RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1870|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MG996R夾雙星電變問題

D80FANS 發表於 2015-6-30 08:06:51 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請問TAMIYA TBLE-02S ESC電變可否用MG996R的servo?
另想問有咩平平地又大力水D的servo可介紹...
阿邊個 發表於 2015-6-30 09:50:08 來自手機 | 只看該作者
唔記得雙星電變Bec輸出係幾多,如果係5V,就要加Ubec接舵機,否則舵機會好慢
 樓主| D80FANS 發表於 2015-6-30 09:54:56 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2015-6-30 09:50
唔記得雙星電變Bec輸出係幾多,如果係5V,就要加Ubec接舵機,否則舵機會好慢 ...

我找過資料輸出係6V/1.5A
DLAM 發表於 2015-6-30 10:07:36 | 只看該作者
You need to add an UBEC
 樓主| D80FANS 發表於 2015-6-30 10:17:11 | 只看該作者
DLAM 發表於 2015-6-30 10:07
You need to add an UBEC

請問是否轉任何大力servo都需要加ubec?
如用好盈的1060電變: 輸出5V/2A
超級新手, 較多問題, 請多多包涵
chilebb 發表於 2015-6-30 10:44:12 | 只看該作者
What is UBEC? Thx
DLAM 發表於 2015-6-30 11:18:36 | 只看該作者
D80FANS 發表於 2015-6-30 10:17
請問是否轉任何大力servo都需要加ubec?
如用好盈的1060電變: 輸出5V/2A
超級新手, 較多問題, 請多多包涵 ...

Yes, when those high torque servo consume more power, you need a UBEC to support your servo and other electrical devices on your car (e.g. lights).

An UBEC diverts the power from your battery to receiver without going thru your ESC, which can maintain a more stable power.

For the HW1060, you can first try it with your MG996R without an UBEC.
阿邊個 發表於 2015-6-30 14:37:20 | 只看該作者
servo 會寫明唔同Voltage 佢個表現係點, 一般(正路啦) 5V 時servo 個速度同扭力都會慢D.

我部SCX 10, 用淘記電變, 輸出5V, 唔用UBEC, 個servo 慢到想死. 一接UBEC之後, 即刻爽晒.

同埋, 如果你裝多燈, 都係加個UBEC 好D, 否則只靠電變俾電, 一轉彎, D 燈會明顯弱左.