RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4068|回復: 17
收起左側

FMS f4u 800mm newbie

glen6831 發表於 2016-1-7 14:00:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Newbie 待飛!
人地講第一次飛 15 秒內必炒機!
但是,雖然只有 15 秒或更少,其內心的喜悅真的只有自己知!期待星期日一飛衝天,衝上雲霄!而且安全 landing
kayming 發表於 2016-1-7 14:46:46 | 顯示全部樓層
部機好靚喎, 買左幾錢?, 我就唔信有機係會必抄, 師兄enjoy your flight
f6f 發表於 2016-1-7 16:53:50 | 顯示全部樓層
我都有一架差唔多大小, 其實唔難飛的, 只要唔好飛得太慢就o.k.

我炒機只因我玩野姐........

http://rc-evo.com/xbbs/thread-299968-1-1.html
 樓主| glen6831 發表於 2016-1-7 20:54:33 | 顯示全部樓層
kayming 發表於 2016-1-7 14:46
部機好靚喎, 買左幾錢?, 我就唔信有機係會必抄, 師兄enjoy your flight

部機唔貴,RTF 1200 人仔一定有找,豐厚由人。但我只係 600 因係 kit + servo + 電變和 rx
不過,真係好期待飛的激動。

樓主| glen6831 發表於 2016-1-7 20:55:20 | 顯示全部樓層
f6f 發表於 2016-1-7 16:53
我都有一架差唔多大小, 其實唔難飛的, 只要唔好飛得太慢就o.k.

我炒機只因我玩野姐........

師兄,咁都得?哈哈哈哈
jackyjacky 發表於 2016-1-7 21:45:53 | 顯示全部樓層
師兄, 你第一次飛 定翼 RC .... 就飛低翼機 ? ......... 飛高翼易飛好多 ....
ralphli 發表於 2016-1-7 23:22:08 | 顯示全部樓層
低翼机比較靈敏,所以操控推杆動作要小D,及不要太慢飛,好易失速,邊個玩飛機未試個炒机,努力練習一定得,師兄努力加油
X2CR 發表於 2016-1-8 10:56:17 | 顯示全部樓層
玩過sim未呀?玩過就比d信心啦,或者找d ching穿線啦。goodluck!
jackyjacky 發表於 2016-1-8 18:17:42 | 顯示全部樓層
X2CR 發表於 2016-1-8 10:56
玩過sim未呀?玩過就比d信心啦,或者找d ching穿線啦。goodluck!

對呀 ! ...... 玩定翼, 用 Fligtht Sim 練習好有用
 樓主| glen6831 發表於 2016-1-9 07:57:20 | 顯示全部樓層
ralphli 發表於 2016-1-7 23:22
低翼机比較靈敏,所以操控推杆動作要小D,及不要太慢飛,好易失速,邊個玩飛機未試個炒机,努力練習一定得 ...

謝謝你的支持,我會努力!希望明天好天啦!
 樓主| glen6831 發表於 2016-1-9 08:03:41 | 顯示全部樓層
jackyjacky 發表於 2016-1-7 21:45
師兄, 你第一次飛 定翼 RC .... 就飛低翼機 ? ......... 飛高翼易飛好多 ....  ...

我都知,但價錢差不多而且淨機唔係貴。真係炒咗粉都有限錢,依部係練習機。我仲有新置部 1.4 米的,依部 detail 好多但淨機都唔係貴好多咋原來。
無計啦,個人偏好嘛!
 樓主| glen6831 發表於 2016-1-9 08:05:05 | 顯示全部樓層
X2CR 發表於 2016-1-8 10:56

我覺得 sim 好似比真機有差異,反應好似無咁快!
 樓主| glen6831 發表於 2016-1-9 08:10:59 | 顯示全部樓層
jackyjacky 發表於 2016-1-8 18:17
對呀 ! ...... 玩定翼, 用 Fligtht Sim 練習好有用

Ching ,有咩 sim 好介紹?
我總係覺得 sim 的環境和部機速度及反應好似慢過真實咁。有風都比較定!
係咪有得關咗個 gyro 㗎?
我的係喺 淘x 買咩鬼 8 in 1 的,裡面有一套點裝都玩唔到。
waiwai315 發表於 2016-1-9 12:37:08 | 顯示全部樓層
依部機我飛過,但唔可以飛得太慢。相對新手去飛,我覺得有難度,好容易玩完,最好搵司夫幫手!
jackyjacky 發表於 2016-1-9 18:22:59 | 顯示全部樓層
glen6831 發表於 2016-1-9 08:10
Ching ,有咩 sim 好介紹?
我總係覺得 sim 的環境和部機速度及反應好似慢過真實咁。有風都比較定!
係咪 ...
RealFlight 及 PhoenixRC 都係很好用

樓主| glen6831 發表於 2016-1-9 19:58:16 | 顯示全部樓層
jackyjacky 發表於 2016-1-9 18:22

咁有咩設定要注意?
 樓主| glen6831 發表於 2016-1-9 20:40:04 | 顯示全部樓層
jackyjacky 發表於 2016-1-9 18:22

咁有咩設定要注意?