RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8536|回復: 20
收起左側

AYK EXL480

樓主| tunagt 發表於 2018-5-3 17:36:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Hi
近排收到一部在日拍一車難求的 AYK EXL480 1/12,
在大洋州打了個白鴿轉才到香港,那些年應該放那些電器落去呢?
希望各方 C HING 比D意見遲下落佐敦谷試下硬板車的感覺

AMAT 發表於 2018-5-3 17:48:24 | 顯示全部樓層
會唔會膠料老化,一放就散O架?

啲呔會睇下有冇變粉,同埋啲纖維仲頂唔頂到呢~

呢啲車真係要搵返O的經典"鐵拳"電變嚟配先得~
 樓主| tunagt 發表於 2018-5-3 18:11:59 | 顯示全部樓層
Hi
C hing "鐵拳"電變 ????   呔重新X 合 纖維就唔知啦老爺車慢慢來
AMAT 發表於 2018-5-3 18:20:23 | 顯示全部樓層
tunagt 發表於 2018-5-3 18:11
Hi
C hing "鐵拳"電變 ????   呔重新X 合 纖維就唔知啦老爺車慢慢來

TEKIN呀~

我諗果一代O既電變,如果今日仲郁到O既,一係得TEKIN,一係得返另一隻.....唔鬼記得個名.....

咁先配得返個老爺車風格。
AMAT 發表於 2018-5-3 18:21:04 | 顯示全部樓層
呀~ NOVAK~
 樓主| tunagt 發表於 2018-5-3 18:37:09 | 顯示全部樓層
Hi
那些年一係用機變或用日糸電變或土炮電變牛龜咁大隻,好小用美國貨一來貴二來難買
sean2013 發表於 2018-5-3 18:45:45 | 顯示全部樓層
珠差?
 樓主| tunagt 發表於 2018-5-3 18:54:54 | 顯示全部樓層

Hi
牙差......Thanks
tamiyafan 發表於 2018-5-3 21:35:21 | 顯示全部樓層
K-80 電變
AMAT 發表於 2018-5-3 22:51:11 | 顯示全部樓層
tunagt 發表於 2018-5-3 18:37
Hi
那些年一係用機變或用日糸電變或土炮電變牛龜咁大隻,好小用美國貨一來貴二來難買 ...

重點係.....你仲買到先得.....仲要郁到果隻。

TEKIN或NOVAK反而仲有機會。

宜家德寶都好似冇出電變。
hing830 發表於 2018-5-4 08:06:19 | 顯示全部樓層
德寶堂年好好用,燒了只係20元等一陣就拿得,懷念TPM II 及TPM III,我念想揾番,可能去電訉,其實電訉還在?
 樓主| tunagt 發表於 2018-5-4 11:02:11 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-3 22:51
重點係.....你仲買到先得.....仲要郁到果隻。

TEKIN或NOVAK反而仲有機會。

Hi
以前收落的舊車的電變唔知用唔用到現在2s Lipo呢?

樓主| tunagt 發表於 2018-5-4 11:03:38 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-4 11:29:11 | 顯示全部樓層
tunagt 發表於 2018-5-4 11:02
Hi
以前收落的舊車的電變唔知用唔用到現在2s Lipo呢?

如果著到就應該用到O既。

問題只係佢冇LOW VOLTAGE CUT OFF,有機會玩漲舊電,要自己玩到差唔多收手。
又或者買個CUT OFF PROTECT裝落去。
 樓主| tunagt 發表於 2018-5-4 11:34:07 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-4 11:29
如果著到就應該用到O既。

問題只係佢冇LOW VOLTAGE CUT OFF,有機會玩漲舊電,要自己玩到差唔多收手。

Hi
C Hing 差滿舊Lipo都 over 9v 再插落vintage 電變頂唔頂到咁高voltage.    燒電變??????   THANKS
rk2 發表於 2018-5-4 15:43:09 | 顯示全部樓層
我記得,以前有post 說過,一舊 7.2 v NIMH 充滿後,是比 2S 的 lipo 電壓還要高,所以原先只合 7.2 v NIMH的電變是可以用2s 鋰電的。 當然7.2 v NIMH的電變是沒有鋰電過放的保護功能的。可是現在又找不到該post 了。
 樓主| tunagt 發表於 2018-5-4 17:39:01 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-5-4 15:43
我記得,以前有post 說過,一舊 7.2 v NIMH 充滿後,是比 2S 的 lipo 電壓還要高,所以原先只合 7.2 v NIMH ...

Hi
THANKS
AMAT 發表於 2018-5-4 18:03:23 | 顯示全部樓層
唔好用充電機上面個顯示嚟睇舊電幾多VOLT,咁係唔準。

因為充電機係要用比舊電原本大O既VOLT數嚟去打入去舊電,咁先充到電。所以睇差電係一定錯硬。

要睇舊電起始電壓,係應該係用放電MODE時睇。

一般嚟講一舊鋰電7.4V,起始應該大約係8V幾左右,但之後好快一有LOADING就會落返去7.4V咁上下。唔會KEEP住8V。
呢個一樣係APPLY到係NIMH到。

電變設計係唔會7.2V或7.4V就淨係食到7.4V,佢係一定會有預留空間,唔駛擔心果小小會影響。
當然,你走去搵舊11.1V O既咁就梗係唔得啦。
AMAT 發表於 2018-5-4 18:04:58 | 顯示全部樓層
舊電變九成都冇LOW VOLTAGE CUT,所以都係唔駛諗。

只要買個LOW VOLTAGE SENSOR便可以解決。
 樓主| tunagt 發表於 2018-5-4 18:19:20 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-4 18:04
舊電變九成都冇LOW VOLTAGE CUT,所以都係唔駛諗。

只要買個LOW VOLTAGE SENSOR便可以解決。 ...

Hi
THANKS