RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2347|回復: 7
收起左側

cc3d測試esc好耐都仲必必必响

kenw001 發表於 2015-4-23 23:33:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新玩QAV250有事請教各位師兄用futaba R2006GS + cc3d + emax Simon 12A esc + 1806
已接好用USB連上GCS並更新firmware

選PWM同rapid esc
Calculation 完成後測試esc時
一接電就等好耐都仲必必必响
1) 到底要响幾耐先可以試完?
2) 是否接線或設定出了問題?
向各位高手求救

法師傅 發表於 2015-4-23 23:44:48 | 顯示全部樓層
按START > 插電 > 一響就按STOP , 等佢個數落番 , 就完成可抆電
 樓主| kenw001 發表於 2015-4-24 23:20:31 來自手機 | 顯示全部樓層

多謝師兄指教
但到output calibration
四個摩打都無反應
會係什麼問題呢?

樓主| kenw001 發表於 2015-4-25 10:39:41 | 顯示全部樓層
其實係咪要set左esc先接cc3d做setting?
isaac006 發表於 2015-4-25 11:03:09 來自手機 | 顯示全部樓層
我記得我以前 setup都係咁,係度 beep beep beep,之後我直接 skip咗呢個 step
法師傅 發表於 2015-4-26 20:15:45 | 顯示全部樓層
kenw001 發表於 2015-4-24 23:20
多謝師兄指教
但到output calibration
四個摩打都無反應

果度係逐隻摩打SET最底轉速 , 先插電池 , 按START ,之後慢慢拉果隻BAR , 拉到摩打轉就停手唔好再推 ,

CHECK下摩打轉向岩唔岩 , 無問題就按STOP ! 再SET下一隻 .....
法師傅 發表於 2015-4-26 20:20:01 | 顯示全部樓層
kenw001 發表於 2015-4-25 10:39
其實係咪要set左esc先接cc3d做setting?

你初初問果個STEP , 係4隻電變一齊CAL油門行程 !之後果個STEP , 係獨立SET每組0既最底轉速 !

以前CC3D舊軟件 , 無左第一個STEP , 就最好要獨立每組駁遙控接收SET油門行程 ...  
 樓主| kenw001 發表於 2015-4-26 22:19:49 | 顯示全部樓層
多謝各位師兄相助
終於搞掂