RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>350穿越航拍摺機<>開箱砌機文及視頻分享(10月24上新片)

樓主| 法師傅 發表於 2015-6-13 17:45:34 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-6-13 15:09
法師傅: 請問 個2 塊 5V 同12V BEC 係跟機黎, 定係要自己買?, 如果要自己買, 可唔可以比條link 我呀?
...

YES ! 2塊BEC 跟埋的 ! 呢隻BEC焊接邊係郵票設計 , 易焊好多 !

新手David 發表於 2015-6-13 19:21:26 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-6-13 17:45
YES ! 2塊BEC 跟埋的 ! 呢隻BEC焊接邊係郵票設計 , 易焊好多 !

乜都包, 咁計落都唔貴喎, 好過樣樣都要自已去執
 樓主| 法師傅 發表於 2015-6-15 11:14:26 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-6-13 19:21
乜都包, 咁計落都唔貴喎, 好過樣樣都要自已去執

要執塊雲台控制板LAW , 呢D野又無咩SUPPORT ,
自己又未玩過呢D雲台 , 初初到手都唔知點上手 ,
都係自己左試右試咋

樓主| 法師傅 發表於 2015-6-17 10:51:17 | 只看該作者

<> 350小分享 ~ 加BB/美化接線/加高2.4天線 !!!

夏天到 , 玩開果幾個穿越場都唔掂 , 雜草高到上條腰 ,
炸左機食曬草摩打聲都聽唔倒 , 搵機有難度 ,
所以決定加番隻失控會叫0既BB !!! 近日就試過呢隻 "幾合一BB" ,
失蹤會叫 , 仲可SET 3.5-3.8 電壓警報 及閃燈 , 主要5-6g重 ,
好輕身 , 打算所有小四軸都裝個 !
家陣先裝一隻係350 ...

# 電變信號Y線 , 一邊比BB , 一邊去接收油門CH
   原裝又粗又長 , 自己焊過條 !
   另外紅黑線直接焊上PCB上電變層多出0既分電位, 作電壓警報用
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-3 17:12:42 | 只看該作者

<> 350小分享 ~ 換山狗

之前用SONY AS15 ACTION CAM , 因為雲台係FOR GOPRO , 所以唔岩用 , 令重心太前 ,
雲台SET極都唔好 , 一時愈飛愈唔水平 , 一時少少震 , 最後都係平平地入隻SJ4000 , 爽曬 !

albertau2011 發表於 2015-7-4 11:36:56 來自手機 | 只看該作者
師兄  可以開班教
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-24 14:44:08 | 只看該作者

<> 350航拍分享 ~~~

都一段時間無UPDATE呢度 , 應該話好耐都無飛過 350 !!!
其實部機都改左幾樣野 :
  • 裝左GPS天線
  • 2.4 / 5.8 天線改向下
  • 改腳架
  • 山狗SJ4000 轉左 MINI 版
  • 拆左機頂CCD (打算之後係機底加番隻MINI CCD 做BACKUP CAM)

用開4S 3300 , 3.6落地 飛 14分鐘 ,
試用4S 3000 , 得番11分鐘 .........

saihung281692 發表於 2015-10-27 18:48:34 | 只看該作者
法師傅確係勁,有學識又勤力,低讚

yesken 發表於 2015-10-30 13:48:58 來自手機 | 只看該作者
法師傅:定位係穿越+航拍2味的四軸有無细啲的250好介紹
 樓主| 法師傅 發表於 2015-11-7 10:45:57 | 只看該作者
yesken 發表於 2015-10-30 13:48
法師傅:定位係穿越+航拍2味的四軸有無细啲的250好介紹

要航拍首先要2軸雲台 , 自組250又可穿越0既我都想試下 XD
我諗呢個C兄果隻岩你 ~ http://rc-evo.com/xbbs/thread-366921-1-1.html

yesken 發表於 2015-11-7 13:50:05 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-11-7 10:45
要航拍首先要2軸雲台 , 自組250又可穿越0既我都想試下 XD
我諗呢個C兄果隻岩你 ~ http://rc-evo.com/xbbs ...

thx 法師傅Parrot Bebop 唔喺好玩到穿越

如果可以整部好似你架350穿越+航拍2味的四軸但細一個碼喺250 or 280就Fit!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-11-7 14:04:52 | 只看該作者
yesken 發表於 2015-11-7 13:50
thx 法師傅Parrot Bebop 唔喺好玩到穿越

如果航拍定義係有GPS唔難 , 新款CC3D有呢個功能
低如果航拍定義係有2軸雲台拍高清片0既話 , 就有D難度
一來2軸雲台輕極有限 , 同埋現有流行做法都係外置雲台 ,
就算輕輕地掛隻808 , 用黎穿越都預左一炸就散 ,
加上穿越機仔比航拍動作大速度快 , 個雲台都幾難受 ...

yesken 發表於 2015-11-7 14:18:16 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-11-7 14:04
如果航拍定義係有GPS唔難 , 新款CC3D有呢個功能
低如果航拍定義係有2軸雲台拍高清片0既話 , 就有D難度
一 ...

你隻350個迷你雲台唔知裝唔裝到落250或280度
 樓主| 法師傅 發表於 2015-11-7 15:27:00 | 只看該作者
yesken 發表於 2015-11-7 14:18
你隻350個迷你雲台唔知裝唔裝到落250或280度

你睇相有錯覺咋 , 個雲台等於1/3隻240機架咁大舊架 ,

係要裝上250機仔上仲要諗點樣固定點樣平衡架機 ,

仲有雲台控制板呢

albertau2011 發表於 2015-11-7 17:05:05 來自手機 | 只看該作者
法師傅    可否解說 OSD 和CC3D 作用
yesken 發表於 2015-11-7 18:57:51 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-11-7 15:27
你睇相有錯覺咋 , 個雲台等於1/3隻240機架咁大舊架 ,

係要裝上250機仔上仲要諗點樣固定點樣平衡架機 ,

原來如此!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-11-9 10:38:50 | 只看該作者
albertau2011 發表於 2015-11-7 17:05
法師傅    可否解說 OSD 和CC3D 作用

CC3D 係飛行控制器

OSD 全寫係 On Screen Display , 即係畫面上疊加一D文字/圖像係上面
現今四軸上0既OSD ,基本會顯示飛行時間 / 電壓 / 中心點 , 航拍機會多埋GPS數據 , 高度距離等等

albertau2011 發表於 2015-11-9 12:54:14 來自手機 | 只看該作者
thx c hing
edmondyp 發表於 2015-12-1 04:59:55 | 只看該作者
法師傅:

想請問有冇試過三合一在 PPM 用,我識過但接來接去都用唔到失控警報工能

請指教  thx
 樓主| 法師傅 發表於 2015-12-1 10:21:54 | 只看該作者
edmondyp 發表於 2015-12-1 04:59
法師傅:

想請問有冇試過三合一在 PPM 用,我識過但接來接去都用唔到失控警報工能

話時話 , 未試過 , 用親DEVO PPM 都係接果3條線 ,黎緊砌0既機可能會甩曬其他插頭佢

近排砌緊架210用PPM , 會試下你個問題 ...