RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kennychan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

冇良偉高

billgate803 發表於 2015-8-17 01:55:44 | 只看該作者
alpine 發表於 2015-8-17 01:22
平唔平我就唔評論,但我見佢地好多貨都有打價錢,顧客可睇價錢買定唔買,冇價錢都可以問吓,check吓,至 ...

呢度講緊偉高, 唔係老麥, 你食一個月老麥, 無得平係閣下的事, 我公司訂老麥有得平, 師兄你有聽過未?
waigohobby 發表於 2015-8-17 09:57:24 | 只看該作者

關於 YOKOMO 1/12 的海棉呔 ( 編號 YOK TF-4660S ) 價格的爭議 , 其實對於一家模型店舖來講 , 陳列零件數量幾千件 , 有出錯是難免的 請你包涵 , 如有錯誤 , 你可提出 , 亦可選擇不買 , 你上星期來偉高門市想購買之貨品收銀員發現標籤價格與電腦不同所以向您解說是要按電腦價格收錢,告訴您正確的價錢但您選擇不購買; 店長(阿龍)也立即將貨件落架 , 並通知寫字樓求証是否有錯 。但經過查證後電腦價格沒有出錯 , 可能是錯在 咭頭紙上的 ¥零售價上 我們已求證Yokomo , 因現正是日本假期關係 , 所以我們只能等待日本 YOKOMO 回覆正確的價格 , 才可重新上架出售 ! 當發現價格有出錯時 , 這是很正確的工作程序 , 請你明白 ! 你的題目 " 無良偉高 " 未免言語太過份 , 門市價格貼錯價 , 不單是我們會有的錯誤 , 就連大百貨公司亦都時常有出現 , 無一未犯過呀 ! ! ! 員工的工作態度 , 有人彈 有人讚, 很正常 , 有意見 , 向我們投訴可電郵到本公司 [email protected] 我們會回覆 , 謝謝你的意見 !                 陳太字
ivan仔 發表於 2015-8-17 10:43:16 | 只看該作者
waigohobby 發表於 2015-8-17 09:57
關於 YOKOMO 1/12 的海棉呔 ( 編號 YOK TF-4660S ) 價格的爭議 , 其實對於一家模型店舖來講 , 陳列零件數量 ...

樓主都有講, 上星期買又錯價, 到佢再去到你公司想再買時又見到都係錯價, 你地D員工唔做野, 一D都沒跟進, 都唔係第一次嫁啦, CHECK到電腦價錢同貨物上打的價錢唔同, 當然你公司可以要求跟返電腦價錢賣, 不過有否違反商品說明條例, 可以找海關跟進, 因為樓主講左, 第一次去$34話錯價要$51, 第2次去都係$34又話錯價要$47
小弟都試過在這裡問你們門市有沒貨比TAMIYA PART NUMBER 你地CHECK有沒貨, CHECK完話沒貨, 同日我去你公司門市一睇, 明明有貨又話沒貨, 真心講, 你地做野方式好有問題, 比人感覺唔想做生意, 同你地買小小野, 一百幾十蚊, 多謝都沒聲, 禮貌上都要講啦. 陳太有否跟進員工不禮貌行為同服務態度????????????????????
alpine 發表於 2015-8-17 12:08:05 來自手機 | 只看該作者
billgate803 發表於 2015-8-17 01:55
呢度講緊偉高, 唔係老麥, 你食一個月老麥, 無得平係閣下的事, 我公司訂老麥有得平, 師兄你有聽過未?
...

師兄係呀,講緊偉高,咁你話人地會自動平比呀嘛,你(公司)訂老麥有得平呀嘛,咁師兄(自己)訂老麥又係咪有得自動平D呢?你都識得講(你公司)啦,乜師兄去買野唔係以個人或者顧客去買架,乜師兄原來係一間公司尼㗎,失敬失敬。
意義人 發表於 2015-8-17 14:30:18 | 只看該作者
waigohobby 發表於 2015-8-17 09:57
關於 YOKOMO 1/12 的海棉呔 ( 編號 YOK TF-4660S ) 價格的爭議 , 其實對於一家模型店舖來講 , 陳列零件數量 ...

"門市價格貼錯價 , 不單是我們會有的錯誤 , 就連大百貨公司亦都時常有出現 , 無一未犯過呀 ! ! !"

路過講句: 人地大公司打錯價錢牌的話, 會照顧客見到果個價錢收錢咖bor, 呢d叫商譽, 明碼實價

你個價錢牌一錯又錯, 差個十元八塊又唔係一萬幾千, 照賣出去咪冇事囉.......呵呵

自己做錯野仲要這樣回應,難怪大家都上網買野了
men 發表於 2015-8-17 16:26:32 | 只看該作者
billgate803 發表於 2015-8-15 04:09
偉高... 員工舊的幾好 (年幾大一些那幾位) 包括SO經理都唔錯, 較新的幾位沒有客戶服務可言, 買野仲要睇佢地 ...

