RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4747|回復: 4
收起左側

新手想出車

樓主| pc1667 發表於 2016-4-21 00:51:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想買新benz已睇新手指南知道要買咩要但係已經好舊唔知d野仲啱啱使同咪有d唔係好清楚

請各位師兄教教小弟
1.遙控邊隻好大約幾錢(Futaba 4YF?)

2.SERVO要買3個?有冇分型號同牌子?應該買邊隻

3.差機邊隻好?
4.砌好後會加拖架咁拖架d燈要令外買定新燈已經可以裝埋落去(其實我唔明d燈邊度控制,遙控→SERVO→燈?如果係咁Futaba 4YF夠用嗎?)兩擔3擔拖架是否通用還是睇車款?

樓主| pc1667 發表於 2016-4-22 03:46:15 | 顯示全部樓層
有冇師兄幫幫手解答下,想呢兩日買車呀
怕醜草 發表於 2016-4-22 14:44:08 | 顯示全部樓層
我都係新手

1. FUTABA好, 但較貴, 我用緊FUTABA T6K, 店員話基本4 CH 夠.
2.係, 基本3個, 我只係用返FUTABA果D, SERVO種類繁多, 一般有快慢力度金屬或膠及是否防水分別, 但拖車相對冇咁講究.
3.睇你齋用NIMH定用埋鋰電, 如果會用鋰電, 就買兩用差機
4.拖架燈, 拖架電腳都要另外買, 遙控 > 電變(EG. MFC01/03) > 燈/SERVO/震子/喇叭.  拖架基本係通用.

Salviour94 發表於 2016-4-22 20:51:06 | 顯示全部樓層
1. 控可以買靚少少 Futaba 6EX / 8J /10J
2. Servo 用Futaba 3003 is ok
3. 其實差機冇乜所謂既 又吾係玩快車 SE 690差機都可以(我停留係一年幾前)
4. 控制燈方面 你上YOUTUBE 打MFC01/ MFC03(係孖星既) 拖存除左水管要留意返 其他都通用的
 樓主| pc1667 發表於 2016-4-22 21:12:03 | 顯示全部樓層
謝兩位師兄解答!