RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9660|回復: 63
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M03R(step-by-step)+Hop-Ups

RCman 發表於 2007-4-26 11:30:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
前言:
M03........我的第一部是Wargon RR,全車少改。
只改了Tech Racing 油壓........及現時不可求的星星原裝Hop-UPs合金rims。
第二部,算係改了很多。原裝車是New Mini M03L。
買它的原因是它有黑色的車架,比一般灰銀色的車架來得實在。
改.......這次也改了很多,包括全車Ti screw,籃色TRF damper,carbon damper Stay,
籃色拉桿, servo stay, 銀色Gear heat sink, 籃色六角hub,U-joint..............
到得知M03出"R"版時,都心大心細。不知買它好不好...........
但M03R跟車有的籃色Gear Heat Sink, 籃色前金屬轉向及金屬尾柸.....單係呢三樣。
如果單買都要近$500了!還未計全車籃色波頭,金屬servo stay.....等等......
加上最近晚晚OT。想買件東西安慰一下自己..........就在上星期六晚比較早可以走(8:00pm)
就快速到KWS在貓仔店放下$850取走回家。
而其它Hop-Ups都在rcxxxxt買的,因為一來近我做野的地方,二來parts齊及比KWS平少少。
而M03R其實我都問過價,不過差價有成$100(如果差只係$5-60我都不會出KWS買,至少可省回車費及時間),所以都係要出KWS一轉。

今次用上幼牙齒,而珠差就上一部裝了,今次回歸原裝齒差。

個電鍍灰黑車架內原來是電鍍銀色,可能用電鍍銀會否靚D呢?
 樓主| RCman 發表於 2007-4-26 11:31:05 | 只看該作者
個波箱車架好快便完成了

而battery mount用上了3-Racing產品,只要$77便得到

Motor用上了自己手頭上有的一個星星 GT motor(25T)

M03一向都覺得原裝arm兩件式太多虛位,現在終於可以用上Tech Raing產品,$69一set前後
不過個hole及有個位要修修,小心便成

原裝M03R己經有前籃色金屬轉向柸,想昇華些便加裝3-Racing 金屬C座了

前半車身大至有初形了

樓主| RCman 發表於 2007-4-26 11:31:31 | 只看該作者
基本車架完成,Kit無跟六角hub的,但籃色鋁螺絲母就有跟來
Servo 現只用上一個KO 712 fet sservo,而全車拉桿及camber link都是換上一包過的套裝3-Racing產品

今次M03R的尾不同過往M03的頭尾都是用膠bumper,見圖中的尾是用上兩件式的(一片FRP壓板及一件金屬碼)。金屬碼是如果裝上星星原裝Roll-Bar set是用作固定Roll-bar的

到選擇電子零件,接收是Futuba FM 132i,己電子變速今次試試Robitronic 的Speed2star

樓主| RCman 發表於 2007-4-26 11:31:42 | 只看該作者
M03改"興M03R"改"的比較(留意我的M03改"是沒有裝M03M的伸展件,但車長與M03一樣,因為我把它的後卑"反轉裝"做一到輪距加長)

下一步到裝電子零件,TRF 油壓及選擇車殼.................(coming soon)

樓主| RCman 發表於 2007-4-26 11:31:51 | 只看該作者
 樓主| RCman 發表於 2007-4-26 11:32:02 | 只看該作者
到ESC及Rx了
今次試下新野.....Robitronic 17T limited ESC

Tire及Rims不打算用原裝M03R跟來的
再自己的存貨中.....找來Xpress 有紋tires及一套有八個(Active Hobby)的Rims
裝完後未有是間set車的中位住
待選擇車殼之前再產(GodFather兄話rollbar會頂M03R個前柸,我裝左未試 )
(coming soon)

樓主| RCman 發表於 2007-4-26 11:44:04 | 只看該作者
RES 6
Mobility(雲) 發表於 2007-4-26 11:44:10 | 只看該作者
你的星星毒癮太深喇
 樓主| RCman 發表於 2007-4-26 11:46:04 | 只看該作者
原帖由 Mobility(雲) 於 2007-4-26 11:44 發表
你的星星毒癮太深喇

你都吳弱
cHRisTiAN 發表於 2007-4-26 11:48:09 | 只看該作者
咁捨得攞電鍍車架黎玩!!!!
gibson 發表於 2007-4-26 11:57:54 | 只看該作者
Very good topic!!!  Support!!!!   Add oil ~~
Mobility(雲) 發表於 2007-4-26 12:02:50 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2007-4-26 11:46 AM 發表

你都吳弱

我都係兩部30週年姐
buggy 發表於 2007-4-26 12:07:15 | 只看該作者
very good....
ivanyuen02 發表於 2007-4-26 12:22:09 | 只看該作者
m03珠差同唔同ta03?
007 發表於 2007-4-26 12:28:16 | 只看該作者
Your M03R should be M03RRR. Terrific!!!!!
urjackass 發表於 2007-4-26 12:58:03 | 只看該作者
"加上最近晚晚OT。想買件東西安慰一下自己..........就在上星期六晚比較早可以走(8:00pm)"

想買車..點都可以搵到藉口既 咔咔咔...
毒魚 發表於 2007-4-26 13:03:15 | 只看該作者
原帖由 Mobility(雲) 於 2007/4/26, 12:02 發表

我都係兩部30週年姐

多謝老闆= w =/
kaho0338 發表於 2007-4-26 13:10:52 | 只看該作者
nice car, u make me want to buy one
觀星是答案 發表於 2007-4-26 13:33:19 | 只看該作者
原帖由 kaho0338 於 2007-4-26 13:10 發表
nice car, u make me want to buy one

你依家玩緊 o個架唁要可以俾 o左我 ~
如果架 M03R 早 1 個星期公佈, 我就唔會散砌架 M03 了
Mobility(雲) 發表於 2007-4-26 13:36:57 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-26 01:33 PM 發表

你依家玩緊 o個架唁要可以俾 o左我 ~
如果架 M03R 早 1 個星期公佈, 我就唔會散砌架 M03 了

你 On 居 ........但你有錢