RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3370|回復: 5
收起左側

牙差用ride 70 泥膠問題!

Lok12345 發表於 2015-10-13 09:08:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟架FF03R 牙差用ride 70 泥膠,填左泥膠之後發覺好實,實到用手都擰唔郁個轉向杯,所以唔敢裝返落波箱度!想請教各位師兄是否正常?
sakata 發表於 2015-10-13 09:44:47 | 顯示全部樓層
所以既然用得泥膠不如用頭直
頭驅用Hudy一百萬或五十萬其實都好跑
我玩緊MTS
 樓主| Lok12345 發表於 2015-10-13 11:09:49 | 顯示全部樓層
sakata 發表於 2015-10-13 09:44
所以既然用得泥膠不如用頭直
頭驅用Hudy一百萬或五十萬其實都好跑
我玩緊MTS

師兄,乜野係頭直?
sakata 發表於 2015-10-13 11:45:33 | 顯示全部樓層

https://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=54372
你FF03同XV01個頭波箱設計接近 可以用呢款頭直
但泥膠太硬 同頭直無咩分別 架車會唔夠轉 但直路出灣可能會較快
建議用高度數差油取平衡
而星星個牙差塊防漏墊設計其實有點過厚
玩得暴力好易掃傘齒
建議換上yokomo BD-501GG防漏墊
咁架野就好安定了

樓主| Lok12345 發表於 2015-10-13 13:25:53 | 顯示全部樓層
sakata 發表於 2015-10-13 11:45
https://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=54372
你FF03同XV01個頭波箱設計接近 可以用呢款 ...

師兄,個牙差己經改用左Associated 金屬齒牙差! 係咪折返d泥膠改用一百度牙差油會更好? 請多多指教?
sakata 發表於 2015-10-13 14:23:34 | 顯示全部樓層
如果仲用緊個星星墊一樣大機會掃
因為個墊會令傘齒太多空位