RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6990|回復: 10
收起左側

我復活了

樓主| stickking 發表於 2016-10-28 22:15:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位,唔好意思,我的account最近才能開通,不能為大家研究,sorry sorry, 現在我又復活啦,歡迎你問我答或你問唔識答,哈
tkw67 發表於 2016-10-28 22:42:09 | 顯示全部樓層
傳說中的棍王
yin9999 發表於 2016-11-1 04:57:10 | 顯示全部樓層
等左好耐了!
yin9999 發表於 2016-11-1 05:14:45 | 顯示全部樓層
技術性問題都講左好多
有個問題想知好耐,好多大廠响各大賽事都攞到好成績,但係細廠成績就麻麻,但細心留意,細廠設計D車又吾係差,有些設計更覺得大膽及出色過大廠,如果细廠既車比D大廠手揸,會否一樣有好成績呢?定或細廠車設計真的不能和大廠相比?眼見大廠一出新車就排隊落訂,一架好車當然緊要,但真係咁一面倒嗎
 樓主| stickking 發表於 2016-11-2 01:01:23 | 顯示全部樓層
yin9999 發表於 2016-11-1 05:14
技術性問題都講左好多
有個問題想知好耐,好多大廠响各大賽事都攞到好成績,但係細廠成績就麻麻,但細心留 ...

其實細廠唔係無好野,我眼見好多都好好,用料,設計做工都好有水準,但實質真係廠無咩幾多間,香港,大陸廠居多,好多大廠的生產線都在香港大陸,所以論品質技术我地一點都無輸,好似3racing的用料,品質做工都是用上等野,top 亦努力設計新車,serpent亦在RC界有好大動作的改变等等,你們認知的大廠都找他們生產parts呢,這個世界亦會有跟紅頂白的,勢就人地做左出黎,你見到甘勁,無道理唔試下架,甘Q又到時侯有新車出,個樣咪似個個都話要羅,但香港廠可能是市場定位問題,賣專業級數的產品不會賣到好多,因要大力推擴,要贊助,要廣告,要人,全部都係錢,但又唔會賣到多兩架,咩較易塭到錢?賣玩具型式的,RTR的,因大家都要食飯所以無辦法,其實現在的車無咩新意,架架都一樣,parts都可共用,現代的車基本都能跑,也不用特別的setting就可以,世界級高手玩其他車都是無問題的,跑出來都是一樣,因為分別不在車上,是在知識上,方向上,了解自己,知道這架車特性最緊要,他們的setting不會太極端的,每一排電都是當作final去試去跑,每個細節都認真,我地平時好難做到甘,同大廠好成績,羅左幾多人幾多錢黎包裝,人海戰術,鬥咩都係鬥錢,Ronald在TITC一個賽基本4日賽事,連試車的5日在內,用左140套呔,Marc  左世界賽12仔呔準備左100套,仲未計其他人和隊友,呢D數字見都唔想見啦,俾甘多,都係可能賣多兩架車咋
yin9999 發表於 2016-11-2 03:42:59 來自手機 | 顯示全部樓層
原來同一級方程式一樣,就係鬥錢多,所以棍王要傳受多D知識比我地,向最基本既setting 知識、細節、個人技術方向進發,
bctower 發表於 2016-11-2 07:43:13 | 顯示全部樓層

多謝, 真心話 , 增廣見聞
brianych 發表於 2016-11-4 15:52:22 來自手機 | 顯示全部樓層
不如你開嗰 Facebook Account , 又可以拍 Facebook Live 教 set 車同分享心得。我見好多外國車手已經咁樣做,又快又方便
yin9999 發表於 2016-11-5 03:12:07 | 顯示全部樓層
非常支持
 樓主| stickking 發表於 2016-11-10 02:41:50 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2016-11-4 15:52
不如你開嗰 Facebook Account , 又可以拍 Facebook Live 教 set 車同分享心得。我見好多外國車手已經咁樣做 ...

都好喎
epc_mem 發表於 2016-11-15 17:04:09 | 顯示全部樓層
仲以為你蒸發o左O忝 ~