RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <穿越砌機分享>240V3前傾臂穿越機+3S+致盈2204+12A+NAZE32+山狗...

bensoncfmak 發表於 2015-9-27 06:59:32 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-9-25 18:51
Yes, 703x 係Walkera 俾 QRX350 系列專用的, 失控返航功能被鎖定了, no 控時 某些channel 會鎖死, 失控.  ...

明白!thanks Ching
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-1 21:43:52 | 只看該作者
=== 新增V3首飛視頻PID ===

樓主| 法師傅 發表於 2015-10-3 13:21:39 | 只看該作者

=== Naze32 @ CleanFlight 設置 ===

A/ NAZE32 介紹
NAZE32 好多野玩 , 簡單介紹下最基本0既野
  • 駁電變果PART我諗都唔洗多介紹 , 同CC3D一樣咁駁 , 有6組 , 每組都有S/+/-
  • 左圖左邊係駁2.4接收 , 用PPM就最爽 , 3條線攪掂
  • USB 隔離 VBAT 係駁主電力 , 直接比飛控CHECK電壓 , 電壓過低會BB會閃LED
  • 再隔離BUZZ就係駁BB (有源) , NAZE32本身有電壓警報/失機/解鎖BB叫功能  , 有關BB之後再講
  • 駁接收果度0既 CH5 係FOR WS2812 LED 信號用 , 所以用PWM接收就只可玩普通長著LED了 ~

... 仲有聲波定高 ,超mini OSD 等等 , 有機會再講
bensoncfmak 發表於 2015-10-5 23:32:12 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-10-3 13:21
=== Naze32 @ CleanFlight 設置 ===

好嘢!法師傅有教學,最好講埋RX703A點SET失訊號後停摩打,thank you!
kalt 發表於 2015-10-6 01:08:10 | 只看該作者
bensoncfmak 發表於 2015-10-5 23:32
好嘢!法師傅有教學,最好講埋RX703A點SET失訊號後停摩打,thank you!

有 師 父 指 教
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-7 10:35:49 | 只看該作者
bensoncfmak 發表於 2015-10-5 23:32

會會 , 呢2日會講 , THX
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-10 00:42:11 | 只看該作者

HI , 703A 失訊號後停摩打 教學已上載 ,
請睇睇 >>> F/ AUX 設定 (解鎖/模式/LED及BB開關等等...)
phantom8 發表於 2015-10-16 09:40:31 | 只看該作者
法師傅, 請問隻 Kingkong 12A 是否 support damped light? 你覺得好用嗎?
vvserpent 發表於 2015-10-16 13:57:09 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-10-3 13:21

法師傅, 想問有關RGB LED。 玩RGB LED 要用RC-IN PIN-5 比SIGNAL.  

我手多多. PIN-5 塊PAD 比我整左出黎.  想問問, 可唔可以轉用其他PIN ?

謝謝

bensoncfmak 發表於 2015-10-16 22:51:38 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-10-10 00:42
HI , 703A 失訊號後停摩打 教學已上載 ,
請睇睇 >>> F/ AUX 設定 (解鎖/模式/LED及BB開關等等...)
...

唔該晒法師傅
vvserpent 發表於 2015-10-18 17:54:21 | 只看該作者
我隻機剛整起, 用NAZE32.   接LIPO 後, 四隻MOTOR 會一下, 一下咁轉少少. (未ARM). 想問問有冇方法解決?
chunglani 發表於 2015-10-19 11:15:18 | 只看該作者
我是新手,想請教怎樣找到cc3d的軟件呢 ?
vvserpent 發表於 2015-10-19 21:26:11 | 只看該作者
chunglani,

你講既軟件係CONFIGURATOR ?

呢個BLOG 有好DETAILS 既資料. 你可以睇睇ARM 唔 ARM 用.

http://blog.oscarliang.net/cleanflight-naze32-setup/

BASEFLIGHT  / CLEANFLIGHT 都係GOOGLE CHROME 既 Extension .  

vvserpent 發表於 2015-10-19 21:27:15 | 只看該作者
vvserpent 發表於 2015-10-18 17:54
我隻機剛整起, 用NAZE32.   接LIPO 後, 四隻MOTOR 會一下, 一下咁轉少少. (未ARM). 想問問有冇方法解決? ...

我個問題已經解決左.
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-19 21:42:21 | 只看該作者
chunglani 發表於 2015-10-19 11:15
我是新手,想請教怎樣找到cc3d的軟件呢 ?

HI , 遲左覆 !!!

CC3D軟件 ~ 叫 OpenPilot GCS (Ground Control Station)
http://www.openpilot.org/

如果你係用普通版CC3D (無GPS無定高果隻) , 最新版係 15.02.02
唔好DL左15.05.02

樓主| 法師傅 發表於 2015-10-19 21:46:37 | 只看該作者
phantom8 發表於 2015-10-16 09:40
法師傅, 請問隻 Kingkong 12A 是否 support damped light? 你覺得好用嗎?

我未玩到改SETTING , 暫時部V3飛左30粒電左右 , 未有咩問題 , 不過只係 2204 + 5吋 + 3S ...
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-19 21:48:27 | 只看該作者
vvserpent 發表於 2015-10-16 13:57
法師傅, 想問有關RGB LED。 玩RGB LED 要用RC-IN PIN-5 比SIGNAL.  

我手多多. PIN-5 塊PAD 比我整左出 ...

咁就唔識了 , 表面上CF無得比你SET用第2個PIN比SIGNAL ....
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-19 21:50:19 | 只看該作者
vvserpent 發表於 2015-10-18 17:54
我隻機剛整起, 用NAZE32.   接LIPO 後, 四隻MOTOR 會一下, 一下咁轉少少. (未ARM). 想問問有冇方法解決? ...

應該係MIN COMMAND 太高 ? 正常 1000 就唔會轉 ...
vvserpent 發表於 2015-10-19 21:55:13 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-10-19 21:50
應該係MIN COMMAND 太高 ? 正常 1000 就唔會轉 ...

原本已經係1000. 我就係改細MIN COMMAND 就解決左個問題.

謝謝你呀

樓主| 法師傅 發表於 2015-10-19 21:56:44 | 只看該作者
vvserpent 發表於 2015-10-19 21:55
原本已經係1000. 我就係改細MIN COMMAND 就解決左個問題.

謝謝你呀

客氣 !! 即係比1000再細 ?  用邊隻摩打及電變 ?