RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3681|回復: 12
收起左側

錯將PS-5噴於星星硬壳車上的問題

樓主| cs1 發表於 2016-8-16 17:55:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
原本用TS但錯誤地用PS-5,仲噴左三浸完事後大獲BLACK上方印原來係PS

噴左半支完成一刻才知用咗PS軟壳噴油

較果算好但有冇師兄試過這樣曰後有冇後違証

先謝各師兄
 樓主| cs1 發表於 2016-8-16 17:59:22 | 顯示全部樓層
我唔想抹走.因為大多事後功夫而且好多問題會出現而且重噴效果一定打晒拆扣
neway_box 發表於 2016-8-16 22:28:56 來自手機 | 顯示全部樓層
再噴ts 起面!
 樓主| cs1 發表於 2016-8-16 22:58:15 | 顯示全部樓層

幸好有師兄你提議一下,因小弟噴軟及硬壳以數拾個,今次失手了

是DT‐02 tamiya blitzer beetle , 早幾個月前都係噴Beetle  噴TS油不配合而起原色底油是一件痛苦又花時間的工序,

只能起到八成多又磨又浸又要噴底油、之後效果更加不會理想、漆面光澤不一致亦有微細粉粒,所以心痛,

而Blitzer  黑色原壳更加是跟套B0Ⅹ而不容易另購
 樓主| cs1 發表於 2016-8-16 23:06:29 | 顯示全部樓層

如沒有不良影响我原意想保留PS-5因光澤及亮度可接受,只要加工拋光一下亮度應更佳,唯一不知硬売錯用PS噴油而

沒有用TS油之分別及後果、包括合內拉花貼紙是否仍可穩固貼上

neway_box 發表於 2016-8-16 23:38:55 來自手機 | 顯示全部樓層
點解唔用化白水洗,我洗左兩個pajero再翻噴!係大陣味左d,用布濕d化白水一抹就甩!
neway_box 發表於 2016-8-16 23:42:40 來自手機 | 顯示全部樓層
但要留意貼貼紙上去錯位一搣有可能會甩
 樓主| cs1 發表於 2016-8-16 23:50:47 | 顯示全部樓層
neway_box 發表於 2016-8-16 23:38
點解唔用化白水洗,我洗左兩個pajero再翻噴!係大陣味左d,用布濕d化白水一抹就甩! ...

花費太多時間及工序部份坑位亦要打磨我亦唔懂得上灰及追回凹凸坑位,所用時間多五至六倍

打磨後全車壳有不一光滑度,亦要噴多一或二浸底油、再噴多三浸TS光澤亮度就出現不一的暗位

這是小弟工力不足之處
 樓主| cs1 發表於 2016-8-17 00:01:31 | 顯示全部樓層
neway_box 發表於 2016-8-16 23:42
但要留意貼貼紙上去錯位一搣有可能會甩

所以進退二難,每個PS或TS噴罐油由光澤亮度以至穩定色功夫都晤一樣,由其TS部份近噴亮度更佳

有些如PS薄一些分多次
kenanakee 發表於 2016-8-17 21:44:51 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2016-8-17 00:01
所以進退二難,每個PS或TS噴罐油由光澤亮度以至穩定色功夫都晤一樣,由其TS部份近噴亮度更佳

有些如PS薄一 ...

如果係光澤問題,基本色完成後,先全車噴一層透明消光就可以..之後想幾令就噴幾令..
rainb 發表於 2016-8-18 07:35:44 來自手機 | 顯示全部樓層

其實視乎層油噴得有幾厚

相信好多師兄都試過,噴完軟殼之後,順便用剩低嘅PS油噴埋尾翼(硬件),我自己嘅經驗係薄薄地兩三浸嘅話其實冇問題,只係顏色啞少少,之後車殼嘅貼紙亦都冇問題,唔會話易甩出嚟。

但係亦都試過攞咗PS油來噴高達(硬件),發覺佢乾咗之後都係痴唔上膠件。即係你會感覺到面頭好似有層薄薄地嘅嘢會甩出嚟。
rainb 發表於 2016-8-18 07:44:10 來自手機 | 顯示全部樓層

輕輕用界刀刮下
睇下佢會唔會好似軟殼面頭塊保鮮紙咁樣甩
 樓主| cs1 發表於 2016-8-18 23:36:29 | 顯示全部樓層

謝謝樓上各位師兄意見、暫時入合先、因為黑色硬殼甲虫錯用PS-5又奇怪地好有光澤(可能硬殼本身都係黑色)曰後再算、等D油乾透再算

因為我今曰用尾燈件膠支架料用力去抹似係食得好實而且未上叻架都夠光澤起鏡面,功力不足唔想好似上次想轉色搞到光暗不一,

早前入咗二套甲虫白色硬殼,會用TS噴黑,辛苦晒各師兄好意幫忙:handshake