RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8038|回復: 20
收起左側

廿年無玩,好想玩返越野車

樓主| Kenneth3903 發表於 2016-12-29 18:50:45 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
成廿年無玩想重玩越野車,請問千五元左右買齊車有咩好選擇?不想太入門,但又不想買太貴所以想請教大家。謝謝大家
bluefish 發表於 2016-12-29 21:37:36 | 顯示全部樓層
如果唔洗砌, 有晒電子野連控, 會推介 LC Racing EMB-1H, 不過係 1/14, 樓主可以網上睇下評論先.
erikism 發表於 2016-12-29 22:13:07 | 顯示全部樓層
$1500筆直 LC RACING算唔錯.....
我有玩佢架SC, 雖然係1/14, 其實同1/10 Buggy唔係差好遠, 而且唔使改已經幾好跑, 配件某寶都好易搵,又唔算貴....
rick888 發表於 2016-12-29 22:57:10 | 顯示全部樓層
廿幾年吾食煙................依家又走去食番  ??      
 樓主| Kenneth3903 發表於 2016-12-30 01:14:03 來自手機 | 顯示全部樓層
係呀,見人玩得好開心所以又想玩返,LC Racing 唔認識。可能令大家少少誤會,$1500只是買剩車啊
hoyinyin624 發表於 2016-12-30 06:26:24 來自手機 | 顯示全部樓層
二手區架eb48.3
lokli 發表於 2016-12-30 11:11:01 來自手機 | 顯示全部樓層
我有部tekno e48 sl 千ㄧ放比你淨架
965 發表於 2017-1-3 00:47:13 | 顯示全部樓層
1:10 同 1:8 比較大路 d ..

http://www.carisma-shop.com/en/product_detail.php?id=830

呢部早兩星期 on Sale ~千五 .. 你可以睇吓門市仲有冇做 promote.

千五淨車比較小, 而家多數車 RTR (齊 electronic ), 小咗 Kit (淨車自己砌)  淨車多數貴 d , (race spec) 會二千以上, 除非 Tamiya, 又或者 1:14 or 1:16 etc 細車 .
965 發表於 2017-1-3 00:50:53 | 顯示全部樓層
當然, 如果 C hing 廾幾年前有玩車, 情意結推使下, 二千零蚊買部復刻版 Optima AWD 係非常有 feel 嘅 choice ..
 樓主| Kenneth3903 發表於 2017-1-3 19:22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
上謝謝師兄的建議,我還是想玩1:10多少少。carisma 未看過可以了解一下,Optima 和蠍子本來也是考慮之列。因為細個無錢覺得呢兩架好勁,但有師兄話易爛和難搵件所以有d擔心。
 樓主| Kenneth3903 發表於 2017-1-3 19:28:47 來自手機 | 顯示全部樓層
   呢架唔知師兄有咩意見呢? http://www.rcmart.com/kyosho-34201t2-wkt231p-p-69459.html?cPath=420_1189
mojo8888 發表於 2017-1-3 21:48:14 | 顯示全部樓層
禾寶係首選, 耐撞程道高, 配件不用考慮。 師兄出多幾百啦 禾寶TT 1/10 120A電變 3660電機; 跑4s RMB2000 人仔
 樓主| Kenneth3903 發表於 2017-1-4 01:00:39 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝建議,禾寶是大陸車?淘寶有嗎?是不是現在大部分師兄都少玩雙星和京商果d牌子?
bluefish 發表於 2017-1-4 19:56:11 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

呢架我有, 個size接近1/8, 真係去D 沙地草地越野跑都ok, 試過攞入去Twin buggy賽道玩, 差D 被以為係1/8唔畀玩; 向D跳台唔係咁跳得, 飛親都頭向下, 可能我唔識玩.

yuenchitat 發表於 2017-1-4 21:09:18 | 顯示全部樓層
空中比行油.車頭會昂起番小小.
mojo8888 發表於 2017-1-4 21:33:30 | 顯示全部樓層
Kenneth3903 發表於 2017-1-4 01:00
謝謝建議,禾寶是大陸車?淘寶有嗎?是不是現在大部分師兄都少玩雙星和京商果d牌子? ...

禾寶台灣出品....
 樓主| Kenneth3903 發表於 2017-1-4 22:34:44 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝大家,看來京商那架不太啱我了,1/8 太大了。要看看禾寶先。
965 發表於 2017-1-5 00:22:57 | 顯示全部樓層
Kenneth3903 發表於 2017-1-3 19:22
上謝謝師兄的建議,我還是想玩1:10多少少。carisma 未看過可以了解一下,Optima 和蠍子本來也是考慮之列。 ...

玩 Optima 同 Scorpion 都係心頭好像, 有廾幾年玩車都會識.

其實新果部又吾會太化學, 只要吾係用太快嘅 motor ...

部 Kyosho DBX VE 2.0 on the other hand, 係又快, 又strong, 好好跳, 又扺玩嘅 Buggy, 不過定位有 d 怪, 大 1:10 好多, 但又吾至於 1:8 .. 所以又好難同 1:10 一齊玩, 同 1:8 玩又吾夠 撞, 吾夠定 .. 但 二千幾成 set, 又係 RC 界 No.1 嘅 Kyosho ... worth to try!
 樓主| Kenneth3903 發表於 2017-1-6 08:40:11 來自手機 | 顯示全部樓層
965 發表於 2017-1-5 00:22
玩 Optima 同 Scorpion 都係心頭好像, 有廾幾年玩車都會識.

其實新果部又吾會太化學, 只要吾係用太快嘅  ...

師兄講得好啱!而家玩返車都係貪過癮唔洗要太勁。真係好多謝大家的意見,待我再看看決定。
965 發表於 2017-1-7 06:06:29 | 顯示全部樓層
其實如果 師兄都好似我咁鐘情 Kyosho, 不房二千零蚊買套 Kyosho DBX ve 玩住先 ( 加 2s 同 3s lipo )

另外買部 Optinma 邊砌邊慢慢加 motor, servo, 電變,噴油上色咁 過吓癮...

廾幾年前 買一 set pro grade 嘅 RC 都起碼 五六千, 而家玩車真係抵咗..

(不過已經冇