品, 大約需時45mins - 1hour) , 但我司會根據致電先後次序安排貨品的優先權, 當我司發現師兄所order的貨品不足時, 亦立即致電師兄(約confirm order後的30mins), 不幸地, 師兄沒接電話, 當我司想再次致電師兄的時候, 師兄已經光臨我鋪 (約17:00). 今次事件, 我司再次致歉, 並致力改善, 減少此類型事件再次發生.
 樓主| Hccjoe 發表於 2015-3-20 15:37:22 來自手機 | 只看該作者
多謝貴司跟進!我所講嘅根本問題就係依様!電話confirm order 先hold貨?咁啫係鬥快打電話?咁咪原全失去網講意義喇係咪!但係你哋係叫人罹貨前一小時先打電話confirm喎咁啫係㸃呢?如果你所講嘅係今次事件原因同事實我會建議貴司去改善一下講物流程!令外我見到今次真正問題所在唔係依樣野喎!你哋想我直接係到話你知定你哋再跟進一下?
Dinballian 發表於 2015-3-20 16:58:29 | 只看該作者
如師兄在 check out 時選用online payment, 會根據付款次序來安排留貨, 選擇門市現金自取有一個好處, 就是有"門市自取優惠 (特價品除外).

在師兄選購過程中可能都發現我司並沒有收取按金或入數紙等確認。 其實由於部份師兄落單後不取貨, 所以rcMart未能將所有訂單貨品Hold起不發售而只能在收到confirm確定要貨後才hold起。而這正是為了真正購買的客人有較大機會買到心頭好,不便之處敬請原諒。

我司亦會針對師兄今次的購買經歷作出檢討及盡力改善. 如在checkout後先收取訂金等等配套都在我們目前的考慮範圍內. 如果師兄不想打電話confirm亦可在落訂後補發一封email到 [email protected], 標明訂單號碼及何時前來取貨, 我司同事收到會亦會馬上處理. 多謝.
kelvinayhh 發表於 2015-3-20 17:36:55 來自手機 | 只看該作者
其實rcmart嘅貨仲齊過kws,相信此事都係雙方有誤會啫,支持rcMart
 樓主| Hccjoe 發表於 2015-3-20 17:38:06 來自手機 | 只看該作者
Ok!咁啫係要鬥快confirm喇!係因為一啲落單唔提貸嘅粉人喇!咁我想問下confirm咗幾耐先提貨呢?confirm咗又可唔可以唔提貨或者cancel 呢?