RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5651|回復: 22
收起左側

另配火牛比 LIPO 充電機一問

cs1 發表於 2015-9-15 00:53:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

新手一問這平價 $200-$300 ,  100V - 240V    4A 電腦用火牛 ,   DC  OUT PUT  >>>  12V  18A ,

可否用作 DC 供電於 LIPO  充電機使用 , 2S / 3S /  或 4-6S  .

先謝謝各師兄

ghostkcleung 發表於 2015-9-15 02:59:25 | 顯示全部樓層

只要係夠力,插頭啱,電壓啱,咩牛都都一樣架喇。不過你要睇清楚,部叉機需要幾多 input。電壓要同隻牛一樣,A 數唔可以大過隻牛。
(通常部叉機或者說明書都有寫清楚)

不過最好穩陣啲,例如你幅圖呢隻寫 18A,
你預佢有兩成水份,或者損耗,最多當佢 15A 咁用就算喇。

其實淘寶買隻 250W(12VX18A=216W) 嘅大陸牛,
幾十蚊已經成交。

我就唔擔心,只要唔超過負荷,風扇散熱正常,
理論上應該無乜危險。行過商場啲 Cam, DVR,射燈,WIFI router…多數都係用啲雞到唔雞嘅牛,
但係到依家都未出事。

vones 發表於 2015-9-15 15:43:58 | 顯示全部樓層
Check PM
chungms1139 發表於 2015-9-15 16:50:35 | 顯示全部樓層
呢隻 Dell 用緊,淘佬貨,廿雞人仔,出足 15A 無問題,NB 火牛穩定可靠見稱。
 樓主| cs1 發表於 2015-9-15 17:01:35 | 顯示全部樓層

謝謝幾位師兄意見
 樓主| cs1 發表於 2015-9-15 17:15:37 | 顯示全部樓層

我有三件 6A LIPO 充電機 , 但內置火牛實制上 , 只能有效輸出 3-4A 充 LIPO ,

所以見這外置火牛有 12V 18A , 曰後 LIPO 充電器升級至12V 10A-12A 也可使用 .

( 但真係唔知能否充 4S 及 6S , )  因為 4S = 14.4V  6S = 22.2V .
ckcgary 發表於 2015-9-15 17:35:28 | 顯示全部樓層
買隻工業火牛,20A 都係幾十蚊人仔。
 樓主| cs1 發表於 2015-9-15 18:00:49 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2015-9-15 17:35

因為我想靜D , 接缐位不外露 , 之前M  K 眼見 LIPO 充電機專用牛 , 二至三千大元一個 , 所以平平地試下 .

最主要係A數比原有內置牛大好多又重身 .
ghostkcleung 發表於 2015-9-15 19:23:38 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-9-15 18:00
因為我想靜D , 接缐位不外露 , 之前M  K 眼見 LIPO 充電機專用牛 , 二至三千大元一個 , 所以平平地試下  ...

牛同電池一樣,越重越好。
輕飄飄嘅牛,我反而會懷疑佢係咪足火。
ckcgary 發表於 2015-9-15 20:12:42 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-9-15 18:00
因為我想靜D , 接缐位不外露 , 之前M  K 眼見 LIPO 充電機專用牛 , 二至三千大元一個 , 所以平平地試下  ...

好多靚嘅充電機都唔會用呢類火頭插頭,只會比正負極你夾/插,當然亦專用火牛比你個差機同火牛直接合體,但換差機就受咗限制囉。

樓主| cs1 發表於 2015-9-15 21:20:59 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2015-9-15 20:12
好多靚嘅充電機都唔會用呢類火頭插頭,只會比正負極你夾/插,當然亦專用火牛比你個差機同火牛直接合體, ...

我當時有問過這情況 , 店方找了一個DC 插及紅黑分線夾 , 方便比有正負夾充電機使用 , 成為 $ 18.
firesun 發表於 2015-9-21 08:28:28 | 顯示全部樓層
電腦火牛好好多。不過亦可以買檯機火牛,火數好足(自己用緊),亦非常安全
agnesleung99 發表於 2015-10-4 08:44:47 來自手機 | 顯示全部樓層
唔想淘嘅,去鴨記執隻電腦牛,隻隻都十幾A以上,好處係220唔外露
novafans 發表於 2015-10-4 16:37:25 | 顯示全部樓層
點解ching唔買部內置牛嘅差機呢?
 樓主| cs1 發表於 2015-10-4 20:04:19 | 顯示全部樓層
novafans 發表於 2015-10-4 16:37
點解ching唔買部內置牛嘅差機呢?

內置牛一般較細小及重量不足用料只是免強提供較低數值C 去免強完成充電 , 不容易去提供平衡每 S 均等平均充滿 .

而且 A 數是不足也的只有60-70% .

外置是比足夠電量及 C / A , 有更隱定供電令充電機有足夠能量 , 希望充滿每 CELL 3.8V-4.2V電量.
novafans 發表於 2015-10-5 17:29:06 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-10-4 20:04
內置牛一般較細小及重量不足用料只是免強提供較低數值C 去免強完成充電 , 不容易去提供平衡每 S 均等平 ...

如果最大可用7A來差,而我打折5000的電用5A差,那麼應該會較足A數吧,而且如果要做到一定平衡,高質量的充電,部差機本身就要好強,不只是用隻牛那麼簡單,如說錯請多多包涵!
 樓主| cs1 發表於 2015-10-5 20:17:14 | 顯示全部樓層
novafans 發表於 2015-10-5 17:29
如果最大可用7A來差,而我打折5000的電用5A差,那麼應該會較足A數吧,而且如果要做到一定平衡,高質量的 ...

在近幾個月都有去模型店問過 , 終合意見係內置牛體積一般極之細小 , 亦因應成本及體積問題 , 較不容易達到精準平衡充 LIPO 電 .

所以會有外置牛増大由 AC 轉 DC OUT PUT 更大 A 數值 供給充電機 , 由於部份外置牛重量及體積更大 , 可即時補充更高的 DC ( A 值 )

這更容易穩定輸出平衡充電要求 .

但電池 LIPO 本身品質未必每一件可以品質一至 , 有可能有不一的品質 , 為有改用外置大牛令數值每S接近 .
JKC710 發表於 2015-10-6 11:39:54 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-9-15 21:20
我當時有問過這情況 , 店方找了一個DC 插及紅黑分線夾 , 方便比有正負夾充電機使用 , 成為 $ 18.
...

我都想買返條咁既線, 請問邊度有得賣呢??

而家個工業火牛外接線, 其實都幾危險.
 樓主| cs1 發表於 2015-10-6 16:51:30 | 顯示全部樓層
JKC710 發表於 2015-10-6 11:39
我都想買返條咁既線, 請問邊度有得賣呢??

而家個工業火牛外接線, 其實都幾危險.

SSP  鴨療街香港永盛音響過幾間欽州街方向 .
nna2056 發表於 2015-12-9 19:54:59 來自手機 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2015-9-15 17:35

我都係用緊工業牛,一年多冇問題