RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8932|回復: 34
收起左側

[資訊分享] 今日上富山,好失望!

yam138 發表於 2015-8-31 00:05:08 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今朝落雨,等到無乜雨就上富山行轉,想識下 d 玩飛機嘅模友,順便睇下場地適合玩乜機!見到兩個玩飛機,一個係亞叔,成車尾都係電機仔,一個新手剛裝部 Z84,想埋去吹下水,問第一句勉強答咗我,問第二句就唔答了,即刻無晒意思走人!唔知係咪太樣衰,人地唔想同我傾計,定係覺得佢自己玩飛機就高人一等唔鍾意啋人!
ghostkcleung 發表於 2015-8-31 00:14:14 | 顯示全部樓層

你諗多咗喇,正如你走入機舖或者波樓,
人地打緊機或者篤緊波,三唔識七會唔會同你講野 ?

如果你走入賭場,搵人 R 水吹,
以為你疊碼仔 R 爛腳啦。

加上飛上天嘅野都係危險,專注力要高度集中,
莫講話你呃水吹,就算你行近啲我都想趕你走。

當你揸住隻控飛緊嗰陣,就會明白點解架喇。
gnw003 發表於 2015-8-31 00:58:44 | 顯示全部樓層
飛緊機,同你吹水,炒左邊個比返部機佢呢
abyss 發表於 2015-8-31 02:11:38 | 顯示全部樓層
小弟放緊機最怕D 35色7 人走個黎,
特別係D好活潑小朋友
吹水都要岩timeing
 樓主| yam138 發表於 2015-8-31 09:05:05 | 顯示全部樓層
ghostkcleung 發表於 2015-8-31 00:14
你諗多咗喇,正如你走入機舖或者波樓,
人地打緊機或者篤緊波,三唔識七會唔會同你講野 ?

師兄,我都唔係新仔,當時問嘢佢哋都唔係飛緊,亦無整緊飛機!想識 d 模友一齊玩啫,估唔到咁無癮!
interga72 發表於 2015-8-31 09:06:15 來自手機 | 顯示全部樓層
飛上天既真係幾危險架4軸都仲話有個飛控穩定D,飛機電直分心半秒唔知炒落邊個人到都似
法師傅 發表於 2015-8-31 10:46:49 | 顯示全部樓層
老實, 我都試過好多次 , 有時真係要鞋起塊面 !!!唔係話唔想同3唔識7 0既人吹水 , 而係有時D人真係唔醒目 ,
係唔適當0既時候就黎攪你 !

真係玩完休息緊就無所謂 , 最怕果D玩緊就係你後面問你野 !
有D就明知你插電準備飛都仲要貼住你問長問短 ,
講到明飛多粒電就要走 , 講到明叫你行後2步一陣先講 ,
硬係要食住煙貼住你睇住你個芒仲要問你野
大家都大人 , 唔想係度扮大C講規則 , 所以好多時情願玩少2粒電收皮早D去飲茶 !

再講 , 真係唔少人得閒過你走黎吹水 ,
遇過幾個直情坐係你前面睇住你整機 ,
陪我最耐果個成粒鐘 , 我只玩倒1粒電 !!!

係飛場識唔少人 , 但有問題0既人都唔少 ( 問題 包括飛友 / 閒人 )

法師傅 發表於 2015-8-31 10:51:27 | 顯示全部樓層
yam138 發表於 2015-8-31 09:05
師兄,我都唔係新仔,當時問嘢佢哋都唔係飛緊,亦無整緊飛機!想識 d 模友一齊玩啫,估唔到咁無癮!
...

