RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: zero99
收起左側

( DIY ) 1/8 電平8仔,,懷舊版

ozone 發表於 2017-12-19 18:01:29 | 顯示全部樓層
請問用水冷電變,有冇線性?
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:19:37 | 顯示全部樓層
RC300 PARTS
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:28:45 | 顯示全部樓層
RC300PART

RC300 PARTS

RC300 PARTS
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:31:51 | 顯示全部樓層
如果用兩三件鋁料組合出來會重成一佰個克

ALUM

ALUM
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:34:50 | 顯示全部樓層
1)車頭用料過厚!幾件鈻件加起上來重過rc300佰零個g而且未計steering set又用鋁做
2)前殼柱位置不在前方,會令到行車時搖頭影響行車
3)
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:35:45 | 顯示全部樓層
1)車頭用料過厚!幾件鈻件加起上來重過rc300佰零個g而且未計steering set又用鋁做
2)前殼柱位置不在前方,會令到行車時搖頭影響行車
3)
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:36:10 | 顯示全部樓層
3)
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:49:28 | 顯示全部樓層
3)轉向方面,有steering set的話servo就可以方在那裡都無問題!為何這般老土的高重心又用粗柱?
4)妞腰位置太多油壓,夠力的一條巳足夠,左右方面用油壓已在90年代尾發現有問題,所以今天採用了空氣桿
5)馬達用自己一個座加重了車重,其實知不知道80年代尾的RC12L開始要平衡馬達巳開不需要方中心的設計呀?
6)尾軸座太厚而且,大減方在座以內左主自己加減齒比,有腦有經驗嗎?
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:52:09 | 顯示全部樓層
希望你以後能在實際經驗和美感上加以改良,真心的!
1BM 發表於 2017-12-19 19:37:18 | 顯示全部樓層
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:31

你話給我就要給我,快快速遞給我,米得個吹字,講得出要做得到
 樓主| zero99 發表於 2017-12-19 20:00:59 | 顯示全部樓層
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:52
希望你以後能在實際經驗和美感上加以改良,真心的!

首先多謝你的寶貴意見, 我會轉告做物者.
閣下亦無需要太執著,做這架野的出發點系公司有乜料就用乜料,手上有乜用乜,吾使用錢就得 ( 除胎和殼 ),你睇我用舊水冷電變啦
玩下姐,吾使咁專業嘅

完..

樓主| zero99 發表於 2017-12-19 20:03:42 | 顯示全部樓層
ozone 發表於 2017-12-19 18:01
請問用水冷電變,有冇線性?

冇線性, 只求郁得便可
 樓主| zero99 發表於 2017-12-19 20:06:06 | 顯示全部樓層
python 發表於 2017-12-19 17:25
加條油喉仔或者彈弓仔在迫力拉杆,servo無咁易打柴 。

有彈弓的
1BM 發表於 2017-12-19 20:09:14 | 顯示全部樓層
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-19 18:31

淨系睇你有件古董parts就知你系$2搭車啦,老人家就要學口乖,出口傷人系錯架,你要聽教至得假,長者RC迷 。
1BM 發表於 2017-12-19 20:13:15 | 顯示全部樓層

老老實實,幾時交收先?
23~27我去旅行,最快都要12月30(六)先至得閒去JV , 你ok?

LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-20 09:30:50 | 顯示全部樓層
只是給你看,話比你知我都叫做識
1BM 發表於 2017-12-20 12:53:45 | 顯示全部樓層
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-20 09:30

你識有咩用?
你識習近平系邊個添,習主席吾識你呢
sean2013 發表於 2017-12-20 13:24:21 | 顯示全部樓層
好鬼專業喇....人地既想法係按70年代修復....鬼唔知你勁咩....做架出來俾人睇你CNC功力吖
1BM 發表於 2017-12-20 17:56:37 | 顯示全部樓層
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-12-20 09:30

你要搞清楚 , 根本無人懷疑你識定唔識 , 而我只系批評你對樓主的回應極之無禮 , 即使樓主系你朋友都唔應該用到這種字眼 (低能設計) , 如果閣下系RC賽場上的大師傅 , 你言行上更加要謙虛 , 不要影衰香港RC高手聲譽 , 能力越強 , 越要做好榜樣 , 唔通識功夫就系為左欺凌弱小?

好好反醒 , 真心為你好 , 做個有品德有技術 , 對後輩善意一點的真正高手吧 !
kennychan 發表於 2017-12-20 19:28:28 來自手機 | 顯示全部樓層
人冇品要知到改架車是冇件買Diy是超難度極品