RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: nde63h
收起左側

遙控問題

樓主| nde63h 發表於 2018-1-25 21:53:48 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2018-1-25 12:20
先做一次遥控對頻,然後還是遠小許便沒反應;(這時先看看接收器及電變的警示燈號)顯示是什麼錯誤,是否沒 ...

試過unbind之後rebind,情況依然,拉遠少少距離已經收唔到。睇佢的燈號,好正常,長著綠燈。

打定輸數,換過套價錢正常少少的tx+rx組合好了。

3prka確實係平得有點兒離譜,2.4g,三頻,連兩隻3003,都係賣六百零蚊,平得有點離奇。futaba應該係擺晒的最弱雞的材料落去。
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-25 21:54:37 | 顯示全部樓層

拎出來檢查過,接收天線外觀正常,無斷,無折。
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-25 21:55:02 | 顯示全部樓層

發射器入面的電芯換過晒新了..
神奇俠 發表於 2018-1-28 17:39:31 | 顯示全部樓層
nde63h 發表於 2018-1-25 21:55
發射器入面的電芯換過晒新了..

係指車架上個電,之前我都有近似的問題,最後換了新電後正常返。
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-28 19:33:07 | 顯示全部樓層
神奇俠 發表於 2018-1-28 17:39
係指車架上個電,之前我都有近似的問題,最後換了新電後正常返。

以咁樣未試過.

但係佢啲跡象又唔似低電壓. 如果低電壓, 你將支控擺到好近部車, 都係喐唔到. 但我喐到. 只係拉遠距離就喐唔到.
神奇俠 發表於 2018-1-28 20:29:58 | 顯示全部樓層
nde63h 發表於 2018-1-28 19:33
以咁樣未試過.

但係佢啲跡象又唔似低電壓. 如果低電壓, 你將支控擺到好近部車, 都係喐唔到. 但我喐到.  ...

我係在高速時就會失控直沖,近及慢就冇事。
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-28 21:08:19 | 顯示全部樓層
神奇俠 發表於 2018-1-28 20:29
我係在高速時就會失控直沖,近及慢就冇事。

咁就大碌了。

我已經訂左套新控+接收..==

睇下換左落去效果點先,如果仲係咁,就唯有換埋電。
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-30 22:32:33 | 顯示全部樓層
重生!

換左套traxxas(發射+接收),咩問題都無晒。

futaba用左好多年,用過好多款,今次係第一次出事。

可能真是平野無好。

traxxas呢套大約一千。最開心係見到made in taiwan,唔係made in china。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