RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3807|回復: 11
收起左側

[技術問題] LiPo冲電問題

KCM2288 發表於 2015-4-21 23:25:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄求教:新電係KWS買,冲完就脹咗!係電有問題定部差機唔得呀?有無得落返去同鋪頭講要佢換嫁?
sean2013 發表於 2015-4-22 09:43:15 | 顯示全部樓層
如果電係昨日買充一次即漲,咁就要去理論
不可能一充即漲,
再者佢D電不知放存了多久,有無貼出廠日期

另外0.1A充有排先充完,要5A充好D
kay888 發表於 2015-4-22 09:56:47 | 顯示全部樓層
C ching另外0.1A充有排先充完,你排Lipo電要7.6A充7600mah,
充電數1A=1000mah

cantona7 發表於 2015-4-22 10:56:50 來自手機 | 顯示全部樓層
電池問題多。。。
不良牛 發表於 2015-4-22 16:15:59 | 顯示全部樓層
我都有野問師兄們~
是否用應該用一半A數去充電?
即是電池係5000mah就用2.5A去充
電池會耐用D?
kin2651 發表於 2015-4-22 21:29:56 | 顯示全部樓層
如果用balance差最好用1A充電,普通就用5A充電
cyberkohk 發表於 2015-4-22 23:15:05 | 顯示全部樓層
Balance 用1A差可能要幾個鐘至差滿 , 我通常部差機有幾快用幾快 . 放假無嘢做突然想玩所以最更要快, 以已往玩開油車無差玩煩惱 , 而家D場只玩電車無計.
 樓主| KCM2288 發表於 2015-4-23 05:31:26 | 顯示全部樓層
唔該師兄
啊甘 發表於 2015-4-24 07:46:47 來自手機 | 顯示全部樓層
10a  ok
Sapphire 發表於 2015-4-24 07:58:11 | 顯示全部樓層
搭單一問,LiFe (鋰鐵)係唔係可以用叉電機裏面「Lipo」balance mode 叉電?因為我部叉電機說明書話可以叉LiFe,但係我又搵唔到叉LiFe mode? Thank
macrossvf1a 發表於 2015-4-25 18:38:49 | 顯示全部樓層
出前一頁, 入program mode, change [LiPo] to [LiFe]
Sapphire 發表於 2015-4-26 15:21:20 | 顯示全部樓層
macrossvf1a 發表於 2015-4-25 18:38
出前一頁, 入program mode, change [LiPo] to [LiFe]

我用緊個charger, 似乎無這個選擇, not able to change LiPo to LiFe! 有無師兄都係用呢個charger教教我

登錄/註冊後可看大圖