RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3335|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

細佬電變

扭力之亡者 發表於 2015-6-11 01:09:37 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
90年代,電變最出名就係Novak同Tekin. 但市場定位,唔知點解永遠比人感覺都係Novak係大佬,Tekin永遠都係細佬!究竟係唔係我偏見?
我喺Tekin 410s.
DLAM 發表於 2015-6-11 09:36:48 | 只看該作者
依家大佬細佬調返轉啦
rk2 發表於 2015-6-11 12:01:38 | 只看該作者
http://rc-evo.com/xbbs/thread-37301-1-1.html
我都係呢隻 TEKIN
965 發表於 2015-6-11 12:28:45 | 只看該作者

Novak first ga ma .... I think .. but  as time goes by ...  Tekin was slightly ahead even back to the 80's/90's ...
As my experience, Tekin was overall a bit more 爆 .. Novak is a tic smoother ..
hihizaza 發表於 2015-6-11 12:42:21 來自手機 | 只看該作者
仲有同期Novak底板已自動化生產,Tekin應遲一些
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-6-11 13:02:33 | 只看該作者
有品味!lol.......
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-6-11 13:04:18 來自手機 | 只看該作者
師兄,冇玩好耐!佢哋兩家身份已互換?
965 發表於 2015-6-11 14:16:04 | 只看該作者
Tekin is super popular (in North American) ...should be the biggest brand other than China brand. (Tekin also made in China now)

Tekin probably outsell Novak 20 to 1 now!!

To be fair, Novak has some awesome esc and motors too, Activ 8, Goat, Hovac, GTB etc etc ....  and still made in USA ! (mostly)
JOHN2 發表於 2015-6-11 18:03:46 來自手機 | 只看該作者
舊時玩novak綫性同低电壓時操控反應novak都做得比tekin 好
唔識做 發表於 2015-6-17 00:12:51 | 只看該作者
唔知仲有無人仲玩緊420-G2, 我想放落M05 到用, 但係6V SERVO用唔到, 有無人會直飛SERVO落鋰電到? 定係電直入接收, 飛起ESC 既紅線?我用緊係HV 既FUTABA 接收..
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-6-17 11:44:38 | 只看該作者
420-g2 bec output voltage係6v,hv servo用到,不過發揮唔到最好效果。
唔識做 發表於 2015-6-17 12:43:38 來自手機 | 只看該作者
我度過,得5v,個servo傻左咁亂跳,比油摩打是無問題的,定是我要駁fet 條線去servo?
Henrys 發表於 2015-8-28 22:17:27 | 只看該作者
小弟當年的身家財產,今天還是神采飛揚
Henrys 發表於 2015-8-28 22:22:43 | 只看該作者
小弟呢隻Tekin同樣精神,只係電線開始有點點老化
mmmartin 發表於 2015-9-11 08:10:01 | 只看該作者
當年高級貨色