RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10807|回復: 43
收起左側

METAL ORIGIN sd.kfz 234/2

樓主| zexel33 發表於 2016-6-10 20:05:27 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
完成度 50%,砌佢簡直係惡夢
 樓主| zexel33 發表於 2016-6-10 20:11:10 來自手機 | 顯示全部樓層
底盤全金屬,made in china但唔似HL咁雞,荀位剛剛好,有D位需要磨一磨先入倒
 樓主| zexel33 發表於 2016-6-10 20:31:40 來自手機 | 顯示全部樓層
超級惡夢開始,未玩過8X8,前4裝啱後4反轉黎裝,拆返開晒佢,懸掛極多零件而且細小,裝拆用左唔小時間。。。
裝上轉向組件後發現波箱會頂住轉SERVO推扞,電鑽打磨底盤波箱後及縮細推扞角度後轉向多左順左。。。
一不離二,裝埋磨打,磨打底又會頂住另一支推扞和尚頭T.T。。。
 樓主| zexel33 發表於 2016-6-10 20:40:28 來自手機 | 顯示全部樓層
該車如果唔買啤擰絕對係死路一條,佢所提供嘅只係爛{banned}圈,冇可能令部車行得郁。
膠件質素參差,磨到手軟。。。不過對砌開靜態模型嘅人黎講絕對冇問題

ian_un 發表於 2016-6-11 00:56:50 | 顯示全部樓層
好靚喎,期待完成相
Jagdtiger1944 發表於 2016-6-11 04:56:25 | 顯示全部樓層
其實市面上可以有邊隻聲組裝到? 其實我都好想買番部... 但又冇Full Option set

tiger1 發表於 2016-6-11 07:31:00 | 顯示全部樓層
looks very huge!!
 樓主| zexel33 發表於 2016-6-11 15:39:44 來自手機 | 顯示全部樓層
聲組要外購,百幾euro...
 樓主| zexel33 發表於 2016-6-11 15:43:51 來自手機 | 顯示全部樓層
車呔係實心橡膠唔洗加內膽,鈴就係咁。。失望
炮塔兩隻蓋唔係咁對位,不過唔攪咁多用AA膠痴實佢算
 樓主| zexel33 發表於 2016-6-11 15:47:05 來自手機 | 顯示全部樓層
Jagdtiger1944 發表於 2016-6-11 04:56
其實市面上可以有邊隻聲組裝到? 其實我都好想買番部... 但又冇Full Option set

...

聲組外購,炮只可上下郁,唔識轉。。。。
轉向SERVO要11KG以可先可順暢
 樓主| zexel33 發表於 2016-6-11 15:49:46 來自手機 | 顯示全部樓層
車身兩件頭,窗仔活動式,邊位披口幾多下
暫時未搵資料唔知洗唔洗改。。。
chowhungjai 發表於 2016-6-11 17:24:42 | 顯示全部樓層
Do you mind to tell me where did you buy this?? thanks
vcslll 發表於 2016-6-11 19:53:09 | 顯示全部樓層
zexel33 發表於 2016-6-11 15:49
車身兩件頭,窗仔活動式,邊位披口幾多下
暫時未搵資料唔知洗唔洗改。。。 ...

師兄我都知幾同邊道買?可pm我。 唔該曬。
vcslll 發表於 2016-6-11 19:53:41 | 顯示全部樓層
幾多錢
 樓主| zexel33 發表於 2016-6-11 20:03:29 來自手機 | 顯示全部樓層
搵carson兄,或fb搵DKLM model,5000hkd+200啤擰
CarsonL 發表於 2016-6-11 20:06:42 | 顯示全部樓層
架野係有D野要執, 不過外國好多人都砌左, 行得幾好的, 加油!!
 樓主| zexel33 發表於 2016-6-12 00:19:47 | 顯示全部樓層
CarsonL 發表於 2016-6-11 20:06
架野係有D野要執, 不過外國好多人都砌左, 行得幾好的, 加油!!

我搵緊大力servo,power HD LF-20MG arm 唔arm用??
仲有隻mc330配隻skysport 4ch fm控
Jagdtiger1944 發表於 2016-6-12 07:04:28 | 顯示全部樓層
上個月問Metal Origin. 佢話呢個一兩個月出埋套234/3 突擊炮resin kit比佢
CarsonL 發表於 2016-6-12 23:25:40 | 顯示全部樓層
原先佢地已經有 RESIN 版, 出啤塑版係方便大量生產, 同減少鑊氣.
當然有其他車型, 佐係只供出口.

234/3 突擊炮就係哩隻喇~

CarsonL 發表於 2016-6-12 23:41:50 | 顯示全部樓層
zexel33 發表於 2016-6-12 00:19
我搵緊大力servo,power HD LF-20MG arm 唔arm用??
仲有隻mc330配隻skysport 4ch fm控
...

夠哂啦~
控有4CH 咩都夠~