RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6793|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

古董 KO 接收真係麻麻...

samchung90 發表於 2015-6-14 00:47:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄, 我有儲開古董車仔, 收收埋埋好多futaba, jr, sanwa, acoms, ko. 電子野.

futaba 的 舊發射, 接收, servo, 3003 全都幾乎無問題, 幾乎死都唔壞.

sanwa acoms jr都可以.  

但古董 KO Quality 真係麻麻... servo 還可, 最最最差是接收, 發射都不太好.

有沒同感? 各位有沒相同問題?

用兩這款接,, servo 都會震震震....

各位覺得最好及最差的 接收, servo, 發射, 電變是什麼牌子? 美國的好似都ok, 但我比較少擁有...
JOHN2 發表於 2015-6-14 03:19:58 來自手機 | 只看該作者
舊KO接收剩係紅黑綫同其他牌子調轉已經夠衰,CX-10,CX-11玩玩下突然死亡又試過,ko
pd 發表於 2015-6-14 10:56:16 | 只看該作者
講到明,Ko 。俾佢Ko
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-14 12:30:33 | 只看該作者
KR288直情垃圾
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-14 13:20:02 | 只看該作者
我當年1988-1996年有走比賽,100個著左99都用KO,而不者被視為無見識的人,但當時知信沒這麼快,而槍控出得比較
好的只均有KO,還有的是外型,最重要的還是先入為主!反觀SANWA MACHINE-1的呔盤下移,可轉右手,隱定的FM大接收,間值無人理拒!
而FUTABA D控實在有D慢!
直到大約92年左右,沙田的競域興起一曰搞三四味的比賽,而令到小弟開始揾其它代替品時,發現SANWA新出的美板3P=曰板M3,它可以
記到3架車的主SETING,但記唔到中位,但巳好好用,平均一個月都起碼羅兩三隻杯,D朋友見我換左之後,成個唔同曬,都古古晝晝地
換左,那麼羅獎坏的幾會又少了!!!
朋友中只有一個死硬者,一定非他不嫁,買机票飛去束東瀛買KO回來,但好奇怪在曰本買的KO用了兩三年見拒都無事?但拒晌香港配接
收,就見有D填,最後都要死死氣地換了SANWA.
KO在我心目中巳死心,在96年因工作沒有再玩,又在三年前玩番,但我同自己講過一定唔再買KO,所以買MT4泥用,我可講決定是沒錯的
而今天的FUTABA也不錯,但KO你地自巳念吧.
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-14 13:34:38 | 只看該作者
光光TEST左,一D都唔填,值回票價
rk2 發表於 2015-6-14 16:29:48 | 只看該作者
而,師兄,你呢部DELTA 好經典喎。
emaxxyeung 發表於 2015-6-14 16:58:57 | 只看該作者
我D  KO 285A 未出過事。
stam28 發表於 2015-6-14 23:24:14 來自手機 | 只看該作者
我SetEX2仲用得完冇問題
RGM-111 發表於 2015-6-15 02:20:15 | 只看該作者
EX-I , EX-5, EX-7, EX-11, KR-285A, 都無事, 反而4no of 297FZ 有2nos 去遠D.....便loss control = =""
KO D servo 我覺得好好, FET, PS, PDS 24xx ....系一出ICS 果D servo 唔得...好easy 燒= ="
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-15 12:09:08 | 只看該作者
想問問8樓,當年你一定無比過賽,現場有300架車以上你就知
emaxxyeung 發表於 2015-6-15 14:42:00 | 只看該作者
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-15 12:09
想問問8樓,當年你一定無比過賽,現場有300架車以上你就知

師兄,你講緊80年代定90年代鬥車先。
我記憶中香港應該未試過成三百人鬥車。
何況80年代KO控係主流。90年代就FM 同PCM.
師兄你有無去興華街同大圍鬥?
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-15 14:56:27 | 只看該作者
90年代
emaxxyeung 發表於 2015-6-15 15:01:50 | 只看該作者

師兄,90年代我用Futaba FP -3PB PCM1024啦。

LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-15 15:04:15 | 只看該作者
所以先問你有無比賽過!
emaxxyeung 發表於 2015-6-15 16:24:06 | 只看該作者
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-15 15:04
所以先問你有無比賽過!

我第一架戰馬係Optima.係唐人新村沙地埸。
吾知仲有無人記得呢個埸。同有幾多師兄係呢個場鬥過。

LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-15 17:12:14 | 只看該作者
如果有玩過大圍D比賽就一定會知點解,因它首創A-Z組,同一曰鬥平路BUGGY,TOURING,12仔.無記錯重有F1,
如果4類都有人報齊=26X10X4=1040人,但平路BUGGY同12仔通常只得三四組,所以做不到這個紀錄
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-15 17:28:59 | 只看該作者
原本想羅D競堿D杯番出泥,可惜十幾年前吊清光,只留下國際同快倢
emaxxyeung 發表於 2015-6-15 17:31:59 | 只看該作者
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-15 17:12
如果有玩過大圍D比賽就一定會知點解,因它首創A-Z組,同一曰鬥平路BUGGY,TOURING,12仔.無記錯重有F1,
如果4類 ...

師兄。我地離晒題啦。
要講鬥車,再開post講。
我地吾好搞住樓主。
LAZER-ZXR_GP 發表於 2015-6-15 17:44:01 | 只看該作者
無離題!只不過話比大家知,有幾多次實戰才得出這個結論,有D CHING只係有錢買件野番泥,
又無真實去試,就話泥件野超得,作景品幾年之後又唔玩賣9左拒就算