RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5040|回復: 16
收起左側

舊孖星buggy 膠料爆開哂

樓主| shungyan 發表於 2017-9-10 09:54:00 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各ching 好,

細佬有部rerelease firedragon. 平日間唔時只係落街行一
 樓主| shungyan 發表於 2017-9-10 09:54:53 來自手機 | 顯示全部樓層
相當可憐
 樓主| shungyan 發表於 2017-9-10 10:01:13 來自手機 | 顯示全部樓層
成段説話冇哂! 平日間唔時只係落街行一两個圈, 唔跳唔飛! 但最近發現上搖肶mounting, hinge pin 上鑼鍶位竟然裂咗! 其實有冇方法令D膠料耐用D? 宜家裂開咗仲有冇得救呢? 先謝!
python 發表於 2017-9-10 14:42:47 來自手機 | 顯示全部樓層
應該救唔到,舊版都會咁裂,粒螺絲上緊過頭長時間逼住所以裂開。
 樓主| shungyan 發表於 2017-9-10 18:54:21 來自手機 | 顯示全部樓層
python 發表於 2017-9-10 14:42
應該救唔到,舊版都會咁裂,粒螺絲上緊過頭長時間逼住所以裂開。

唯有揾abs 膠水補一補!
samchung90 發表於 2017-9-10 23:05:12 | 顯示全部樓層
如無必要, 上鑼絲真係唔好太緊, D 雙星膠件好易裂.
 樓主| shungyan 發表於 2017-9-11 00:22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
冇計! 呢部firedragon 係我第二部孖星buggy. 第一部係當年boomerang. 當年又發覺唔D膠裂! 相處時間太短! 跟住等二部孖星車以經係ta02. 當時後波箱有個位成日散以為係太受所致。冇諗過上鑼鍶位會自爆! 如果開ㄧ開牙會否有改善?
 樓主| shungyan 發表於 2017-9-11 00:23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
冇計! 呢部firedragon 係我第二部孖星buggy. 第一部係當年boomerang. 當年又發覺唔到D膠裂! 相處時間太短! 跟住等二部孖星車以經係ta02. 當時後波箱有個位成日散以為係太受力所致。冇諗過上鑼鍶位會自爆! 唔知如果開ㄧ開牙會否有改善?
sean2013 發表於 2017-9-11 08:43:35 | 顯示全部樓層
孖星車的特色就是塑膠不能放太耐
Wallace 發表於 2017-9-11 11:51:14 | 顯示全部樓層
田宮搖臂柱,最好改用 "e-ring"夾款式的pin代替原裝用螺絲牙的, (如圖 DT-02), 原廠冇option就只能搵有冇其他牌子長度適合嘅pin代替

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| shungyan 發表於 2017-9-11 11:57:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Wallace 發表於 2017-9-11 11:51
田宮搖臂柱,最好改用 "e-ring"夾款式的pin代替原裝用螺絲牙的, (如圖 DT-02), 原廠冇option就只能搵有冇其 ...

有道理! 剛發現thundershot 都有辧法係上肶位落e-clip!
hihizaza 發表於 2017-9-11 13:26:27 來自手機 | 顯示全部樓層
我部Hotshot只上少少pin羅C就算,扭大多唔擺得耐
 樓主| shungyan 發表於 2017-9-11 13:42:54 來自手機 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2017-9-11 13:26
我部Hotshot只上少少pin羅C就算,扭大多唔擺得耐

其實有冇辧令D膠耐用D?
rk2 發表於 2017-9-11 14:54:44 來自手機 | 顯示全部樓層

感覺田宮舊車,都是用 PS 料的。而此物料的特性就是"脆", 若不是從物料上改動,好難令PS 零件耐用的。若有錯誤,請指正。
 樓主| shungyan 發表於 2017-9-11 15:31:05 來自手機 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2017-9-11 14:54
感覺田宮舊車,都是用 PS 料的。而此物料的特性就是"脆", 若不是從物料上改動,好難令PS 零件耐用的。若有 ...

不是abs 來嗎?
hihizaza 發表於 2017-9-11 20:51:43 來自手機 | 顯示全部樓層
應該不是ps,ps上到AA膠
kentchoikl 發表於 2017-9-11 23:26:03 | 顯示全部樓層
看完Ching post,檢查我部FireDargon都有同樣問题,而且前後左右共四边都爆裂,車無落地跑過!
相信鏍絲牙太大 或膠料材膠問题!
检查其它車種如草蜢,青蛙,hotshot暫看不到此問題!