RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[產品開箱] Kodo HT1試砌

樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 21:38:46 來自手機 | 只看該作者
一件過嘅servo mount,靚仔。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 21:42:15 來自手機 | 只看該作者
會試一隻13.5T。

但望下說明書咩gear ratio......咦!?冇寫嘅?

好在計都唔難,38對20pulley,即1.9。

好快計到。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 21:43:07 來自手機 | 只看該作者
基本完成。

接收啱啱用晒,執返幾隻flysky嚟再試。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-20 14:27:06 來自手機 | 只看該作者
好多車試……
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-21 23:53:56 | 只看該作者
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-22 00:41:33 來自手機 | 只看該作者
二少幫手試完驅動轉向操作正常,咁就可以好快去試車。

係去佐敦谷定渡船街試……
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-22 00:53:41 | 只看該作者
講返小小砌呢O架車O既感覺.....

以零件計,佢係唔錯O既,用料各方面都幾好,係臂唔知點解唔係加硬臂......呢一下好似唔夠頂級車FEEL。
說明書同組裝上,組裝其實唔難,但係因為佢說明書有幾多錯漏,令到架車砌起上嚟有幾多問題。當然,之後O既VBC版GHOST18有補返,但係一O的需要資料仍然冇俾,例如齒比。變咗真係要有玩開車經驗O既人先會估到同知道佢有乜錯同埋有咩要更正返。

跟住架車走起上嚟點,就真係要試咗車先知。

應該係會去買VBC WILDFIRE D10果套臂嚟做SPARE同未來測試用。
yakuza 發表於 2018-5-24 19:31:37 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-5-22 01:53
講返小小砌呢O架車O既感覺.....

以零件計,佢係唔錯O既,用料各方面都幾好,係臂唔知點解唔係加硬臂...... ...

Look forward the on road test, also VBC D10 arms fitting..
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 23:57:13 | 只看該作者
yakuza 發表於 2018-5-24 19:31
Look forward the on road test, also VBC D10 arms fitting..

希望呢個星期六可以試到~
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-26 19:19:11 來自手機 | 只看該作者
成套D10臂配件入手,價錢約莫四百零左右。

會砌出嚟比較下,或者直接用。

不過太多車要試,今個星期試唔到。
yakuza 發表於 2018-6-2 12:08:39 | 只看該作者
Any update for D10 swing arms? by the way, is any alloy made steering hub will suit HT-1? I believe I need 1 due to my sh1tty driving skill...
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-2 12:10:56 | 只看該作者
yakuza 發表於 2018-6-2 12:08
Any update for D10 swing arms? by the way, is any alloy made steering hub will suit HT-1? I believe  ...

呢套太多車要試,未試到佢~

如果仲買到的話,可以試試改做成套416 O既臂。
據熟知呢架車O既人講,呢架車套臂其實係蛇仔S400果套嚟,個數係跟416做。所以係同416 PARTS PERFECT MATCH。
所以你可以試下買下416套臂,C HUBS同轉向杯,成套改落去。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-2 12:25:53 來自手機 | 只看該作者
yakuza 發表於 2018-6-2 12:08
Any update for D10 swing arms? by the way, is any alloy made steering hub will suit HT-1? I believe  ...

我同415MSX套臂度咗,一模一樣。416同415套臂一樣。

應該就有得賣,因為TA05仲賣緊,萬一真係冇,我俾一套士啤你,用過,但正常。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-3 13:44:19 | 只看該作者
https://cdn.shopify.com/s/files/ ... 7979593796835215417

星期日有O的時間,砌一砌套D10臂。
第一件事係DOWNLOAD返說明書先。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-3 17:09:36 來自手機 | 只看該作者
咁就其實以換唔換臂嚟講,其實都有小小價值。

因為原裝臂個設計有問題,係頂到鈴。

換咗就唔駛有呢個問題。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-3 17:11:48 來自手機 | 只看該作者
HT1原裝臂係同D10長度一致,只係隻尾杯寬窄不一。

基於原裝係金屬杯,我就用返HT1果套。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-3 17:15:13 來自手機 | 只看該作者
頭杯就分別較大。原裝HT1用嘅萬向同D10唔同,啤鈴都唔同。

HT1用咗兩粒3mm薄身啤鈴,但係D10用係一粒4一粒3。換的話就原裝萬向用唔到。

我懶得買三節,所以用咗兩粒4mm,放咗415套萬向落去,長度啱啱好。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-3 17:48:05 來自手機 | 只看該作者
換完之後先發現佢係4.9波頭,手上啲波頭冇一隻啱用。

佢係換唔到第二啲,因為佢要裝4mm螺絲,因此係冇替代,只能買xray波頭膠換。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-4 22:55:04 來自手機 | 只看該作者
換完xray波頭膠,咁就搞掂喇。
yakuza 發表於 2018-6-5 20:05:31 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-6-3 18:11
HT1原裝臂係同D10長度一致,只係隻尾杯寬窄不一。

基於原裝係金屬杯,我就用返HT1果套。 ...

I feel no benefit if we use D10 rear swing arm.What r u reckon?