RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4799|回復: 17
收起左側

請教學界比賽車問題?

樓主| simonwck 發表於 2017-1-22 09:53:15 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
個仔學校參加比賽
之前有架車 xi sport 借比佢玩

今年想參加個人賽
不過要用自己車
張規格表淨係話唔可以用炭
有無邊架車啱新手用?

定都係用xi sport?

另外, 邊間樓上鋪會好少少?
個仔和同學幾個去廣華街地鋪想買嘢
夾埋帶左過萬元去
街頭行到街尾間間都10問9唔應
想幫襯都唔得

我明細路仔可能消費能力唔高
但係玩遙控d 人都高齡化
難得有人搞學界賽推廣比後生仔
但係連買車都買唔到

gos 發表於 2017-1-22 10:18:25 來自手機 | 顯示全部樓層
用番xi sport 或胶架車,樓上舖在工房網站有聯絡電話,你可自己聯絡
rcstig 發表於 2017-1-22 10:59:47 來自手機 | 顯示全部樓層
去9樓問吓,不過 Team C 唔知有冇胶車架。不過 9F 啲老細幾好人。
james9999 發表於 2017-1-22 11:18:50 來自手機 | 顯示全部樓層
九龍旺角煙廠街9号興發商業大厦9字樓7室,  週一-週五: 12PM - 9PM 週六:               12PM - 6PM 星期日 , 公眾假期 休息 www.rctecracing.com
james9999 發表於 2017-1-22 11:20:42 來自手機 | 顯示全部樓層
老闆有鬥車可以介紹合適車型
ckcgary 發表於 2017-1-22 12:17:42 | 顯示全部樓層
唔用得碳板,可以考慮用 XI Sport 或 Team C TR10,兩部都 ok 好跑。
地下舖人流多,啲人忙可能無乜心機比意見,上樓舖都係一個好選擇,做晒功課先,太約諗定要啲咩電子嘢就格價比錢。
3888 發表於 2017-1-22 13:34:23 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄你好,不如你比多D比賽資料出來,例如要用幾多T“摩打”電”電變“呔“,咁其他師兄會易D比多D意見你。
kiev 發表於 2017-1-22 17:49:00 | 顯示全部樓層

十問九唔應係正常 .... 答你既你估一定啱用咩 ! 去車場睇下 D 玩家用乜先 ~~~

不過呢類低價車可能真係無乜利潤又唔係新款 !

tr 10 同 xi sport 都玩過,一架轉 d  一架定 d 睇你鍾意邊種,叫你個仔同同學一人整部睇下邊部好抽 ... 凈車七舊水上下。

Doreme34123 發表於 2017-1-22 18:10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
james9999 發表於 2017-1-22 11:18
九龍旺角煙廠街9号興發商業大厦9字樓7室,  週一-週五: 12PM - 9PM 週六:               12PM - 6PM 星期日  ...

識去一定去呢間,服務一流
kkchung 發表於 2017-1-23 02:19:58 | 顯示全部樓層
應該是說 遙控車教室的賽事,其個人賽分初級组(中三以下)及高級組(中四以上)。器材方面是有限制,希望可以降低入門門檻及大家器材上較接近。

車架方面(初級組)需要用 (玻璃纖維板)的車架。現時車架選擇不多:
1. 3Racing 櫻花 Xi Sport <- 較多學界人用及價廉。
https://item.taobao.com/item.htm ... BaCn&id=20976203704
2. RGT R2(玻璃纖維板板本) <- 價廉零件也有算易找。
https://item.taobao.com/item.htm ... 1&abbucket=6#detail
3. VBC  RACING GhostEVO <- 較小人玩,較貴原車改裝件較多。
http://www.vbcracing.com/product ... r-kit-d-05-vbc-ck09
4. Spec-R S2 <-較小人玩,零件也較小見。
http://www.rcmart.com/spec-sprs2 ... racing-p-39363.html

別外賽事限制了全部賽員用指定最終齒輪比不能快於 1:5.0 ,買時可以問店家一起選購。而高級組便不限車架選擇,只限齒輪比。

電子變速器限制了用(blinky Model)及指定 Team Powers 、Speed Passion、HobbyWing....等。近期平玩可以選新出的 Team Powers XPS PRO 120A 連 Program 卡,約賣五佰元左近。

馬達也限了用 13.5T 及 KV 值, 牌子之前限了 Speed Passion 及 Team Powers 。選擇方面我會選回 Team Powers V2 出來效率多數會比 Speed Passion V3 好些。而 KV 值賽事早上可以給大會幫你調去合賽例的馬達 KV 值。

電池之前有限 5x00mAh 以下容量及充滿電時電壓。而比賽又因限了blinky Model 、馬達KV 及齒比等及相對佐敦谷場地直路又長又大,所以電池是否有爆炸力絕對影響車速。如果平價又有爆炸力可選三圈 5000mAh ,貴價可選 LRP 電池。但這些電耐用性多數不徍,如平常玩可選回較耐用的牌子及型號。

遙控選回中至上級會較可靠,如三和 MT-S、MT-4S、MT-44 這類。伺服器選回短身金屬齒輪,如中下級的三和 SDX-801便很夠用。

輪胎可以選回新 Team Powers 32,因他們賽會於賽事早上會發放輪胎。而多數是用 Team Powers 牌子,可以平常先習慣一下。

别買多set(暖胎呔器),可以選 GT POWER (一定要選圓殼那種)。這款可以用回玩車的 2s LiPO ,不過我還是建議接回今變壓器較可靠。

胎水也建議要有 Trinity 白點 及 V3 黄點,未來可能會很有用。

車殼、工具、胎膠水、馬達散熱風扇等等可到時問回店家建議。

firesun 發表於 2017-1-31 21:22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
叫ching 出張清單比你, 好似砌電腦咁 去執料
Sam_Ng 發表於 2017-2-13 19:30:40 來自手機 | 顯示全部樓層
回樓主, 請問你個仔係咪參加香港遙控模型車教室個學界比賽呢?小弟都有玩下咁,沒什麼,只是問一問。
Sam_Ng 發表於 2017-2-13 19:32:37 來自手機 | 顯示全部樓層
還是建議使用Xi Sport好啲
Sam_Ng 發表於 2017-2-13 19:33:30 來自手機 | 顯示全部樓層
好
Sam_Ng 發表於 2017-2-13 19:35:03 來自手機 | 顯示全部樓層
好似電池方面用5x00mah 75C或以下
Sam_Ng 發表於 2017-2-13 19:36:34 來自手機 | 顯示全部樓層
車架方面如果你係買XI Sport嘅話,你可以跟教室嗰邊訂購會平啲。
kiny002 發表於 2017-7-7 00:45:29 | 顯示全部樓層
師兄,我在小學工作,想推廣RC,可否PM我比賽資料和辦單位資料給我。謝謝你的幫助。
r003 發表於 2017-7-7 01:28:33 來自手機 | 顯示全部樓層
下次張一萬蚊放係手再問。 試下有冇效? 我冇買野,只問野佢地都有答呀。 唔好灰心。