RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
收起左側

新手毒發 : 1200 大洋 散砌 F104x1

樓主| IBM 發表於 2015-6-19 19:27:55 | 顯示全部樓層
頭擔零件較多, 共有 5 包, 但都好平, 幾十蚊包, 又易買, 我知好多師兄都會買多份做後備

#51381  F104 頭擔膠件
#54160  鈦 King Pin
#54161  金屬 King Pin 波子
#53259  3.5mm offset 轉向杯  ( 或 #54154 加硬轉向杯 )
#50509  F1 頭彈弓

另外執 4 粒 5mm 波頭仔, 4 個 C-Clip

我學 TRF102 的裝法, 用一口長螺絲由上到下穿過波頭和介指, 把上臂裝到膠件上

頭擔完成

kclam 發表於 2015-6-19 20:35:05 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝ibm分享
ivan仔 發表於 2015-6-19 23:15:49 | 顯示全部樓層
當你裝好晒電子野, 你就知道要裝長電的話會好麻煩, 鋰電未必裝到, 你要在這找文章, 之前有CHING改過, 要加裝一D野就可以方便D
 樓主| IBM 發表於 2015-6-21 18:49:08 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2015-6-19 23:15
當你裝好晒電子野, 你就知道要裝長電的話會好麻煩, 鋰電未必裝到, 你要在這找文章, 之前有CHING改過, 要加 ...

多謝師兄提醒, 但我在 JV 見到很多玩 F104 的師兄也是用長鋰電的

我也偷了少少師, 希望問題不會太大   

樓主| IBM 發表於 2015-6-21 18:59:39 | 顯示全部樓層
最後一包零件

#51380 F104 D Part

全份膠件就只用了大細 Servo 座, 和車殼柱

我自己將會用標準矮身 Servo, 所以我把細 Servo 座做些加工, 稍為切細

用來裝電子野便剛剛好了  

樓主| IBM 發表於 2015-6-21 19:06:05 | 顯示全部樓層
當然最重要是試試能不能裝下硬殼長鋰電, 而現在換電便要把二樓板的螺絲鬆開了

緊緊裝得進我用開的格氏, 但大了肚的便要墊高少少了

樓主| IBM 發表於 2015-6-21 19:10:14 | 顯示全部樓層
整個車架完成, 多謝大家意見  

ICY 發表於 2015-6-21 19:45:41 | 顯示全部樓層
原裝這個膠碼用呢種一口平頭收過波子既做法一收過龍個窿就會收唔實,所以都係由下面收圓頭上黎保險d,呢個做法只適合玩金屬碼/102混碳碼
另外差速部分直接買埋壓碑,大減環,1/8珠行64p會更方便(借摩打齒試都易d啦!)
vin00002002 發表於 2015-6-22 20:06:44 | 顯示全部樓層
買唔倒$698,見你上次玩部Teamsaxo, 13/f 番咗TSxxx106, 我哋啲新手ok 嗎?
 樓主| IBM 發表於 2015-6-23 00:13:37 | 顯示全部樓層
vin00002002 發表於 2015-6-22 20:06
買唔倒$698,見你上次玩部Teamsaxo, 13/f 番咗TSxxx106, 我哋啲新手ok 嗎?

你是不是說 TS01106 ?  那是 Teamsaxo 給 F1 用的車殼

我上次玩的那部是 Teamsaxo F1-180 ,  以我僅有的經驗, 覺得比 F104 易控, 平, 抵玩  

買唔倒 698?
698 是在偉哥買的, 上星期聽 ching 講仲有貨

vin00002002 發表於 2015-6-23 10:08:01 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-23 00:13
你是不是說 TS01106 ?  那是 Teamsaxo 給 F1 用的車殼

我上星期二去,佢好寸咁話限制,好舊,冇貨,剩番部$1xxx,我咪走囉。hee! 謝
alan0108 發表於 2015-6-23 21:05:59 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-21 19:10
整個車架完成, 多謝大家意見

有野問吖
D電子野放係邊到?
 樓主| IBM 發表於 2015-6-24 19:31:07 | 顯示全部樓層
ICY 發表於 2015-6-21 19:45
原裝這個膠碼用呢種一口平頭收過波子既做法一收過龍個窿就會收唔實,所以都係由下面收圓頭上黎保險d,呢個做 ...

Thank 師兄, 落雨無玩車, 出去買了 大減 Adaptor #54215   和  壓力啤呤 #51346

但奇怪現在大部份車就算貴價車都不包壓力啤呤, 而只是跟個普通啤呤

車頭膠碼也參考你意見換了金屬碼, 但這樣成本便超過 1200 大洋了

樓主| IBM 發表於 2015-6-24 19:39:11 | 顯示全部樓層
alan0108 發表於 2015-6-23 21:05
有野問吖
D電子野放係邊到?

Sorry 師兄可能我之前說得不夠清楚

在 Servo 碼那份膠料內包括了 2 組 Servo 碼, 其中細 Servo 用的那組多數人都不會用的
我把它加工砌細

然後裝在電池兩旁

電子野就裝在這上面

樓主| IBM 發表於 2015-6-24 20:00:44 | 顯示全部樓層
而接收則貼在另外一邊  

T.T 發表於 2015-6-24 21:46:47 來自手機 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-24 20:00
而接收則貼在另外一邊

下次去JV見到IBM師兄要看看散砌的F104x1真身。
 樓主| IBM 發表於 2015-6-25 00:58:19 | 顯示全部樓層
T.T 發表於 2015-6-24 21:46
下次去JV見到IBM師兄要看看散砌的F104x1真身。

師兄, 最緊要比條生路行下  

alex2k2 發表於 2015-6-25 01:13:42 | 顯示全部樓層
IBM ching真係講得好詳細,有機會都要睇下佢架F104x1真身至得!
tre036 發表於 2015-6-25 06:26:57 | 顯示全部樓層
改得好細心..正
kenjiwu 發表於 2015-6-25 13:46:51 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-24 19:39
Sorry 師兄可能我之前說得不夠清楚

勁呀. 偷下師先.