RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8647|回復: 21
收起左側

my SCX 10

Sapphire 發表於 2016-1-1 02:54:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

好耐冇响呢度出post,最近買咗架scx10,自己最鍾意整下個殻,分享一下。影相當然唔少得架wraith. 可惜架D90放咗响我office,如果唔係三架一齊影相仲正!
aPD1A2269.jpg aPD1A2266.jpg

My D90

amazingball 發表於 2016-1-1 03:28:56 | 顯示全部樓層
好正好靚
wingk960 發表於 2016-1-1 08:01:51 | 顯示全部樓層
係正,無得傾
bigbigbig 發表於 2016-1-1 20:56:37 | 顯示全部樓層
so cool !!!!!!!!!!!!!!!!
batcat 發表於 2016-1-1 22:09:38 | 顯示全部樓層
Nice , 特別是個DIY 布頂。
humbert1227 發表於 2016-1-6 00:05:31 | 顯示全部樓層
好正呀,我都好想整燈,可惜唔識
965 發表於 2016-1-6 00:34:19 | 顯示全部樓層
Soft top? Good idea...
 樓主| Sapphire 發表於 2016-1-6 23:03:12 | 顯示全部樓層
humbert1227 發表於 2016-1-6 00:05
好正呀,我都好想整燈,可惜唔識

師兄,其實啲燈唔難整,只不過將個殼個燈位用cutter小心介開個窿。再響淘寶買一set射燈,再用膠水同埋熱溶膠黐實就得啦。不過就要加UBEC,如果唔係servo會唔夠力,同埋啲燈會閃下閃下!
 樓主| Sapphire 發表於 2016-1-6 23:07:38 | 顯示全部樓層
batcat 發表於 2016-1-1 22:09
Nice , 特別是個DIY 布頂。

Thanks ,車頂塊布係用舊嘅布袋,自己一針一線裁剪而成。搞咗成晚
goodwind 發表於 2016-1-7 14:37:07 | 顯示全部樓層
正呀,  請問係咪要車殼開孔藏公仔入去?
 樓主| Sapphire 發表於 2016-1-8 00:23:21 | 顯示全部樓層
goodwind 發表於 2016-1-7 14:37
正呀,  請問係咪要車殼開孔藏公仔入去?

唔係,我將個七吋人仔個腰關節分開,就咁張上半身用雙面膠紙痴住响個車殼上面,效果都唔錯!
goodwind 發表於 2016-1-8 11:26:52 | 顯示全部樓層
Sapphire 發表於 2016-1-8 00:23
唔係,我將個七吋人仔個腰關節分開,就咁張上半身用雙面膠紙痴住响個車殼上面,效果都唔錯!
...

即係是旦要"整爛" 一樣...  不過效果幾好!
hang062405 發表於 2016-3-31 22:41:11 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝分享
hei630 發表於 2016-5-11 01:42:27 | 顯示全部樓層
師兄想請教你白色係咪原裝軟殼?點解個面罩咁立體咁靚既?!
 樓主| Sapphire 發表於 2016-5-11 23:06:25 | 顯示全部樓層
hei630 發表於 2016-5-11 01:42
師兄想請教你白色係咪原裝軟殼?點解個面罩咁立體咁靚既?!

[size=13.3333px]係原裝軟殼.............. just i spray "gun metal" colour on top of it in the front part.
glen6831 發表於 2016-5-12 19:34:32 來自手機 | 顯示全部樓層
唔係得罪講,香港的師兄比國內的認真好多好多!
hei630 發表於 2016-5-14 11:52:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Sapphire 發表於 2016-5-11 23:06
係原裝軟殼.............. just i spray "gun metal" colour on top of it in the front part.

想請教車頭大燈(圓燈)你點整架?剪圓,再痴燈罩燈杯?好靚呀!
 樓主| Sapphire 發表於 2016-5-17 22:46:32 | 顯示全部樓層
hei630 發表於 2016-5-14 11:52
想請教車頭大燈(圓燈)你點整架?剪圓,再痴燈罩燈杯?好靚呀!

首先用開殼刀鑽窿,預大細要預得好準,等個射燈以放入又沒有虛位,再用膠水癡實,後邊在補上熱溶膠
I use this type of LED light here

登錄/註冊後可看大圖

hei630 發表於 2016-5-18 01:37:02 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝師兄分享,整得好有心機,好靚呀
goodwind 發表於 2016-5-18 10:54:59 | 顯示全部樓層
Sapphire 發表於 2016-5-17 22:46
首先用開殼刀鑽窿,預大細要預得好準,等個射燈以放入又沒有虛位,再用膠水癡實,後邊在補上熱溶膠
I use ...

請問 呢款大燈 係咪 自帶 遙控開關 , 由電池平衡差接頭取電?