RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4333|回復: 12
收起左側

3 Racing D4 AWD PARTS 一問

ki699258 發表於 2016-1-31 11:32:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
十年無玩RC, 1月頭同啞芝媽買左部D4 AWD 玩吓, 點知砌到尾發現兩條FRONT UNIVERSAL 中間無左兩粒機米!! 試吓去KWS買其他機米代替, 可惜太長頂住轉唔到, 唯有連絡啞芝媽話MISSING PARTS, 點知轉眼已一個月, 話代理音訊全無, 真係咩心情都無晒, 呢隻牌子D QC 同CS 真係, 睇怕部車擇個年無得玩, 有冇師兄知邊度有呢粒機米呀?? 唔通真係一分錢一分貨??
zoeng914 發表於 2016-1-31 11:38:34 | 顯示全部樓層
有無parts相,size
 樓主| ki699258 發表於 2016-1-31 12:35:24 | 顯示全部樓層
zoeng914 發表於 2016-1-31 16:09:29 | 顯示全部樓層
果枝吾係六角鑼絲,係一枝2x10mm既steel pin。同鎻轆個结合器果支甘樣,你打去食粥問下。
 樓主| ki699258 發表於 2016-1-31 21:02:28 | 顯示全部樓層
zoeng914 發表於 2016-1-31 16:09
果枝吾係六角鑼絲,係一枝2x10mm既steel pin。同鎻轆個结合器果支甘樣,你打去食粥問下。 ...

條PIN喺度, LOCK條PIN粒機米無左
zoeng914 發表於 2016-1-31 23:12:56 | 顯示全部樓層
明白,粒機米係M3x2.5偉高應該有,我買過M3x3 $17蚊
係五金舖見到幾蚊一包。
TheRC 發表於 2016-2-1 05:22:43 | 顯示全部樓層
師兄 應該係原廠就無 我架D4都無 用唔用幾米問題不大
 樓主| ki699258 發表於 2016-2-1 09:09:38 | 顯示全部樓層
TheRC 發表於 2016-2-1 05:22
師兄 應該係原廠就無 我架D4都無 用唔用幾米問題不大

唔會呀?條PIN我會跌出黎喎! 唔跌我都唔知無機米, 何況後面有,前面無? 散買對FRONT UNIVERSAL SHAFT都有喎! 要$133妹仔大過主人婆, 買機米KWS買最短, 收緊都係頂少少,唔順
albert0329 發表於 2016-2-7 08:02:59 | 顯示全部樓層
ki699258 發表於 2016-2-1 09:09
唔會呀?條PIN我會跌出黎喎! 唔跌我都唔知無機米, 何況後面有,前面無? 散買對FRONT UNIVERSAL SHAFT都有喎 ...

應該可以唔用,如果有時間出尼玩車,我比兩粒你,九龍區。
kkchung 發表於 2016-3-8 20:27:54 | 顯示全部樓層
ki699258 發表於 2016-2-1 09:09
唔會呀?條PIN我會跌出黎喎! 唔跌我都唔知無機米, 何況後面有,前面無? 散買對FRONT UNIVERSAL SHAFT都有喎 ...

正常 pin 長度是什橡左右移也不會離開外柸的其中一邊孔位。可能你的 pin 本身是短了極少許所以才可能失出來。
daniel2504 發表於 2018-2-27 15:24:00 | 顯示全部樓層
我之前同你情況一樣。最後唯有用膠水封住條PIN.之後就冇事了,
hydrogen9999 發表於 2018-2-28 11:46:24 | 顯示全部樓層
我知你講邊粒,比正常機米細,鬆左都會飛pin, 唔裝唔得。
我都試過唔見左,一係我睇下有沒有舊萬向拆比你,一係就買散件,連入面細圓柱和pin一齊買,好像1x 蚊。
rk2 發表於 2018-2-28 12:02:08 | 顯示全部樓層

我試過同樣情況。先將支萬向從車上拆下來,用一粒正常長的機米收入去先,收盡後,用支細挫,小心將未收盡長了出來的部份化慢慢挫去。大概4 至 5 分鐘小心的作業,再小心慢慢轉下支軸,若粒機米的長度不頂的話,就完成了。也可正常放入六角批收緊或番鬆。希望幫到你。