RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9071|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

初玩首選車

sean2013 發表於 2015-11-13 13:13:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
話說年尾本想轉新款車玩買DB7 2016
但個人覺得真係好離普,3500-3800去買部T4 , DB7
真係唔多願,新車未到,而且可能係白老鼠

反而吸引我用幾佰蚊訂左部XiS 挑戰一下自己,
因為幾個月前朋友幫個新手既初學朋友砌左部XIS,點知竟然意想不到既好跑
幾百蚊既效果可以追住D名牌車,果下心情仲有滿足感
其實最重要係這位朋友用資深既經驗細心去砌, 並且上埋架, 做好晒setting
所以建議新手可以考慮下, 我就淘左兩部, 仲平過hk

hing830 發表於 2015-11-13 13:30:46 | 只看該作者
師兄早前我講過3racing呢個品牌唔差,但無奈係人家有錢,玩車係好自由,有錢可玩高價車,不想花太多可玩膠車,但最個人反應係,有些人一腳踏話買呢架不如加少少買咩咩車好過啦。
hing830 發表於 2015-11-13 13:32:11 | 只看該作者
師兄香港都好像賣6佰鬆些?
com1010hk 發表於 2015-11-13 13:59:01 | 只看該作者
追住但過唔到
ckcgary 發表於 2015-11-13 14:33:22 | 只看該作者
人地貴在個牌子,個牌子貴係因為做工好同用料靚,同埋攞過下奬咁.........但現實中你試下用架 XIS 同 T4 炒一嘢睇下邊個 tot 就知........XIS 砌好初期係好跑,但啲膠好易虛,太淋........底板同二樓板好易柴,底板暗傷唔直,二樓板會暗暗受力斷開.........不過咁講,好多人覺得爛咗買過都唔肉痛,但意外嘅嘢好難講,新車落地人心無心一嘢就摺埋都唔係好過........
 樓主| sean2013 發表於 2015-11-13 15:37:30 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-11-13 14:33
人地貴在個牌子,個牌子貴係因為做工好同用料靚,同埋攞過下奬咁.........但現實中你試下用架 XIS 同 T4 炒 ...

師兄講得好啱
hing830 發表於 2015-11-13 16:25:04 | 只看該作者
如果廣板正美揸TT01,2贏在,咁TT系列升價5,6倍,更何況每樣東西都有佢弱點,大家對頭撞後結果都不一,但都係果句有錢未玩高檔些,不很花未玩平一點,最後結論都係可感受到玩車樂趣。
ckcgary 發表於 2015-11-13 17:40:48 | 只看該作者
hing830 發表於 2015-11-13 16:25
如果廣板正美揸TT01,2贏在,咁TT系列升價5,6倍,更何況每樣東西都有佢弱點,大家對頭撞後結果都不一,但 ...

有師兄都執到架 TT02 可以跑得好定好快,當然唔只車快,人嘅技術更快.......
但要贏大賽,車架嘅性能有明顯分別嘅,呢個係不能剔除嘅 factor,同一個人揸兩架唔同嘅車架,電子嘢一樣,圈速可以有好大分別.......
michaelxl2000 發表於 2015-11-15 19:43:40 | 只看該作者
人家3,4千元賣一個車架都咁多人買,當然比人花左更多心血設計同精心選料制造、測試、同戰績去支持住,所以性能超越數百元的車架,兩者不能相提並論
lingchic 發表於 2015-11-16 17:30:03 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-11-13 14:33
人地貴在個牌子,個牌子貴係因為做工好同用料靚,同埋攞過下奬咁.........但現實中你試下用架 XIS 同 T4 炒 ...

好認同,我記得我架ZERO新車落地都響曬胎勁好跑,炒咗幾次之後點SET都SET唔返,車架太多膠維修雖然平但SET唔SET得返都係一個問題
烈火2010 發表於 2015-11-16 19:52:37 | 只看該作者
我就是兜了個大圈子,起首幾年都是玩平價車,但因為車架質素差所以莫明奇妙地難以控制,完全感受不到玩車樂趣,之後轉了質素比較好的車才開始感受到玩車真正的樂趣,真是兜了個大圈子浪廢金錢及時間。
ckcgary 發表於 2015-11-16 21:00:23 | 只看該作者
lingchic 發表於 2015-11-16 17:30
好認同,我記得我架ZERO新車落地都響曬胎勁好跑,炒咗幾次之後點SET都SET唔返,車架太多膠維修雖然平但SET唔 ...

對想投資較少嘅車友嚟講,XI Sport 係幾好嘅選擇,但唔係長遠嘅對象,如果硬要用佢同貴架車比嘅話,行家一出手便知有沒有.....預算足嘅車友可以考慮買二千樓下嘅碳板車,再要求高啲嘅可以考慮高級貴價車........希望大家係人車玩,唔係車玩人.........
wa1006 發表於 2015-11-16 21:51:32 來自手機 | 只看該作者
許可嘅話,MTS T2係一架唔錯嘅選擇($15xx-$16xx),已全改。基本要求都有齊晒!
Tam 發表於 2015-11-16 21:55:53 | 只看該作者
第一架車玩xis是幾好的撰擇, 幾好跑, 零件平和多. 但耐用性效低. 玩10.5t 問題唔大.  但唔好慢慢加option. 唔撞難都唔換op. 因為唔值. 當架車滿足唔到你才一次過換車.

Pencilman 發表於 2015-11-17 02:29:06 | 只看該作者
一分錢一分貨好正常,最重要係手車好,手車好,玩咩車都會快,但如果玩靚車會再快D,呢個係事實,我都見過有新手換左部X字頭車後變左第二個人,試問點會有得比呢?
 樓主| sean2013 發表於 2015-11-21 10:34:36 | 只看該作者
玩車係好自由,有錢可玩高價車,不想花太多可以選這3racing Xi

當然一分錢一分貨好正常,最重要係手車好,手車好,玩咩車都會快,但如果玩靚車會再快D,呢個係事實

無錯絕對認同 !我只是提供俾新手參考
wa1006 發表於 2015-11-21 12:56:16 來自手機 | 只看該作者
車品和手指,先係最緊要。
james9999 發表於 2015-11-21 20:58:24 來自手機 | 只看該作者
我兩個月前買左架二手Zero ,之後自己set好在車埸玩感覺幾好。
james9999 發表於 2015-11-21 21:04:16 來自手機 | 只看該作者
用來練習幾好,可能我在車埸玩少碰撞,感覺比較適合新手
alamso141 發表於 2016-7-6 23:18:04 | 只看該作者
練習岩哂