RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: BASAKA
收起左側

脫胎換骨, TA01 Evolution XV

flybook 發表於 2015-6-30 22:30:37 來自手機 | 顯示全部樓層
件件材料都系寶,最正系對伸縮臂
flybook 發表於 2015-7-1 08:18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
flybook 發表於 2015-7-1 12:28:43 來自手機 | 顯示全部樓層
smleung 發表於 2015-7-1 18:25:22 | 顯示全部樓層
簡直配服到五體投地
tiger1 發表於 2015-7-1 22:22:03 | 顯示全部樓層
smleung 發表於 2015-7-1 18:25
簡直配服到五體投地

Me 配服到6 體投地 9 times!!
 樓主| BASAKA 發表於 2015-7-3 13:38:18 | 顯示全部樓層
我都係付付碌碌咁咋
 樓主| BASAKA 發表於 2015-7-3 13:41:07 | 顯示全部樓層
qiix 發表於 2015-6-27 12:13
Hi BASAKA 師兄,

部車好堅呀, 簡直神級車

有片睇喇師兄,不過小弟揸得麻麻地
https://youtu.be/lCPylZWxq2A
tiger1 發表於 2015-7-3 17:12:06 | 顯示全部樓層
BASAKA 發表於 2015-7-3 13:41

excellent driving!! I had a TA01 before but there are torque steering problem.

Your car any torque steering problem??
 樓主| BASAKA 發表於 2015-7-4 06:40:00 | 顯示全部樓層
tiger1 發表於 2015-7-3 17:12
excellent driving!! I had a TA01 before but there are torque steering problem.

Your car any torq ...

過獎過獎
沒有的,例如直路後的快彎保守地遲入,仍然可以應付有餘
TA01 的過彎問題主要有兩個主因
1:Torque steering 是全時四輪的缺㸃,所以XV 使用了雙單向啤呤
2:那源自buggy的超大caster angle雖然另直路穩定,但產生彎路遲鈍的問題,所以XV的前金屬C座是左右倒轉裝的,以減少set 死在前波箱底蓋的caster angle
 樓主| BASAKA 發表於 2015-7-4 06:41:12 | 顯示全部樓層
tiger1 發表於 2015-7-3 17:12

Your car any torq ...

過獎過獎
TA01 的過彎問題主要有兩個主因
1:Torque steering 是全時四輪的缺㸃,所以XV 使用了雙單向啤呤
2:那源自buggy的超大caster angle雖然另直路穩定,但產生彎路遲鈍的問題,所以XV的前金屬C座是左右倒轉裝的,以減少set 死在前波箱底蓋的caster angle
tiger1 發表於 2015-7-4 07:55:13 | 顯示全部樓層
BASAKA 發表於 2015-7-4 06:41
過獎過獎
TA01 的過彎問題主要有 ...

"前金屬C座是左右倒轉裝的,以減少set 死在前波箱底蓋的caster angle": this is very very high hand la
qiix 發表於 2015-7-5 05:25:47 | 顯示全部樓層
BASAKA 發表於 2015-7-3 13:41

凈睇部車嘅走姿, 有速度而且亦行得好定,
雖然係高齡車, 但真係SET得部車幾好,
絕對有能力與現今啲車一齊片吓
非常正!!!
 樓主| BASAKA 發表於 2015-7-5 09:16:37 | 顯示全部樓層
qiix 發表於 2015-7-5 05:25
凈睇部車嘅走姿, 有速度而且亦行得好定,
雖然係高齡車, 但真係SET得部車幾好,
絕對有能力與現今啲車一 ...

多謝其實我其中一個目標係想用佢鬥一場共公開比賽,而家仲搜集緊士啤零件做support

樓主| BASAKA 發表於 2015-7-5 09:19:35 | 顯示全部樓層
tiger1 發表於 2015-7-4 07:55
"前金屬C座是左右倒轉裝的,以減少set 死在前波箱底蓋的caster angle": this is very very high hand la : ...

其實都惗咗好耐
devinmak 發表於 2015-7-12 14:19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄那件器,我在快捷買過一件,應該還有一件。
 樓主| BASAKA 發表於 2015-7-14 12:51:50 | 顯示全部樓層
devinmak 發表於 2015-7-12 14:19
師兄那件器,我在快捷買過一件,應該還有一件。

Oh GOOD!咁就要去入貨喇

JOHN2 發表於 2015-7-27 00:11:06 來自手機 | 顯示全部樓層
超正,想請教師兄有冇試過用TT01頭直軸+後TL01牙差全套?
 樓主| BASAKA 發表於 2015-8-1 15:22:01 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2015-7-27 00:11
超正,想請教師兄有冇試過用TT01頭直軸+後TL01牙差全套?

多謝未試過呀,即刻揾嚟試試先

JOHN2 發表於 2015-8-2 23:27:44 來自手機 | 顯示全部樓層
頭直,可以用全份yeah racing TT01
 樓主| BASAKA 發表於 2015-8-6 12:34:08 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2015-8-2 23:27
頭直,可以用全份yeah racing TT01

Very good!
Thank you C-hing