RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3130|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DF-03 想初試無刷的煩惱

soup_soup 發表於 2015-4-25 11:49:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位好,小弟想問我正在使用 TAMIYA tble-02s 電變,想試用無刷麼打,但不想用鋰電,可以嗎?

1. 在使用 2400mAh NiMH 電池下,會否很快無電?

2. tble-02s 除了要設定為無刷外,還有什麼要設定呢?

3. 我打算安裝在 DF-03 上,有沒有入門級的無刷可介紹?

謝謝各位!

manman 發表於 2015-4-25 13:48:27 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-4-25 14:39:11 | 只看該作者
df03最好用 SP 摩打,其他無刷摩打接線位有機會頂摩打座。
 樓主| soup_soup 發表於 2015-4-25 18:36:33 | 只看該作者
Thanks  all !
qazxcvb24 發表於 2015-4-26 02:51:51 | 只看該作者
用hw 防水無刷啦 用sp就傻啦  用無刷要加限滑
sfdo 發表於 2015-4-26 20:57:13 | 只看該作者
qazxcvb24 發表於 2015-4-26 02:51
用hw 防水無刷啦 用sp就傻啦  用無刷要加限滑

如果三條線由摩打後面伸出就得。摩打邊全完冇野凸出就OK,
HW 類似呢隻咁,DF03 一樣會頂摩打座。
http://www.hobbywing.com/cn/product_show.asp?id=260

965 發表於 2015-4-27 02:10:44 | 只看該作者
I had that issue too, was going to run a trinity motor, but wont fit, end up LRP ...
qazxcvb24 發表於 2015-4-27 08:32:19 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-4-26 20:57
如果三條線由摩打後面伸出就得。摩打邊全完冇野凸出就OK,
HW 類似呢隻咁,DF03 一樣會頂摩打座。
http:/ ...

咪搞笑啦  你玩過未呀 ?唔係想笑你呀 師兄

睇下啦 頂邊到呀?
sfdo 發表於 2015-4-27 20:00:46 | 只看該作者
qazxcvb24 發表於 2015-4-27 08:32
咪搞笑啦  你玩過未呀 ?唔係想笑你呀 師兄

睇下啦 頂邊到呀?

我以前o個個會頂。可能係我o個隻摩打線較粗或接位較厚。
你呢隻剛剛好唔頂。