RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3042|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求ching見議

樓主| bluefish 發表於 2016-5-29 21:30:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟係超新手.budget 得 $2000, 想包成set.
本來想買Futaba 4PLS, 但太貴, 想先買 GTS3C玩住先, 剩番的買以下部件:
1. 碳纖車架 + 車殼 + 必需品 (e.g. bearing).
(想用碳纖車架係驚初玩會不斷咁撞, 碳纖應該襟撞D)
2. 摩打
3. 電變

4. 電

有無邊隻牌子型號選擇.
ching可否指點.

sean2013 發表於 2016-5-29 22:02:02 | 只看該作者
2000做唔到
wa1006 發表於 2016-5-29 22:14:10 來自手機 | 只看該作者
碳纖車架,最平都要$15xx左右。
gos 發表於 2016-5-29 22:20:54 來自手機 | 只看該作者
買二手
 樓主| bluefish 發表於 2016-5-29 22:45:47 | 只看該作者
謝ching回覆.

見以前曾經有ching 買過隻 RGT-R2 PRO SPEC, $1300
http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-324815-1-1.html

佢淨係講碳板, 無話係碳纖, 可能我誤會左.
但呢個 post 已經係2014 年.

而家唔知有無類似的佢隻後繼車種.

JOHN2 發表於 2016-5-29 23:45:19 來自手機 | 只看該作者

見過有部約$1500碳纖車架(貨尾cso或其他類似產品?)
或有部約1000山寨碳纖金屬臂TT01/02

加隻約$250 teampower 45a esc(唔知有冇得玩TURBI/BOOST?),

加個約$160 toro無感摩打,

加排約$170 speed energy 4000 mah 30c,
應該算係比較好既平霸配搭

JOHN2 發表於 2016-5-29 23:46:42 來自手機 | 只看該作者

再唔係比較理想中級配備可以考慮
team c tr10/hobby king bt4(碳纖底面夾中間玻璃纖,全車啤呤),約 7~800左右

加隻 約365 team power 95a esc(有咭跟即刻有得玩boost/turbo)

加約300 toro 摩打

加約250格氐5000 mah 40c lipo

加個約100完成品yahoo車殼

hing830 發表於 2016-5-30 08:13:30 | 只看該作者
師兄你可買xi sport係普通板但已包前後萬向,啤呤,都幾啱新手玩,控可買三和唔記得係未叫MX,控有哂基本setter,兩樣加埋仟鬆些,買可以買套平平地一套電變,馬達。
Fatsoso8888 發表於 2016-5-30 13:11:38 | 只看該作者
存有個師兄放/hobby king bt4,幾好你追下科林,件要係末砌
 樓主| bluefish 發表於 2016-5-30 14:43:09 | 只看該作者
謝各ching.

關於提過的幾款車, 我搵下forum先.
brianych 發表於 2016-5-30 16:51:18 | 只看該作者
apower_lipo 發表於 2016-5-31 15:01:47 | 只看該作者
碳纖車先NG襟撞
ckcgary 發表於 2016-5-31 16:50:47 | 只看該作者
bluefish 發表於 2016-5-30 14:43
謝各ching.

關於提過的幾款車, 我搵下forum先.

全新未砌
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum ... read&tid=382430
RGM-111 發表於 2016-6-1 12:05:25 | 只看該作者
重有 2部 MTS-T2 ......連電子野

http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-382409-1-1.html

http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-382407-1-1.html

just for your reference.

另 C兄 要預$買 電, 叉機, 控.......etc...
睇下C兄 是否長玩/多車啦, GT3C 控系幾抵的receiver又平;
近來 Futaba同Sanwa都 出了平價 的  3PV / MT-S ; 算系幾好性價比
Happy RC
Fatsoso8888 發表於 2016-6-1 14:16:52 | 只看該作者
Mt-s 靚,平靚,但個482 receiver太窄,呢插要cut角