RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10365|回復: 23
收起左側

[玩家分享] 模型車生命週期討論

樓主| tc3driver 發表於 2017-2-18 11:30:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家覺得一款模型車生命週期應該有多少年才合理? 1, 2, 3, 4, 5年以上?
如果架車set得好,只要有零件,基本上都可以玩好多年.最慘係轉款無零件,所以最好係零件長期有供應,
但模型車公司要賺錢,每年出新款刺激消費.或者出upgrade套件,希望出新車時盡量保留皮帶,前後A臂,可以讓人用得番,否則真係太浪費

Leolai0516 發表於 2017-2-18 11:49:51 來自手機 | 顯示全部樓層
我部m03 5年以上
sean2013 發表於 2017-2-18 12:41:49 | 顯示全部樓層
真是很討厭的,你看BD7 , 15 , 16 ,17 年,年年不同板材,
Xray 有人性化一點
現在心態係不追求新車,只練好技術,玩舊車
車架架一Q樣
SRGOD 發表於 2017-2-18 12:54:20 | 顯示全部樓層
我仲跑紧CSO V1同T4 14...
新手008 發表於 2017-2-18 12:58:17 | 顯示全部樓層
玩 TT-01 啦,十幾年不變,大把件

唔識做 發表於 2017-2-18 13:20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Ta02廿年,大把件
cyberkohk 發表於 2017-2-18 14:50:18 | 顯示全部樓層
TT01 & TT02 最好玩無嘢SET , 零件平又週圍都買到 . 可惜無出混碳料 .
jimmy6188 發表於 2017-2-18 16:46:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Ta02 掃左尾珠差pressure plate 配唔番了
JOHN2 發表於 2017-2-18 19:40:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Ta02 換頭單尾牙可以頂無刷10.5t
 樓主| tc3driver 發表於 2017-2-18 21:16:31 | 顯示全部樓層

仲有咁多師兄玩Tamiya TA ,TT系列車,證明只要有零件,模型車真係可以玩十幾廿年,其實模具已經係到,點解吾繼續生產d零件比人玩? 成本低,又可以增加品牌市場佔有率,過幾年又可以出d改件比人改吓車, eg, TA02三節棍...咁d玩家又開心,何必死要終止支援架車呢?
Yokomo BD7系列比以前算改得少了,以前廣板兩父子每年都有新設計大改,所以以前投資玩Yokomo車真係好貴,隨時轉晒
唔識做 發表於 2017-2-18 22:14:54 | 顯示全部樓層
jimmy6188 發表於 2017-2-18 16:46
Ta02 掃左尾珠差pressure plate 配唔番了

行牙差LA,,,,,M05珠差都岩用
chacha 發表於 2017-2-19 00:46:34 | 顯示全部樓層
唔識做 發表於 2017-2-18 22:14
行牙差LA,,,,,M05珠差都岩用

ta03 0岩D
ckwong88 發表於 2017-2-19 12:51:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Kyosho TF 3
ckwong88 發表於 2017-2-19 12:54:17 來自手機 | 顯示全部樓層
依然玩緊
ckwong88 發表於 2017-2-19 17:35:51 來自手機 | 顯示全部樓層
1999年買
 樓主| tc3driver 發表於 2017-2-20 07:49:47 來自手機 | 顯示全部樓層
但Kyosho沒有paets
 樓主| tc3driver 發表於 2017-2-20 07:51:11 來自手機 | 顯示全部樓層
但可惜Kyosho沒有TF3這類舊車的parts support
ckwong88 發表於 2017-2-20 08:36:02 來自手機 | 顯示全部樓層
新件無架,等二手parts ,所以玩得好小心
civicboy 發表於 2017-2-20 17:57:06 | 顯示全部樓層
手機都幾都幾個月轉一次啦! 電腦CPU 都 一年半載 出一粒新
呢個世界要進步,就要出新野架啦
 樓主| tc3driver 發表於 2017-2-21 21:47:11 | 顯示全部樓層
或者出新車之餘都對d舊車有零件支援會較好,無疑研發新車勝出比賽,可提升品牌知名度和對銷售有幫助,但每年累積下來過氣的車款,仍可以較廉宜的價格,當入門車或玩樂車出售。除了Tamiya有TA系列零件供應, Team Associated都有對舊車TC4提供零件.
除了外國品牌,香港品牌都有代表作,以前Top racing Photon, 3racing Sakura XI, ……如有充足零件,這些舊車可以參加一些17.5T 級別賽事,亦未必輸給T4, BD8這類頂級車, 假如勝出就更起宣傳作用.