RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5618|回復: 19
收起左側

[技術問題] 請問有咩方法可以檢測到LIPO電有無壞

樓主| cyberkohk 發表於 2016-10-22 16:45:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請問有咩方法可以檢測到LIPO電有無壞,同一款電有不同爆炸力和玩耍時間。
C數低電係唔係無禁容易脹

df03driver 發表於 2016-10-22 17:05:35 | 顯示全部樓層
我都想知,一時有力一時冇力,唔知摩打定電問題
JOHN2 發表於 2016-10-22 23:40:22 來自手機 | 顯示全部樓層

一般都係电問題,电池內阻一高就會出呢類問題
用部好小小既差机,用15A差滿然後用5-8A放电做storage 睇睇舊电內阻幾多ohm, 個人經驗上如果多過2.5 ohm舊电大loading時極速就會縮番轉頭
 樓主| cyberkohk 發表於 2016-10-22 23:49:30 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2016-10-22 23:40
用部好小小既差机,用15A差滿然後用5-8A放电做storage 睇睇舊 ...

我用IMAX B6 差機無15A , 有無差機介紹吓 .
JOHN2 發表於 2016-10-22 23:53:35 來自手機 | 顯示全部樓層

Icharger 306b或 powerlab gt500夠準夠快
Hyperion, skyrc我對佢既balance速度並唔太滿意
df03driver 發表於 2016-10-23 00:46:45 | 顯示全部樓層
Ohm係邊度睇到
firesun 發表於 2016-10-23 00:47:16 | 顯示全部樓層
15A差電甘高電流?D電會快死wor

hcchan 發表於 2016-10-23 10:26:23 | 顯示全部樓層
我用20A差電
df03driver 發表於 2016-10-23 12:03:17 | 顯示全部樓層

CHING你舊電係咪2S?
我部機最多6A, 照平常咁差4800用4.8A差,舊電都時有力時冇力
hcchan 發表於 2016-10-23 15:01:34 | 顯示全部樓層
df03driver 發表於 2016-10-23 12:03
CHING你舊電係咪2S?
我部機最多6A, 照平常咁差4800用4.8A差,舊電都時有力時冇力
...

Yes 2S
df03driver 發表於 2016-10-23 16:10:24 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2016-10-22 23:40
用部好小小既差机,用15A差滿然後用5-8A放电做storage 睇睇舊 ...

电池內阻高是什麼意思?电池內阻高了是否不可復原?壞了?
bluefish 發表於 2016-10-23 16:59:04 來自手機 | 顯示全部樓層
我都系用B6, 一向都系用佢default 6A 去叉。另外,袛要舊電無曾經低過3V (嚴格黎講好似系2.85V) ,舊電都好少有事.
JOHN2 發表於 2016-10-23 20:08:40 | 顯示全部樓層
df03driver 發表於 2016-10-23 16:10
电池內阻高是什麼意思?电池內阻高了是否不可復原?壞了?

內阻高導致放电能力低,电池到期就會咁無得救
df03driver 發表於 2016-10-23 21:40:27 | 顯示全部樓層
我用埋Bb 機,set 3.8v收車,但都避免不到壞電發生,是差機定電品質問題
JOHN2 發表於 2016-10-23 21:49:50 | 顯示全部樓層
df03driver 發表於 2016-10-23 21:40
我用埋Bb 機,set 3.8v收車,但都避免不到壞電發生,是差機定電品質問題

电問題多
df03driver 發表於 2016-10-24 04:47:18 來自手機 | 顯示全部樓層
我用ip 4800 30c,玩大約半年,差80次左右開始冇力,是否合理
JOHN2 發表於 2016-10-24 09:44:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Ip电,玩咁多次無漲算好彩,我排6900 玩左4次就漲晒,正常充放storage,其他zombie,格氏乜事都冇
 樓主| cyberkohk 發表於 2016-10-25 11:17:44 | 顯示全部樓層
我淘咗四排無牌子LIPO 電$110一排玩咗三年無漲 , 玩落每排電表現都有分別 .
我3.7V CUT電舊電重有12%容量。
剛剛淘咗四排格氏LIPO 2S1P 50C 電未玩未試 .
名牌電太貴五六百一排太貴我負擔不起 , 已往用過SB / IP / TP 表演和淘電最大分別價錢 . 如價錢和表演掛鉤我會買.
kiev 發表於 2016-10-27 22:36:30 | 顯示全部樓層
經驗覺得 c 數低係無咁易漲,而扯大Amp 、玩得耐、排電熱過就比較大肚。
df03driver 發表於 2016-11-1 00:29:06 | 顯示全部樓層

我有三舊同樣IP電,
第一舊係宜家無力同玩時間很短,開頭可能BB機用3.4V收車,可能咁玩傷左,(三舊中第二脹還可接受)
第二舊宜家仲幾好力同襟玩得耐,少脹,呢舊係最無點理,反而KEEP得最好,次數用最多一舊
第三舊係最新,反而現在係最脹,佢之前係最好爆,同3.8V收車,現在已經廢左一半,覺得好唔抵