RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3442|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手: Traxxas Slash 4X4 Ultimate #68077-1 經常反車

樓主| ninjacml 發表於 2016-6-20 14:57:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手: Traxxas Slash 4X4 Ultimate #68077-1 平路經常反車, 請問有冇ching 幫忙解決這問題?

謝謝

tkw67 發表於 2016-6-20 15:30:35 | 只看該作者
呢部車玩沙地一流,玩平路轉灣一定要收油
andynax1 發表於 2016-6-20 16:08:29 | 只看該作者
有無落後防滾桿 ?
 樓主| ninjacml 發表於 2016-6-20 23:01:33 | 只看該作者
Hi andynax1, 多謝回覆
這套原裝已經有安裝, 是安了黑色果套. http://www.rcmart.com/traxxas-68 ... ?cPath=595_739_1437
我見到一入右灣, 右尾軑先離地, 然後就反車!!
andynax1 發表於 2016-6-21 08:49:24 | 只看該作者
師兄用緊咩呔?
入灣尾軑先離地好明顯係前被震過軟, 加上你可能set得過車身比較高....??
 樓主| ninjacml 發表於 2016-6-21 10:53:07 | 只看該作者
Hi 師兄你好,

我現用原裝軑, 底盤大約離地350mm, 有常試加硬了前被震少少, 但都四腳向天!!

Thanks
 樓主| ninjacml 發表於 2016-6-21 11:07:52 | 只看該作者
Hi 師兄你好,

防滾桿好似不太大搖動! ^_^"

請問我想訂這套軑, ok?
http://www.rcmart.com/louise-lt3 ... -black-p-34990.html

謝謝
andynax1 發表於 2016-6-22 20:02:46 | 只看該作者
35mm高又OK wor...我自己都係set 35mm
防滾桿有無試過前軟後硬? 前彈弓我自己用hard set
軚既話用pro-line la...一定唔會後悔

師兄用原廠motor / ESC ? Pinion gear 用幾T ?? 2s or 3s ???
 樓主| ninjacml 發表於 2016-6-23 12:16:37 | 只看該作者
Hi andynax1 師兄您好,

前彈弓用hard set, 是什麼意思? (是收緊彈弓嗎?)
師兄我是用原廠motor & ESC 的
Pinion gear 我用 開盒setting
快車第一次玩(新仔^_^"), 所以用7.4V 2s

多謝師兄教學! 麻煩您!
Thanks
andynax1 發表於 2016-6-23 15:27:07 | 只看該作者
Hard set即代表用硬的彈弓, e.g Traxxas 有隻係 +10/20% 硬度
原廠係medium set
 樓主| ninjacml 發表於 2016-6-23 23:30:49 | 只看該作者
Hi andynax1 師兄您好,

明白, 多謝多謝
andynax1 發表於 2016-6-24 09:01:14 | 只看該作者
Slash 4x4本身係3s設計, 夏天只要響ESC同Motor加裝fan即可
驚太快太熱既可買12T/13T pinion, 3s無論響加速同力度都好好多.
不要花太多$$$和時間tune車響2s setting
yinchai 發表於 2016-6-24 09:26:11 | 只看該作者
我玩E-maxx 無刷......用兩舊3S....原裝時一轉彎就打關斗....換了八支 proline pro-spec油壓....
爽到冇朋友....
摩打齒原本17T改了20T.....快到自已都驚
andynax1 發表於 2016-6-24 16:44:52 | 只看該作者
Traxxas D 膠盤車6s 一撞就bye bye
 樓主| ninjacml 發表於 2016-6-24 17:03:26 | 只看該作者
Hi andynax1 & yinchai,

多謝兩位師兄的寶貴意見.

yinchai 發表於 2016-6-24 17:27:51 來自手機 | 只看該作者
膠盆下D原裝配件,已經换左金屬,不過真係快到驚,如果撞到腳,不斷骨也裂骨,好危險
yuenwai 發表於 2016-7-22 08:06:24 來自手機 | 只看該作者
依D大脚車/係好危險架所以最好在小人的地方玩,撞到人吾係講玩架。