RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13791|回復: 50
收起左側

ISDT Q6+

樓主| rcstig 發表於 2017-1-22 01:21:44 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

好Q細但又幾好力水,一次並行叉兩粒電行足 14 A 都無腳軟,正!係放電慢,得 0.7A 2S
ozone 發表於 2017-1-22 13:08:50 | 顯示全部樓層

呢個牌子好,  SC-608 玩油用义接收電,正,方便帶,   SC-620 有USB port 5V/2.1A 呢部更好,   Q6 Plus 係最近期產品.
介面有繁及簡體中文,英文及日文, 如果二部差機同欵可用選擇軟體分享功能加一條線更新(不用電腦), 扺用, 要一定要更新Firmware 好重要, 及可能有新增新功能.
直至今日最新Firmware update 係以及下: http://www.isdt.co/download
及要買一個 ISDT scLinker 接頭跟加一條線用作更新 Firmware 大約HK$30-40:http://www.isdt.co/sclinker.html
SC-608 V2.1.0.7 firmware
SC-620 V2.1.0.8 firmware
Q6 Plus V2.1.0.13 firmware

樓主| rcstig 發表於 2017-1-22 19:41:47 來自手機 | 顯示全部樓層
噚日 update 完,正!
JKC710 發表於 2017-1-22 20:00:56 | 顯示全部樓層
我都買左q6,請問師兄14a充電用邊隻火牛?
update你用原裝定自制線?
 樓主| rcstig 發表於 2017-1-22 22:18:25 來自手機 | 顯示全部樓層
我淘咗隻12V20A牛嚟推. 人仔89蚊不過運費37。我用原装線 update. 人懶廢事自己整。
JKC710 發表於 2017-1-22 23:20:54 | 顯示全部樓層
rcstig 發表於 2017-1-22 22:18
我淘咗隻12V20A牛嚟推. 人仔89蚊不過運費37。我用原装線 update. 人懶廢事自己整。 ...

我都係打算買原裝線,牛我就用hp server火牛diy,12v 40a先$40

樓主| rcstig 發表於 2017-1-23 00:11:58 來自手機 | 顯示全部樓層

我都有隻 HP 牛,超正!不過四十蚊咁平邊度買?
JKC710 發表於 2017-1-23 09:58:39 | 顯示全部樓層
rcstig 發表於 2017-1-23 00:11
我都有隻 HP 牛,超正!不過四十蚊咁平邊度買?

都係淘寶, 打HP服務器電源就搵到
no_id 發表於 2017-1-23 14:06:37 | 顯示全部樓層
JKC710 發表於 2017-1-23 09:58
都係淘寶, 打HP服務器電源就搵到

ching..可否請教點樣由個火牛駁電嗎?.. 我原本用緊SKYRC D60, 叉左兩次壞左.. 見呢部唔錯.. 想買返部
但係個火牛好似好複雜咁.. 唔該晒..
JKC710 發表於 2017-1-23 14:18:43 | 顯示全部樓層

左邊果排6隻手指, SHORT埋1&4, 通電就會啟動

跟住另外果邊兩隻大手指, 就左負右正, 就係咁簡單, SERVER牛出名電源穩定可靠, 所謂既RC專用火牛可
但師兄你唔好攪錯, 係火牛駁差機再駁電, 你壞左S60都要再買過部差機, 唔係火牛直駁電.

no_id 發表於 2017-1-23 23:59:24 | 顯示全部樓層
JKC710 發表於 2017-1-23 14:18
左邊果排6隻手指, SHORT埋1&4, 通電就會啟動

跟住另外果邊兩隻大手指, 就左負右正, 就係咁簡單, SERVER牛 ...

多謝Ching 指教,非常詳細,清楚明白。我知道要買過部叉機呀,見q6plus都好似好唔錯。其實外置牛係咪比內置牛嘅叉機好呢?
淘寶要 299,香港買我見360,真係相差無幾,唔知香港買會唔會係行貨有保呢?
JKC710 發表於 2017-1-24 00:45:40 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-1-23 23:59
多謝Ching 指教,非常詳細,清楚明白。我知道要買過部叉機呀,見q6plus都好似好唔錯。其實外置牛係咪比內 ...

大部份高階差機都係要外接火牛。
如果q6 hk賣360就唔駛諗,價錢相差無幾,支持下hk rc店啦.
行貨同國貨最大分別係行貨多語言,國貨就得中文,但以我同淘寶店主所了解,國貨入工程mode一樣可unlock多語言,但要間廠幫手用機身號碼gen個unlock code。
no_id 發表於 2017-1-24 04:57:57 來自手機 | 顯示全部樓層
JKC710 發表於 2017-1-24 00:45
大部份高階差機都係要外接火牛。
如果q6 hk賣360就唔駛諗,價錢相差無幾,支持下hk rc店啦.
行貨同國貨最 ...

多謝提醒,咁我會留返係本地買。想問下如果買隻大火數穩定嘅牛,唔自己砌係咪唔平㗎?
kimihotin 發表於 2017-1-24 10:02:26 | 顯示全部樓層
路過一問,這部Q6可以差到HV電嗎?
 樓主| rcstig 發表於 2017-1-24 10:27:57 | 顯示全部樓層
kimihotin 發表於 2017-1-24 10:02
路過一問,這部Q6可以差到HV電嗎?

Yes. Support LiHV
 樓主| rcstig 發表於 2017-1-24 10:49:40 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-1-24 04:57
多謝提醒,咁我會留返係本地買。想問下如果買隻大火數穩定嘅牛,唔自己砌係咪唔平㗎? ...

Around $4xx - $1xxx
no_id 發表於 2017-1-24 14:22:15 | 顯示全部樓層

真係好貴... 仲貴過隻叉機... 咁即係二百零蚊內置牛O既叉機都應該唔方好得去邊..
JKC710 發表於 2017-1-24 15:15:15 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-1-24 04:57
多謝提醒,咁我會留返係本地買。想問下如果買隻大火數穩定嘅牛,唔自己砌係咪唔平㗎? ...

去馬雲家搵啦, 3000W改埋0-60V, 0-60A可調都係幾舊水人仔, 呢D牛一隻牛分分鐘用過世.
JKC710 發表於 2017-1-24 15:21:32 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-1-24 14:22
真係好貴... 仲貴過隻叉機... 咁即係二百零蚊內置牛O既叉機都應該唔方好得去邊.. ...

有數得計

師兄用黎差幾多CELL電? 2S 7.4V, 用Q6加隻40蚊牛基本都夠.
我部Q6係打算配4S 5200mah電做電包去玩蚊車, 對充7.4v 330mah細電夠我差廿幾飛.
SWL 發表於 2017-1-24 15:41:58 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-1-23 23:59
多謝Ching 指教,非常詳細,清楚明白。我知道要買過部叉機呀,見q6plus都好似好唔錯。其實外置牛係咪比內 ...

師兄見香港邊度有得賣ISDT Q6+ ?THX