今日溝唔倒仔/女  唔代表全世界 , 你想識人唔代表人人都要識你 , 睇開D !!!  
 樓主| yam138 發表於 2015-8-31 10:58:32 | 顯示全部樓層
其實玩開飛機都知道,以前係大6玩,有 d 細路直頭踩爛隻機!但我係佢好休閒嘅時候問佢嘢,都唔使黑起塊面咁對人啩!我以前係香港玩飛機時,個時真係好熱鬧,人又好,而家香港玩定翼機真係覺得好沒落!
solaris8x86 發表於 2015-8-31 11:27:42 | 顯示全部樓層
首先,人哋啋唔啋你係人哋嘅自由嚟嘅,你有熱情想識新朋友,但唔代表人哋亦有相同嘅想法。

以上屍兄分享嘅都係事實,由其係對一啲飛得已經幾好幾有技術嘅屍兄,由於佢哋玩得掂,對交流或分享已無乜需求,個思維已進入咗自得其樂嘅境界,是否有人一齊玩已變得唔仲要。相反,你行過去同佢social一丶兩句還可以,但再追問佢,佢自然覺得係個打擾,就正係你個經歷嘅實情。老實講,我亦係嗰個大叔嘅同一類人。

下次想結識"同級生"機友,首先注意,人哋放緊飛機嘅時候千其唔好行過去問問題,佢會覺得係個打擾。其次,最好你手上亦有相約嘅機型係手,交流亦交容易。又或者,你留意到佢啲飛行技術有代改善,對交流結識新朋友亦係一個較理想嘅機會。
 樓主| yam138 發表於 2015-8-31 13:08:21 | 顯示全部樓層
明白晒!可能返得大6耐,唔適應香港依家嘅環境,我係大6幾個省都飛過,模友嘅熱情度真係同香港兩回事!
simon540 發表於 2015-8-31 22:27:28 | 顯示全部樓層
樓主睇開d啦,依家好多香港人已經變晒質,歡迎你來馬鞍山白石一帶飛沙灘啦,我哋好熱情吹水,絕對唔會黑口黑面 !
cs1 發表於 2015-9-1 00:56:41 | 顯示全部樓層

首先係要懂禮貎 , 我都試過幾次 , 放四軸在航拍中途 , 二個同様在場放完四軸 , 一個係新手另一個係老手 ,

二位人兄直情幢係我面前 , 又最常見問我買咗 P2 幾錢 , 又話唔見有 IOSD ???

擋住我支天線 , 前後左右退後 , 心想隻 iOSD 一定要裝大比咩 .

不過講真有D RC 友又真係好自大 , 仲咩唔買過隻 DJI , 低能冇腦白鴿眼 , 不可一世之語氣 ,

褲袋有一舊水晒比你睇咩 .
法師傅 發表於 2015-9-1 10:29:32 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-9-1 00:56
首先係要懂禮貎 , 我都試過幾次 , 放四軸在航拍中途 , 二個同様在場放完四軸 , 一個係新手另一個係老手 ,
...

有次穿越 , 條友仲痴埋黎用手指指我隻芒 , 果野攪到我大聲喂佢 !

樓主| yam138 發表於 2015-9-1 10:43:54 | 顯示全部樓層
simon540 發表於 2015-8-31 22:27
樓主睇開d啦,依家好多香港人已經變晒質,歡迎你來馬鞍山白石一帶飛沙灘啦,我哋好熱情吹水,絕對唔會黑口 ...

我住沙田,去馬鞍山都好方便,但唔知可以飛到定翼機嗎?希望能跟你哋一齊玩,thx!
chiu 發表於 2015-9-1 11:31:55 | 顯示全部樓層
yam138 發表於 2015-9-1 10:43
我住沙田,去馬鞍山都好方便,但唔知可以飛到定翼機嗎?希望能跟你哋一齊玩,thx!
...

可以飛到定翼機
最佳配角 發表於 2015-9-1 12:35:53 | 顯示全部樓層
仲有大師級高人係呢到開班授徒,歡迎來臨參加學習
 樓主| yam138 發表於 2015-9-1 13:27:37 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝上面幾位師兄,得閒一定去睇下,唔該晒!
Firebird_hk 發表於 2015-9-1 23:47:09 | 顯示全部樓層
when you guys fly mostly at Ma On Shan, I wanna join too. hehe
Firebird_hk 發表於 2015-9-1 23:47:30 | 顯示全部樓層
landing on water ?