RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4652|回復: 12
收起左側

孖星馴馬師珠差...

樓主| tiger1 發表於 2017-9-11 00:39:47 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
珠差中使用一般1150啤呤,唉... Imho, 果度係用壓力啤呤先合理,12仔唔用 thrust bearing 都可能還可...
 樓主| tiger1 發表於 2017-9-11 00:46:57 來自手機 | 顯示全部樓層
在這設計之下,四片 cone washers 和 1150 bearing 中部基本上一起轉動,完全起不了 thrust bearing 的作用。怪不得此差速有 loosening 的問題!
zeda 發表於 2017-9-11 16:48:57 | 顯示全部樓層
这這個珠差那裡一有售
zeda 發表於 2017-9-11 16:49:54 | 顯示全部樓層
这這個珠差那裡一有售
python 發表於 2017-9-11 17:55:05 來自手機 | 顯示全部樓層
咁唔裝好過裝,一鬆咗要拆波箱先校到,大工程
ccc527 發表於 2017-9-11 18:17:03 | 顯示全部樓層
多謝樓主提供意見,小弟換番粒thrust bearing OP-136先
shungyan 發表於 2017-9-11 20:55:04 來自手機 | 顯示全部樓層
我試過下落ta03珠差! 轉得好順吓woo. 個大washer 似係頂住bearing 蓋, 細washer 就頂住個bearing 内圈, 冇乜問噉woo. 但就未試過路試! 但有時用thrust bearing 個珠差都鬆!
shungyan 發表於 2017-9-11 21:59:16 來自手機 | 顯示全部樓層
似乎係大細washer 都頂住内圈連接差速一邊。 另一邊就連接bearing 外圈! 如果粒bearing 唔生性, 就好易翻鬆!
vcslll 發表於 2017-9-11 22:01:08 | 顯示全部樓層
應該唔駛拆波箱都可以教到差速, 左邊叉速軸蓋已開咗條罅.
畀你用支細長軸芯 穿過啤呤 去頂住有凹位的六角頭, 再去扭右邊軸心調校鬆緊。
vcslll 發表於 2017-9-11 22:14:25 | 顯示全部樓層
大家再睇清楚! 嗰四隻鑊形戒指其實全接觸在嗰條螺絲軸上面, 再收實喺右條差速軸 上面。
面粒啤呤殼先至係壓喺左邊叉速碟殼道。
有錯勿插大家研究下。
vcslll 發表於 2017-9-11 22:22:33 | 顯示全部樓層
更正: 唔係"收實", 系 適當的鬆緊度。
shungyan 發表於 2017-9-11 23:31:53 來自手機 | 顯示全部樓層
vcslll 發表於 2017-9-11 22:14
大家再睇清楚! 嗰四隻鑊形戒指其實全接觸在嗰條螺絲軸上面, 再收實喺右條差速軸 上面。
面粒啤呤殼先至係 ...

係! 粒1150bearing 用佢本身内圈同外圈提供相應差速動作比大差盤! 但鑊仔弹弓珠差可調性係冇乜! 要用正常力扭到停而冇需要好似一般弹弓珠差要回半圈!
python 發表於 2017-9-12 18:21:51 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得馴馬師個尾呔都唔咬地,石屎地行直濕都冇問題。