D零件配件有d真係比廣華貴,估計因為他們以批發為主,零售係貴d,但又齊d...
去過3,4次,員工都幾有nice,係講野粗鄙左d, 我上星期買左架飛機仔,樓上個個SALES哥哥又幾好人,仲幫我試埋機,仲教了幾招
 樓主| kennychan 發表於 2015-8-17 16:35:50 來自手機 | 只看該作者
本人再更新一次事件 1个星期前到偉高買yokomo12仔棉头呔 ¥價560  黄色價牌HK$34  我拿了4包去收銀處付款 店員說價錯??  要HK$51元 本人也算店員說跟進後再買 只有無奈 1个星期後即上个星期5再到偉高 見貨架有我想買的貨品 黃色價牌依舊HK$34元 即向店員查詢是否跟進了 店員說未有 要買店員私人平少少要HK$47元 當時本人只說貨品價單有問題的話 1將貨下架  2更正價錢牌(HK$)2个方法也不做 有大细超感覺才会在網發帖
waigohobby 發表於 2015-8-17 16:46:46 | 只看該作者
回覆ivan仔

相信你不是當事人 , 當事人第二次到門市時貨 YOK TF-4660S 以不在貨架上 , 店長( 阿龍 ) 告訴他 , 寫字樓未有確實價格 , 如果急需的話 , 就優惠價收 $47元 , 事實我以吩咐不要賣出 , 直至有正確價格才上架 ! 他的處理方法 , 我可以接受 !

謝謝你對門市員工的意見 , 我們會多加注意 !

陳太字
ckcgary 發表於 2015-8-17 16:49:05 | 只看該作者
宜家大部份啲 RC 舖唔係同你講客服,個個都話自己好 open 好接受意見,但啲用詞論點都係強硬派,總之你覺得唔滿意請另覓其它舖,無得用係閣下自己事,一百幾十對佢地嚟講唔痛唔癢..............之前另一個 post "大聲公"老闆又係霸氣回覆顧客,呢啲可能係香港 RC 特色.........................亦都明點解個市場越做越.........
724811 發表於 2015-8-17 16:49:29 | 只看該作者

價錢貴態度差呢個事實,似住自己係代理,睇下幾時比人投訴到日本,爆一鑊代理都無得你做睇下到時有幾多人去你鋪買野,人在做天在看.現在大把車選擇.
 樓主| kennychan 發表於 2015-8-17 17:27:21 來自手機 | 只看該作者
本人再更新1次是1个星期後再到偉高 見貨架有我要買的貨品價錢依舊位置亦依舊黄色價牌HK$34元 才向店員查詢是否已跟進 才得知要HK$47元 當時貨品並冇下架冇更正黃色價錢牌???
 樓主| kennychan 發表於 2015-8-17 18:15:11 來自手機 | 只看該作者
以消費者立場好簡單 啱價便買 講價已不算是好客 變價你話算???什麼商户
 樓主| kennychan 發表於 2015-8-17 18:17:55 來自手機 | 只看該作者
在客而言 有價牌當然照價購物 冇價牌会查詢清楚才会購買
 樓主| kennychan 發表於 2015-8-17 18:21:59 來自手機 | 只看該作者
在商而言 門市售貨有價牌當然照價收錢 冇價牌也要有禮祥解貨品價錢 而貴公司內部行政外人是冇法知的
貓仙人 發表於 2015-8-17 19:23:17 | 只看該作者
唔冼勞氣......其實大家都有選擇......最實際係用銀紙投票.......
TCR10 發表於 2015-8-17 20:15:01 | 只看該作者
作為品牌代理,回應似乎過度霸氣!
HighLamb 發表於 2015-8-17 21:31:41 | 只看該作者

咁又係,人地有祖國市場,點會希罕你個一百幾十丫?

編輯:
其實今日本地薑都有幾架車衝出國際,唔洗一定要玩"星星"同"肉都無"。
自己受氣,不如俾機會D有心做嘅朋友。
wuyan 發表於 2015-8-17 22:27:46 | 只看該作者
我都有試過在這
wuyan 發表於 2015-8-17 22:28:32 | 只看該作者
SWL 發表於 2015-8-17 22:44:09 | 只看該作者

並非「買」與「可以不買」那麼間單,而是「商品說明」如果標價與實收金額不符,已有可能觸犯商品說明條例,還是盡快更新標價吧,如犯海關條例日後說不定會影響商品代理權